Slappe straal douche en krijg max 5l per min heet water!?

Tuttivini

  • #1
Beste klussers,

Zojuist op wintersport geweest en daar in de Franse bergen genoten van een kei(KEI)harde warme waterstraal onder de douche. Héérlijk. Bizar zo hard.

Eenmaal thuisgekomen viel de kracht van de waterstraal in mijn eigen douche ineens wel heel erg tegen. Ook mijn partner vondt dat de kracht van de straal de laatste dagen/weken afgenomen was (en mogelijk dat het door de harde straal op vakantie nu ineens nog wel dramatischer leek).

Ik heb als eerste een andere douchekop gekocht, daar die wat leek te lekken (standaard grohe handdouche 2 standen).
Vervangen voor een goedkope (bij Lidl gevonden) rainshower handdouche met 5 standen (rain, pulserend, massage en mix van die mogelijkheden).
De straal was nu weliswaar lekker breed (het rainshower effect), maar was nu echt armoedig qua kracht (ook op de pulserende/massage standen). Geen waterbesparende ringetjes/zeefjes oid ertussen gezet.

Douchekop zit aangesloten op een thermostaatkraan, +/- 1 jaar geleden gekocht bij Praxis, huismerk, type Amazone, keramische schijven.

C.V. ketel betreft een (oude) Intergas H22VRTW, ligt gelijkvloers met de badkamer. Betreft maisonnettewoning, omg. Schiedam.
Verste kraan betreft een keukenkraan, welke 1 verdieping hoger ligt dan de c.v. (woon/keukengedeelte ligt dus hoger dan slaap/badkamergedeelte)

Zojuist gemeten hoeveel liters warm water er per minuut uit kwamen:
- verste kraan (dit is de kraan in de keuken): 5 liter
- straal uit thermostaat met de rainshowerkop: 6.5 liter op 48 graden
- straal uit thermostaat zonder een douchekop, dus slang rechtstreeks in emmer gehangen: 8 liter op 48 graden

Opmerking: De max. stand van de thermostaatkraan in de douche is 48 graden celcius. Warmer kan hij niet. Dus ik kan daar niet, net als bij de keukenkraan, een enkel warm watertest doen.
Het warme water wat dus met 5 liter per minuut uit de verste keukenkraan komt, was dus veel warmer. Hoe warm? Niet kunnen meten, maar de regelthermostaat op de CV staat op zeg 75 graden. Of is de tapwatertemp. sowieso altijd 60 graden?.

Hier de specs van mijn ketel:
Intergas Montagevoorschrift H22VRTW 880117-08.pdf

Hoe kan ik een hardere douchestraal krijgen bij aangename douchewatertemp (38 graden) met mijn huidige installatie?
Is er, kijkende naar mijn waardes, iets 'defect'?


Bedankt,

Tim
 

Tuttivini

  • #2
Overigens vondt ik deze gegevens op internet:


CW 1
Geschikt voor het voeden van een keukenkraan. Minimaal moet 2,5 liter per minuut worden geleverd met een temperatuur van 60 graden.
CW 2
Is CW 1, maar je kunt (niet tegelijk) ook douchen met 6 liter water per minuut op 40 graden.
CW 3
Geeft in de keuken 3,5 liter water van 60 graden. Daarnaast kun je (meestal niet tegelijk) douchen met 6-10 liter water per minuut op 40 graden. Ook kun je een bad van 100 liter vullen met dit water.
CW 4
Is voor de keuken gelijk aan CW3. De douche geeft echter 6-12,5 liter per minuut van 40 graden. Je kunt er op deze temperatuur ook een bad van 120 liter mee vullen met 12,5 liter per minuut. Ook hier hoeft het niet allemaal tegelijk te kunnen.
CW 5
Is voor keuken en douche gelijk aan CW 4. Het te vullen bad is nu echter groter: 150 liter. Bovendien is de vulsnelheid 17 liter per minuut op 40 graden. De functies hoeven niet gelijktijdig gebruikt te kunnen worden.
CW 6
Is gelijk aan CW 5 maar alles moet nu wel tegelijk kunnen. Bovendien moet zonder andere functies een bad van 200 liter met 22 liter water per minuut van 40 graden gevuld kunnen worden.


Mijn ketel is CW3.
Zojuist getest (zonder douchekop, slang direct in emmer) met de thermostaat op 40 graden. Ik haal dan 8.5 liter per minuut.
Dit zou dus binnen de 'norm' van CW3 vallen...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Maximaal haalbaar CW 3 is 6 liter op 60 graden.

Als ik mij goed herinner dan heeft hij een doorstroombegrenzer bij de ketel zitten van 5 l/ min.

Als je dat hebt met alleen ww dan klopt het.
Wat nog zou kunnen is dat op de plek waar de slang van de kraan aan de douche kop vast zit een doorstroombegrenzer zit.
Die kun je er uit prikken met een schroevendraaier.

Het toestel dat u heeft levert gewoonweg maximaal 5 à 6 liter ww per inuut à 60 graden.
 

Tuttivini

  • #4
'Obelix2' dank voor uw antwoord.
Ik zie onderaan de ketel op de koudwater-toevoer-leiding inderdaad een doorstroombegrenzer zitten (althans ik zie een ding met een soort groene en zwarte draaiknop zitten. De groene zit via een soort van 'glijbaantje' weer verbonden met de waterafvoer en er staat Pentec 8 bar op).

Kijkende naar mijn max haalbare CW3 en het feit dat ik met 60 graden uit de hoger gelegen keukenkraan 5 liter haal en op 40 graden uit de douche (direct uit slang, zonder douchekop) 8.5 liter haal, valt dit gewoon netjes binnen de CW3 marges en is er dus niks 'mis' met mijn systeem!?

Zou er dan nog winst te behalen zijn door verandering van de doorstroombegrenzer of door een betere douchekop?
Want mét- en zonder douchekop scheelt, zoals getest, 1.5 liter per minuut!
(met douchekop zonder waterbesparende ringetjes oid 6.5 liter en direct uit slang 8 liter op 48 graden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Winst wel, iets meer water.
Dat gaat dan wel ten koste van de temperatuur.
Er gaat dan meer water doorheen en dat krijgt de boiler van de ketel niet opgewarmd naar 60 graden.

Ook nog eens voorop gesteld dat je leiding werk het kan halen.

Dat dingetje dat aangesloten is op het riool is jou inlaat combinatie.
In het stuk leiding tussen je inlaat combinatie en de ketel zit meestal die begrenzer.

Kik eens in de aansluiting van je douchekop.
Als daar ook maar iets zit ruk je dat er uit, of je prikt het door.

En idd, je zit precies op de opgegeven waardes.
Niks op aan te merken.

Wil je meer moet je gaan investeren.
CW 5 of zelfs cw6
 

Geus

  • #6
Allewijn schreef:
Vervangen voor een goedkope (bij Lidl gevonden) rainshower handdouche met 5 standen (rain, pulserend, massage en mix van die mogelijkheden).
De straal was nu weliswaar lekker breed (het rainshower effect), maar was nu echt armoedig qua kracht (ook op de pulserende/massage standen).
Heb je toevallig op de verpakking van deze kop gekeken wat de minimum-wateraanvoer zou moeten zijn? Het begrip 'rainshower' lijkt te suggereren dat hij bedoeld is voor een hoge wateraanvoer, dus een kop met veel en/ of grote gaatjes. Dat in combinatie met een kleinere ketel levert per definitie een slappe straal op. Dat doet me denken aan "vroeger" met de metalen douchekoppen. Naarmate die meer verkalkten, werd de straal harder.
 

Xr8

  • #7
Ga er maar vanuit dat in de bergen de waterdruk zowieso hoger zal liggen dan in ons vlakke Nederland. Zit je daar in een hotel dan zal daar een iets andere warmwater voorziening voor zitten dan in een gemiddeld huis naar mijn inschatting.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu