Simpele schakelaar voor spotjes

EdjeNoob

  • #1
Ik heb in de keuken drie inbouwspotjes gemonteerd met adapter, nu wil ik er een schakelaar tussen plaatsen. Heb er een bij een bouwmarkt gehaald maar ik snap er als leek helemaal niets van. Heb nu tijdelijk een "losse" schakelaar geplaatst want die snap ik wel maar heb toch hulp nodig bij de "vaste" schakelaar. Het ziet er zo uit:



Aan de ene kant heb ik nu een stekker met bruine en blauwe draad, aan de andere kant een adapter met bruine en blauwe draad. Wat moet ik nu op welke nummers aansluiten om de schakelaar er (veilig) tussen te zetten?

Alvast bedankt!
 

Ronald42

  • #2
Het is niet de bedoeling om op een schakelaar, anders dan snoerschakelaar, snoeren aan te sluiten dit kan (brand)gevaarlijke situaties opleveren. Vooral ook omdat de door u voorgestelde schakelaar steekcontacten heeft snoeren hierin steken brengt grote risicos met zich mee.
 

EdjeNoob

  • #3
Oh ok... wat kan ik dan het beste doen? Gewoon die snoerschakelaar laten zitten denk ik?

Of bestaan er ook snoerschakelaars die ik aan de muur kan schroeven?
 

EdjeNoob

  • #4
Kan iemand me helpen :roll: ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Normaal gesproken wordt een dergelijke verlichting geschakeld met behulp van een geschakeld stopcontact. Maar dan wel officieel aangelegd, met installatiedraad in buizen, eventueel als inbouw uitgevoerd.

Dan laat je de bruine draad (fase) naar de schakelaar (aansluiting 5/6 waarschijnlijk) lopen, aan de andere kant (aansluiting 1/2 of 3/4) gaat een zwarte draad (schakeldraad) naar het stopcontact. Daarnaast gaan een blauwe (nul) en een geel/groene (aarde) draad naar het stopcontact.

Let wel, we praten hier dus over massieve installatiedraad, bruin, blauw en geel/groen in 2,5 mm² en zwart in 1,5 mm²!

Een snoerschakelaar is geen fraaie oplossing in een keuken, maar die blijft gewoon los in het snoer zitten.
 

Ronald42

  • #6
U zou een schakelaar kunnen zoeken die schroefcontacten heeft. U moet echter wel daar waar U het snoer aanstript adereindhulsjes gebruiken. Niet solderen dat is niet echt een veilige oplossing.
Niet helemaal volgens de voorschriften maar wel veilig.
 

EdjeNoob

  • #7
Bovenstaande schakelaar heeft schroefcontacten, maar het setje wat ik heb gemonteerd is volgens mij niet geaard..

De vorige bewoner had het met de oude set als volgt gedaan: stopcontact - snoer (niet geaard) - adapter - snoer - spotjes op "rails" met schakelaar op dezelfde rails.
Is het anders veiliger om de schakelaar nu ook achter de adapter te monteren zodat er alleen zwakstroom op de schakelaar staat?
 

Gerrit

  • #8
Als er alleen laagspanning op de spots komt, hoeft de boel niet geaard te worden.
Als de schakelaar goed wordt gemonteerd (zoals Ronald 42 al aangaf) met adereindhulsjes mag deze rustig op de netspanning zitten.
 

Swtkc

  • #9
Aangenomen dat er 3 stuks 50 watt 12 volt spotjes gemonteerd worden zou ik geen normale lichtschakelaar in het 12 volt circuit (na adapter of op rails) plaatsen.

Er gaat nl na de 230V/12V adapter een stroom lopen van 12.5 ampere, de meeste standaard schakelaars kunnen hier niet tegen.
Deze zijn meestal geschikt voor max. 6 ampere.

Swtkc
 

Gerrit

  • #10
Helemaal gelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu