Sifon onder de cv installatie?

Robert de klussert

  • #1
Beste experts. bijgaand 2 foto's. foto 1 mijn huidige woning. Foto 2 de woning waar wij naartoe gaan verhuizen, met spaghetti aan afvoer. De spaghetti op foto 2 wil ik graag wat opruimen, vergelijkbaar met foto 1. Zichtbaar op foto 2 en 3 is er een 'losse' pvc buis onder de afvoer van de cv geplaats. Dit zou ik graag willen vervangen door een flexibele slang, zoals op foto 1. Nu vraag ik mij bij foto 1 wel af, of dit geen dubbele sifon is op deze manier. Er is een sifon direct onder de cv installatie en daarna nog een sifon. Is dat zo nodig?

Zijn er flexibele slangen te koop die je direct kan aansluiten op de afvoerkant van de cv ketel? Is dat een type wasmachine slang van 25mm of iets dergelijks?
Als ik online zoek op sifon, op het merk cv ketel dat nu geïnstalleerd is (foto 3), krijg ik foto 4 in beeld. Daar hebben ze het over:

"Om te voorkomen dat bij de afvoer van water bij de cv-ketel nare luchtjes uit afvoer komen, is er een sifon geplaatst in de cv-ketel. Zo ook bij dit merk. Deze sifon dient ter vervanging van een defecte sifon in de cv-ketel die zijn geproduceerd na 2006".

Ik snap hier niet veel van. wat is het nut van een sifon in de ketel? De afvoer van de ketel moet daarna toch weer op de afvoerleiding worden aangesloten. ook weer met sifon.

Is foto 4 niet een sifon, die ik onder de cv ketel kan hangen, op de afvoer van de cv?

WhatsApp Image 2021-10-25 at 18.47.13.jpeg WhatsApp Image 2021-10-25 at 18.48.24.jpeg WhatsApp Image 2021-10-25 at 18.27.59.jpeg sifon.PNG
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het rookgas van de ketel mag niet via de condensafvoer naar buiten. Dus inwendig, in de ketels, zit een sifon. De laatste foto is het reservedeel mocht die van de ketel stuk zijn.
Je wilt ook geen rioollucht in de ruimte waar de ketel hangt. Dus in het riool-afvoerwerk zit ook een sifon. Dat is op beide foto's het geval, je ziet de 'zwaanhals' in de riolering onderaan.
Of en hoe je goed lekdicht een afvoerslang aan de CV ketel bevestigt, weet ik niet. Je zou kunnen kijken in een onderdelenlijst van deze ketel.
 

Lange Herman

  • #3
U zou (een gedeelte van) de grijze pvc buis kunnen vervangen door een zgn condensslang. Remeha art.nr. S100259.
Echter de sifon in de pvc afvoer moet behouden blijven en het rechter stuk vd afvoer tbv de inlaatcombinatie zit er ook niet voor niets.
De huidige situatie is misschien niet de mooiste maar voldoet wel.
Misschien kunt er een demontabel plaatje hout voor maken?
 

Robert de klussert

  • #4
Bedankt voor alle informatie. ik weet wat me te doen staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu