Sifon onder cvketel nodig of niet?

De_HansV

  • #1
Hallo,



Eerst ter informatie:

Bij een ketelboer heb ik een intergas hre 28/24 gekocht met extra ontluchter en vuilafscheider, ter vervanging van onze 20jaar oude intergas hr22, en die door dat bedrijf laten installeren. Die besteden dat dus uit aan een bij ons in de buurt installatiebedrijf ( lid van techniek en uneto vni) , ketel en alle toebehoren goed ontvangen. Paar dagen later dus 2 man voor het installeren. Meteen oude eruit slopen zonder kranen te controleren dus water lekkage van zolder tot in woonkamer, ketel van zolder naar beneden zonder zak erom alle rotzooi van boven naar beneden in houten trap en vloerbedekking getrapt. Daarna gaten boren op de boven de natte vloer oftewel teringzooi.

Pijp (Geïsoleerd) dak doorvoer oude pur verwijderd en niet opnieuw gepurd ( buitenlucht zichtbaar). En ik had dus een cv waterafvoer pomp ( little giant ) waar de stroom netjes in de cv zat aangesloten, daarna dus niet en hing hij midden in de ruimte met een kroonsteentje in een stopcontact.( ik heb beide installatiehandleidingen opgezocht en het interne blok voor die aansluiting is nog precies het zelfde als 20 jaar geleden)

Niet acceptabel natuurlijk en volgende dag gebeld met het bedrijf

Stelde redelijke oplossing voor, afdekplaat voor dakdoorvoer en pomp rechtstreeks aansluiten op cv.

dus monteur geweest en opgelost ( zie ik monteur op het laatst nog even de ontluchter omdraaien want die had niet gezien dat zijn collega hem toen op de kop gemonteerd had….).



ok nu de vraag, ik heb daarna een foto gemaakt van de installatie en die vergeleken met een foto van de vorige installatie of er nog meer dingen opvielen, op de eerste foto zie ik links onder de cv een sifon aangesloten op de pomp ( om waarschijnlijk om rommel ter vermijden in het pompsysteem ) in de nieuwe situatie alleen rechtstreeks een flexibele bus. Kan ik die gewoon laten zitten of kan ik beter weer een sifon plaatsen?

ketel oud hr22 (2).jpg 5cdb315d-e979-4b12-ab47-0635fe125257.jpg
 

Onderhoudtje

  • #2
De regels van dit forum zijn onder andere dat wij het werk van andere niet beoordelen. Als er vragen zijn als u zelf wilt gaan klussen dan kunt u die hier vragen.
 

De_HansV

  • #3
De bedoeling is ook dat ik zelf het sifon ga plaatsen wil alleen graag weten of dat verstandig is.
de rest is ter info om aan te geven waarom ik het zelf wil plaatsen eventueel en niet door het installatie bedrijf. Ik verwachtte anders opmerkingen waarom ik dat bedrijf ivm garantie niet zou vragen en de reden daarvoor heb ik alvast geschreven. :)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Sifon om te voorkomen dat er rookgassen vrijkomen zit bij de nieuwe ketel ingebouwd. Dat is de doorzichtige beker aan de linker onderzijde van de ketel.

Verder zit de condens afvoer aangesloten op een condenswaterpomp, het heeft geen zin om in dit stukje leiding een extra sifon op te nemen.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: De_HansV

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
De afvoer van de pomp mag in elk geval niet uitkomen in de dakgoot. Deze moet oo het riool aangesloten worden.
 
  • Like
Waarderingen: De_HansV

DSR9500

  • #6
Een HR-ketel geeft veel water. Is nl noodzakelijk voor het hoge rendament. Damp uit de schoorsteen is een laag rendament.

Dus een goede water-afvoer is belangrijk.
Is dat wel besproken ?
 
  • Like
Waarderingen: De_HansV

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Wat is je punt?
 

De_HansV

  • #8
Dank voor alle antwoorden.
@Mn22 dat is precies wat ik wilde weten, scheelt mij weer extra werk. :)
@Ronny De afvoer van de pomp kom uit onder dakpannen en vandaar uit op platdak en dan in de dakgoot werkt al 20 jaar gelukkig zonder problemen, dus die laat ik zo zitten.
@DSR9500 Nee, is niet besproken ik als leek zijnde vertrouwde ik op de installateurs. Degene die 20 jaar geleden aan het werk waren begrepen achteraf gezien hun vak goed , nl nooit geen probleem gehad.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Afvoer van condenswater in de dakgoot is niet toegestaan. Nu niet en 20 jaar geleden ook niet.
 

De_HansV

  • #10
@Ronny Op zich denk ik dat je gelijk hebt, alleen heb ik polytech (veredelde soort pvc) dakgoten en pvc regenpijpen beide zijn zover ik weet zuurbestendig. Die uitkomen op een pvc rioolstelsel van mijn huis.
Waar ik nog geen enkel spoor van slijtage heb gezien. Tenminste als je dat bedoeld waarom het niet is toegestaan.
Aansluiting op bestaande afvoer was op die plaats niet (haast) mogelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu