Siemens warmtepomp droger

Rabian

  • #1
Goedendag,

Wij hebben een Siemens warmtepomp droger uit 2016 die ook vanaf begin op de afvoer is aangesloten.

Hij geeft opeens de melding leeg water reservoir wat niet zou mogen.
Er staat idd wel wat water in maar dat lijkt mij normaal daar apparaat een self cleaning functie heeft..

Wellicht kan iemand me van advies voorzien om eens na te kijken daar ik met Siemens zelf niet veel verder kom dan een monteur te laten komen...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zit er geen knik in de slang? Ik kreeg een paar maanden geleden ook deze melding en toen bleek de afvoerslang dicht te zitten door een knik. Voor € 10 een nieuwe slang gekocht en het probleem is opgelost.
 

Rabian

  • #3
Nee daar heb ik al naar gekeken, wel even een reparateur geraadpleegd en die geeft aan dat zeer waarschijnlijk het vlotter blijft hangen in de droger.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er bestaat een (duitstalige) beschrijving van het schoonmaken van het condenspompje van een wat oudere serie Bosch/Siemens drogers. Is weliswaar voor traditionele condensdrogers (geen warmtepompsysteem) maar het principe blijft ongeveer gelijk. Heb je toch een idee hoe dat eruit kan zien. Je vindt de handleiding hier (klik).

Hoe je het precies bij jouw droger moet doen, weet ik niet. Hij zal ongetwijfeld anders gedemonteerd moeten worden en het kan ook zijn dat het condenspompje aan een ander kant in het apparaat zit. Omdat je geen E-nummer hebt vermeld kan ik je helaas niet verwijzen naar de 'explosie'tekeningen van jouw model. Die vind je overigens bij hier bij Siemens.
 

Rabian

  • #5
Het gaat om type WT47Y700NL/17
Kom niks van vlotter tegen in de tekening wel een pompje 0512
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
De vlotter zal inbegrepen zijn in het pompje. Zulke tekeningen dienen er in principe alleen voor, dat vakmensen (en eventueel ook hobby-reparateurs) kunnen zien welke reserve-onderdelen er los te bestellen zijn en waar ze zich ongeveer bevinden. Alle andere servicedocumentatie is alleen beschikbaar voor vakmensen en dus niet voor ons leken!
 

Rabian

  • #7
Toch klusje voor de vakman...
Vraag is altijd weer wat wijsheid is, machine is 7 jaar oud
119 euro vaste kosten, dan €11,95 per 6 minuten arbeidsloon en dan het onderdeel zelf nog wat ook ongeveer €100 is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Waarom doe je het zelf niet? “Kapot” is de droger toch al, dus voor € 100 kun je de gok nemen toch?

Ik heb ook wel eens een droger, wasmachine en vaatwasser uit elkaar gehaald, het is echt geen hogere wiskunde. De storing opzoeken is vaak lastiger dan het onderdeel wisselen. Dat is simpel schroefwerk.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Marcusso

  • #9
Dit is eenvoudig zelf te verhelpen. Aan de achterkant (rechtsonder) het pompje loshalen, hiervoor eerst het klepje loshalen elke geklemd zit bij de 2 driehoekjes. Maak even wat foto's tijdens de het schroeven. Pompje en bakje (zal veel zwarte smurrie in zitten) schoonmaken.

Evt water er in spuiten (zit verder geen elektra in) en aan de voorzijde via de opening van het pluizenfilter ook water inspuiten en de condensor schoonmaken.

Droger schuin naar achter houden en opzuigen met een water stofzuiger.

De dragen zijn wat fragiel maar bij het loshalen kan je weinig kapot maken. Kost soms best wat kracht om het klepje te verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: Rabian

Rabian

  • #10
Probleem was inderdaad vervuiling door zwarte smurrie.
Sinds een paar maanden nieuwe wasmachine met idos systeem wellicht blijft er nu wat minder wasmiddel achter in het wasgoed wat deze smurrie in de wasdroger veroorzaakt..
 
  • Like
Waarderingen: Marcusso en BertPleizier

MvanV

  • #11
Mijn siemens IQ300 heeft op de plek waar de condensorlade er uit te halen is achterin nog een soort luikje met twee klemmen. Met twee kleine schroevendraaiers kan je die indrukken en van links opzij omhoog wippen.
Eronder zit een vergaarbakje waar de pomp uit pompt, even helemaal vrij maken van stofpulp doet wonderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu