Simpele ventilator dicht bij schakelaar

Willem72

  • #1
Ik heb een simpele ventilator gekocht die twee dingen kan: aan en uit. Ik wil deze gelijkschakelen met het licht in de badkamer. Ik wil geen extra draden aanleggen.

Het ventilator kanaal is 10 cm verwijderd van de schakelaar in een hoek van de badkamer. Als ik die open maak zie ik een bruine en een zwarte draad in een schakelaar die naar de lamp gaan centraal in de badkamer, er is geen aardedraad.

Ik heb een nieuwe zwarte en bruine draad verbonden met het kroonsteentje in de ventilator. Het andere uiteinde daarvan heb ik bij geprikt op de bruine en zwarte draden in de schakelaar.

Als ik de stop omzet zijn het licht en de ventilator vol aan. Als ik de schakelaar omzet brandt het licht op halve kracht en gaat de ventilator uit.
Het omwisselen van de draden helpt niet.

Ik zie op een tekening dat ik bijv. de bruine draad aan de ventilator kan bijprikken op de bruine draad in de schakelaar, en een nieuwe aardedraad nodig heb (bijv. aan de waterleiding 5 cm verderop?).

Weet je of dit verstandig is? Wat zou de oplossing zijn?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
De ventilator moet aangesloten worden op de zwarte en een nieuw te trekken blauwe draad.

De blauwe draad zit in de centraaldoos of in iedergeval achter het lichtpunt wat met de schakelaar geschakeld word.

Geen aarde van centrale verwarmingsbuizen of waterleiding afhalen.

Vgr @rie
 

Beckertje2

  • #3
Willem.
Om de ventilator aan het lopen te krijgen heb je een Nulleider nodig (blauwe draad in de centraaldoos). Indien de ventilator niet geheel van kunststof is heb je bovendien een veilgheidsaarde nodig (geel/groene draad in de centraaldoos). Wat jij suggereert met de waterleiding of CV is echt levensgevaarlijk.
Bovendien moet de ventilator buiten het handbereik van de douche en bad geplaatst worden.
Met alle respect. Gezien jou (on)kennis van zaken (dat blijkt uit je vraag) is het verstandig om hier een vakman bij te halen. Zeker in een badkamer!

Groet,

Harry
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu