Siemens vaatwasser SE 65560/21 gestopt

P Vloon

  • #1
Type Vaatwasser Siemens SE 65560/21 FD 8004

Wie kan mij helpen met het volgende probleem.
Bij het aanzetten duurde het heel lang tot het programma ledje gingen branden.
De Vaatwasser is 's nachts gestopt. Water staat nog in de kuip. Zeepbakje zit nog vol.

Men heeft een code [ of C gezien maar dat is niet zeker.
Vaatwasser gereset. Als ik hem nu start knippert het laatst gekozen programma met intervallen van ca 1 sec. Druk ik op de tijdklok en zet deze op bijv 1 uur, dan brandt het ledje continue. Als ik de tijd weer naar 0 uur zet gaat alles uit.
Heb hem nu open. Is niet nat op de kunststof bak onder de kuip. Dus zo te zien geen lekkages.

Waar moet ik gaan zoeken.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Kijk even de watertoevoer na, het labyrint , de vulslang van de regelaar naar de kuip en de waterhoogteregelaar, zit aan de linkerzijkant van de machine. U zult hiervoor wel de machine moeten uitbouwen.
 

P Vloon

  • #3
Co,

Waterdrukdruk was aanwezig, ik heb machine uitgebouwd, doorgang leidingen bij labyrint zien er goed uit. Ze zijn redelijk schoon. Rond de niveauregelaar zit wat kalk meer dat mi niet deze storing geven.

Microswitches niveauregelaar en vlotterschakelaar staan in de ruststand. Contacten nagemeten in bedrijf en ruststand deze zijn alle oké. Dan zou de machine toch een normaal display moeten geven tot je de deur sluit en hij gaat werken. Ik dacht: mogelijk is er met de voeding iets niet oké. Heb de deurschakelaar nagemeten microswitch is oké in beide standen.

Dan de hoofdschakelaar. Deze heeft 6 draden die m.i. per paar doorgeschakeld worden, ro/wit schakelt door met bl, Gr/zw met bruin en dan heb ik nog twee groene draden die in welke stand van de schakelaar niet doorschakelen. Dat lijkt me niet juist, waar zijn deze voor? Kan ik bij wijze van test doorverbinden? Ga eerst maar even de schakelaar demonteren.

Bij voorbaat al bedankt voor je raad.

Paul
 

P Vloon

  • #4
Schakelaar nog even nagekeken.

Groene draden schakelen enkel door als de schakelaar helemaal doorgedrukt wordt, daarna verbreken ze weer en blijven de andere contacten gemaakt. Schakelaar lijkt me toch oke.

Kan ik vanuit de besturingsmodule op de stekers de draden doormeten om te vinden welke sensor of schakelaar nu nog fout ist? Anders moet de fout in de regelmodule gezocht worden.

Als de tijdklok nog op 1 uur staat lijkt alles normaal. Als deze op 0 staat komen de ledjes glans /zout (deze zijn nu leeg) en 55° program een keer per sec. op maar minder fel dan normaal. Dit is nog met de deur open.

Paul
 

P Vloon

  • #5
Gisteren maar even de besturigsmodule uit elkaar gehaald.
Na doormeten bleek dat de gestabiliseerde 12 voeding defect was. Ook de gelijkrichter brug was deels defect. Oorzaak niet gevonden.
Alle in en uitgangen lijken normale waarden te hebben.

Nergens aardsluiting gevonden. Ook geen oververhitte componenten op de print gevonden. Geen defekte relais of triacs. Ik heb dus maar een nieuwe besturingsmodule besteld. Ik blijf het wel vreemd vinden dat er geen duidelijke oorzaak is. Veroudering misschien?

Paul
 

Witgoedmonteur

  • #6
Wij zijn benieuwd maar zou natuurlijk kunnen, houd ons op de hoogte als de nieuwe module er is
 

P Vloon

  • #7
Op aanraden van Co toch maar even het waterinlaathuis en verbindingsslang naar kuip schoongemaakt. In de slang zat aan de zijde van de kuip toch aardig wat prut. Het vuil (en vet) bezinkt daar, er is daar weinig snelheid en meestal koud water.

De besturing module kwam binnen met extra afplakfolies (tegen vocht doorslag). Dat zet je aan het denken. Maar even het hele deurvoorpaneel uit elkaar gehaald. Onderin de binnenzijde van de deur zat nog opgedroogde prut bij het rechter scharnier. Het was daar duidelijk nat geweest. Mogelijk was daardoor de module bezweken (vocht in de deur). Aan de kant van de kuip zat tussen de afdichtstrip en de kuip een grote hoeveelheid prut bij het rechterscharnier. Dit even schoongemaakt en alles weer gemonteerd.

Display zag er normaal uit, dus Machine gestart. Hij nam normaal water maar pompte het direct weer weg. Terwijl de niveauschakelaar nog lang niet aansprak, sterker er stond niet eens water in de kuip. De pomp voor het sproeimechanisme werkte dan ook. Wat nu weer. Na 3 keer proberen heb ik er intuitief maar een half emmertje water ingegooit. Toen ging opeens alles goed.

De verklaring? mogelijk het volgende: Ik had de afdichting en de kuip schoongemaakt met een sopje (dreft). Bij het vullen start direct de " sproeiarm pomp" deze maalt rond in het sop en transporteert niets. De auquasensor detecteerde "vuil water" maar was schuim en wil spoelen tot het schoon is, maar het spoelwater gaat direct naar de afvoer en de sproeipomp kreeg dus nooit circulatie. Een emmertje water was de oplossing. Alles funktioneert nu goed.

Dus denk om vocht in de deur, het heeft de neiging om daar (de koudste plek) te condenseren. En geen schuimvormende middelen erin!
Was erg leerzaam allemaal.

Groeten

Paul
 

Co de Witgoedman

  • #8
Sorry voor de late reactie, ik was zondag en maandag afwezig en verder erg druk, ben blij dat u het toch gevonden heeft..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu