Siemens warmtepomp droger lekt

Mimi1973

  • #1
Goede dag,

Hopelijk kan iemand mij helpen. Heb een WT44W362NL/19 Siemens warmtepomp droger van +/- 5 jaar oud. Sinds afgelopen weekend zie ik dat de droger lekt, links voor. Heb alle filters schoongemaakt, ook de condensor zelf (waar ik bij kan).
Heb de droger voor een gedeelte uit elkaar gehaald en ik zie, dat boven de "condensor behuizing" (noem het maar zo) het helemaal nat was (zie foto). Ik zie nergens een lekkage (voor zover ik zie)

Op de foto zie je ook dat het alleen aan de voorkant nat is. Achter is het droog.

Heeft iemand een idee (of tips en trucs)?

Bij voorbaat heel erg bedankt!
Mimi

Voorkant condensor.jpg achterkant condensor.jpg Deur.jpg
 

Lampje45

  • #2
Mimi,
Ik kan me niet helemaal orienteren, waar in de machine of je de fotos gemaakt hebt.

Het probleem van lekkage speelt zich hoofdzakelijk af rondom de pomp en het vlottercompartiment en vaak zit er onder de condensor ook nog een sump, waar het vocht verzameld wordt. Hier verzamelt zich een mix van vette pluizen, die veelal door het gebruik van wasverzachter omgevormd wordt tot een taaie vieze drab.
Om dit goed schoon te kunnen maken moet pomp en vlotter eruit en kun je de grote delen er zo uitpakken en daarna spoelen met heet water in het condensorcompartiment en weer wegzuigen met een natzuiger in het pomp compartiment.
De ruimte vullen en de machine husselen, zodat ook het vuil uit de hoeken wegkomt.
Het gebruik van een kwast, kattenstaart en tandenborstel helpt hierbij.
Ook kun je heet water in de reservoir ruimte gieten, dan komt dit uit bij de pomp en wordt dit deel ook gespoeld.

Gebruik ook nooit wasverzachter bij je wasgoed wat in de droger gedroogd wordt. Vervang het door het bakje te vullen met schoonmaakzijn al dan niet met een lavendelgeurtje.
 

Mimi1973

  • #3
Lampje45,

Bedankt voor je reactie en excuses voor de late reactie. De foto's zijn van de linkerkant van de droger vanaf de voorkant gezien. Heb nog wat foto's toegevoegd. Wat is een sump en hoe kom ik daarbij? De condensor kan er niet uit (self cleaning). Onder het pomp compartiment zie ik geen drap (voor zover ik het kan zien) Het vreemde vind ik, dat het water (lekkage) zie boven op de behuizing van de condensor bevindt. Als dit te veel wordt, loopt het via de zijkant uit de droger.

Bedankt alvast voor je reactie!

linkerkant droger.jpg locatie pomp 1.jpg locatie pomp.jpg pomp1.jpg pomp 2.jpg onder pomp.jpg
 

Lampje45

  • #4
De Sump is een soort dubbele bodem die condens uit diverse locaties opvangt en leidt naar de pompruimte.
Ik zie bij dit type dat je al een stuk met bijv. een kattenstaart vanuit de pompruimte in de sump kunt poetsen.

Nu ik je verhaal een beetje compleet heb, denk ik naar de richting van het self cleaning systeem.
Want het is een kwestie van slechte luchtdoorstroming bij deze problemen.

Het self cleaning systeem werkt n.l. niet zoals Bosch Siemens het gedacht had.
Er zijn te veel afwijkingen van de standaard, die zij dachten.
Zijn er huisdieren?
Wordt er wasverzachter gebruikt?
Maar de spoeling is in de praktijk niet voldoende om de vette pluizen van de condensor te spoelen en worden de doorgangen kleiner waardoor de machine slechter gaat presteren.
Ja en dan moet je niet schrikken.

Aan de linker voorzijde zit een luik en daarachter zit een plastic schot, dat moet je er uitsnijden met een Stanley mes op de lijn die in het plastic loopt.

Bekijk het filmpje maar eens, dan wordt alles duidelijk.

Service luik condensor aanbrengen uitgebreid Servicetechniker

Ik ben niet zo'n voorstander van een mes tussen de koelribben, op het filmpje giet hij via de overstort. Ik doe het vanaf de voorzijde met een klein slangetje met warmwater, je kunt het ook doen met een spuitpomp uit de tuin en dan met een natzuiger in het pompcompartiment weg zuigen.
Gewoon het vuil er uit spuiten met een klein krachtig straaltje.

Bosch Siemens heeft daarvoor speciaal een deurtje voor gemaakt die met schroeven op de opening vastgezet wordt en je dus altijd voor onderhoud bij de condensor kunt komen.

Voor jouw type machine vind ik deze reparatieset niet. Is jouw condensor vanwege het hoge modificatie nummer /19 soms al voorzien van dit luik? Bel anders siemens onderdelen maar eens die kunnen je vast verder helpen.
Maak maar eens een foto.
Misschien kan ik zien hoe het bij jou zit.
 

Mimi1973

  • #5
Heb alles schoongemaakt zoals je zei. En het luikje geplaatst. Heb ook een video gemaakt van waar hij lekt (kan hem alleen hier niet opzetten - heb daarom een foto van gemaakt) Als de droger de 1ste keer "de self cleaning" start lekt hij niet. Maar de keren erna wel.
Wat mij verbaast is dat je de "verdeler (grijs ding) kan bewegen/speling waar "het huis" (waar de lekbak in gaat) in gaat. Dus waar hij lekt.

Ik hoop dat je mij kan helpen. Dit is echt frustrerend :(

vlcsnap-2020-11-29-13h49m55s301.png opening lekbak.jpg lekbak.jpg Beweging.png
 

Lampje45

  • #6

Als ik naar deze tekening kijk lijkt het dat er iets verkeerd in elkaar gezet is want ik zie een aansluiting in het reservoir met een O-ring die deels binnen de container zit en er volgens mij uit had moeten steken om aansluiting op de verdeler te krijgen.
Op foto 3 kijk ik toch tegen onderzijde container aan? Komt er ook water uit de pijp bij je vingers of is dat gezichtsbedrog?
 

Mimi1973

  • #7
Foto 3 is inderdaad de onderzijde van de container/waterreservoir. Het water komt niet uit de "spleet" waar me vingers zijn, maar aan de bovenkant. Zie nieuwe foto rood gemarkeerd.

Het vreemde is, dat zowel nummer 0510 als 0524 (zie foto) ontbreken bij mijn droger. Want ik neem aan als deze aanwezig zijn, dat er geen beweging meer in zit en strak zit en er geen water uit kan lopen. Want als de klep open wordt gegooid voor het reiningen, komt het water met een kracht uit de reservoir in de verdeler en deze zou naar mijn weten goed gesloten moeten zijn.

Beweging.png Onderdelen.jpg
 

Mimi1973

  • #8
Hier binnenin hoort toch ook een ring/pakking te zitten?

opening lekbak.jpg
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

Lampje45

  • #9
Ik kon me niet voorstellen dat daar een pakking moet zitten, want hoe wordt de verbinding dan gemaakt met de stortpijp als je de lade erin schuift?

Heb je ook gekeken of de doorgang in de pijp niet verstopt is?
Want het is echt een stortbadje als de klep bediend wordt.
En als er niet aan de machine gesleuteld is en hij het toch jaren goed heeft gedaan, dan kunnen de pakkingen niet verdwenen zijn. Ik zou zeggen, nu je het luik er uit kunt nemen, zou ik er een plons water ingooien en kijken op de condensor hoe het water zich verdeelt.

Ik zou me trouwens voor kunnen stellen dat de klep die het reservoir lost hierin moet zakken en is er hier een probleem mee.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #10
Foutcode Reservoir vol, Spoelprogramma
In dit filmpje zie je wel degelijk een rubber ring die de afdichting verzorgt tussen container en onderliggende pijp. Zie het filmpje bij 0:11 Die zou dan ergens in de machine moeten zijn achtergebleven. Zit hij soms in de container geschoven?
 

Mimi1973

  • #11
Nee, nergens een rubber ring te vinden ook niet aan de onderkant. Wel vreemd dat de droger 5 jaar goed heeft gedraaid en ik nergens een lekkage heb gemerkt.
 

Lampje45

  • #12
Die moet er een keer uitgeschoven zijn, dat kan haast niet anders.
 

Mimi1973

  • #13
Dam moet die in de verdeler terecht zijn gekomen. Ik zie hem nergens liggen. Heb ook de andere kant van de droger open gemaakt en afgestoft. Daar lag die ook niet.
 

Kiwi_90

  • #14
Hoi Mimi1973

Ik heb precies hetzelfde probleem! Hoe heb je het opgelost?
 

Lampje45

  • #15
Kiwi, heb jij het service luik al open gesneden?

Want hoe langer of ik er over nadenk, moet de pakking in de sump liggen. Want deze is normaal helemaal dicht en zonder volledige demontage van de machine niet bereikbaar.
Want het is een zware magneet die de stortdouche bedient. Het is een behoorlijk plons die eruit komt en de pakking zou zich goed kunnen verstoppen onder de condensor.
 

Kiwi_90

  • #16
Hoi Lampje, nee ik heb de luik niet opgesneden. Ik heb er wel naar gekeken en het is de achterkant van waar de gleuf is waar de stoffenfilter in zit. Je kunt er gewoon met je hand er bij. We hebben de zijkant open gemaakt en gekeken wat er aan de hand is. Er spuit dus water uit, maar dat doet hij alleen maar met de handdoeken was. Drogen van lakens, kleren, etc spuit hij geen water. Het is echt heel vreemd.
 

Lampje45

  • #17
Maak eens een foto van wat je ziet.
Ik kan me op afstand niet helemaal voorstellen, wat je bedoelt.
Handdoeken bevatten veel meer water als lakens, dus dat is niet zo gek als er verstoppingen zijn dat dit dan alleen bij de handdoeken is.
Begin eerst maar eens de modificatie aan te brengen, die Siemens zelf op de markt brengt en waardoor duidelijk is gebleken, dat ze hiermee een ontwerpfout proberen te corrigeren.

Het was zo mooi, een automatische spoelinrichting, maar de praktijk wijst dus uit, dat dit niet goed functioneert.

Serviceluik condensor aanbrengen uitgebreid Servicetechniker

en dit is het luik, wat Bosch Siemens in zijn eigen shop heeft en reparatieset noemt:

 

Kiwi_90

  • #18
Hoi Lampje45

Ik heb eindelijk een filmpje kunnen maken van wat er gebeurt, net iets na 1 min 30 zie je het. Zal er inderdaad iets vast zitten in de pijp? Een paar weken geleden hebben we in de pijp gekeken en konden we niks vinden.

Het luik waar je over hebt, heeft met deze droger geen toevoegende waarde omdat je dan in het reservoir komt waar de stoffenfilter komt. Je kunt er met je handen bij.
 

Lampje45

  • #19
Ook jij mist de pakkingen boven in de aansluiting met het reservoir.
Als jij de zelfde machine hebt, dan zou ik graag een foto zien van het luikje aan de linker onderzijde.
Want dit zit dicht en daarachter kom je niet bij zonder het plastic open te snijden en het serviceluik te monteren. Ook zou het goed mogelijk zijn dat de verdeler aan de onderzijde verstopt is.
Maar begin eens de twee pakkingen te plaatsen. Want ik heb alleen maar filmpjes gezien, waar deze pakkingen wel geplaatst zijn. Ik ben er van overtuigd dat deze onzichtbaar onder de condensor in de sump liggen. En dat kun je niet zien, omdat deze toegang dicht geseald is.
 

Kiwi_90

  • #20
Dat is toch vreemd dat hij ineens verdwenen is? Ik heb nog een video gemaakt en waar ik naar toe wijs op het einde is de achterkant van wat je wilt dat ik open maak. Dat heeft niet zo veel zin lijkt mij? Ik kan er gewoon met mijn handen bij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu