Vaatwasser Siemens SE65560/21 heeft kuren

A

Anonymous

Gast
  • #1
Mijn Siemens SE65560/21 vaatwasser vertoont kuren.
Bij het starten lijkt alles prima te gaan(bij elk programma).
Naarmate het programma vordert en de temperatuur erin stijgt ontstaan er problemen.
Bijvoorbeeld:
-De ene keer (bij programma 70 graden)stopt de machine er plotseling mee en hoor ik om beurten het klikken van een relais en een klopje ergens beneden in de vaatwasser.
Na uitschakelen kan ik met resetten het water wegpompen.
-De andere keer(bij programma 28 graden) wisselt hij op het einde daarvan plots van programma in plaats van ermee te stoppen. Hij is er ook al mee gestopt vóór het afpompen van het water. Dat kan ik dan ook weer met de resetknoppen afpompen.

In de meeste gevallen gaat bij deze problemen het lichtje van de tijdklok knipperen.
Pas ná het afkoelen van het apparaat lukt het weer om een nieuw programma te kiezen en de daarbij behorende tijd te zien. Maar bij geen enkel programma gaat het nog goed.

Ik heb de printplaat (module 264636)gedemonteerd gehad en gecontroleerd op eventuele doorgebrande plekken of losse solderingen. Die zijn er niet.
Of er een of andere component op stuk is.........geen idee.
Of de temperatuursensor er iets mee te maken heeft.........geen idee.

Wie kan mij helpen met een goed advies?

Bij voorbaat dank!
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • DSR9500

    • #2
    Erg onduidelijk Onderwerp... :?

    tip..
    graag Type en klacht opnemen

    bv "Siemens SE65560/21 vaatwasser vertoont kuren"

    kzou de printplaat nogmaals langslopen in het voedingsgedeelte.
    Mogelijk zit daar een koude las en daar eea doorsolderen.

    Probeer te herkennen waar de print warm wordt...
    Plaats anders eens een foto van beide zijden.[/code]
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #3
    Per abuis heb ik in mijn mail van 31 december 2018, 12.40 uur, geen onderwerp geplaatst (ben nieuw hier). Bij deze dan.

    Zowel mijn mail als een reactie daarop van Erik Wink gaat ter completering hierbij.

    Mijn Siemens SE65560/21 vaatwasser vertoont kuren.
    Bij het starten lijkt alles prima te gaan(bij elk programma).
    Naarmate het programma vordert en de temperatuur erin stijgt ontstaan er problemen.
    Bijvoorbeeld:
    -De ene keer (bij programma 70 graden)stopt de machine er plotseling mee en hoor ik om beurten het klikken van een relais en een klopje ergens beneden in de vaatwasser.
    Na uitschakelen kan ik met resetten het water wegpompen.
    -De andere keer(bij programma 28 graden) wisselt hij op het einde daarvan plots van programma in plaats van ermee te stoppen. Hij is er ook al mee gestopt vóór het afpompen van het water. Dat kan ik dan ook weer met de resetknoppen afpompen.

    In de meeste gevallen gaat bij deze problemen het lichtje van de tijdklok knipperen.
    Pas ná het afkoelen van het apparaat lukt het weer om een nieuw programma te kiezen en de daarbij behorende tijd te zien. Maar bij geen enkel programma gaat het nog goed.

    Ik heb de printplaat (module 264636)gedemonteerd gehad en gecontroleerd op eventuele doorgebrande plekken of losse solderingen. Die zijn er niet.
    Of er een of andere component op stuk is.........geen idee.
    Of de temperatuursensor er iets mee te maken heeft.........geen idee.

    Wie kan mij helpen met een goed advies?

    Bij voorbaat dank!




    _________________
    groeten Erik Wink



    Bedankt Erik, ik zal de printplaat nogmaals langslopen en foto's plaatsen.
    Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #4


    Zoals gevraagd hierbij de foto's.

    Ik heb de solderingen nagelopen. Ik heb er diverse opnieuw gesoldeerd, daar waar ik twijfels had.
    Een feit blijft dat na inbouwen van de printplaat het euvel niet is opgelost.
    Nadien het 28-graden programma geprobeerd. Kort voor het einde wederom een klikkend relais, telkenmale afgewisseld met een klop. Inmiddels ben ik er achter dat de klop afkomstig is van de waterleiding.
    Of het dan zo is dat de watertoevoer bij de laatste beurt ergens wordt gestagneerd, al dan niet door de printplaat?

    Groet,
    Haike.
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #5
    Ondanks dat de printplaat geen enkele verkleuring vertoont, begin ik er steeds meer aan te twijfelen dat zij niet de veroorzaker van het probleem zou kunnen zijn.
    In het begin van elk programma -dus bij koude toestand- gaat alles goed. Naarmate het programma vordert beginnen de problemen.
    Controleren of de printplaat warm wordt tijdens de afwas is niet te doen.
    Is er misschien een ander onderdeel in de vaatwasser wat het probleem bij opwarmen zou kunnen veroorzaken?

    Groet,
    Haike.
     

    DSR9500

    • #6
    Volgende al opnieuw gesoldeerd icm vers stukje tin... ?

    de zwart dikke trafo
    de dikke vermogensweerstand daar net onder
    de dikke transistor op metalen koelplaat
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #7
    Beste DSR9500,

    Dank voor Uw bericht.

    De solderingen die ik al had gedaan zijn gedaan met verse tin. De printplaat wordt nergens echt warm.

    De door U genoemde solderingen heb ik inmiddels ook met verse tin gedaan.

    Het heeft echter nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.
    Ik heb zonet het korte programma van 28 minuten gekozen met de printplaat weer volledig ingebouwd. In het begin gaat alles goed maar naarmate dit programma al behoorlijk is gevorderd, begint op een gegeven moment na het wegpompen van het water het relais weer te tikken dat het vulventiel bedient. Na elke tik opent zich heel even het vulventiel met bij het sluiten ervan telkenmale het klappende geluid van de waterleiding.En dat gaat dan zomaar door totdat ik het apparaat uitschakel.
    Ik heb direct na afloop van het programma de printplaat verwijderd om te voelen of ze overmatig warm werd. Zonder problemen kon ik elke plek ervan aanraken. Schatting op de warmste plek: Niet echt veel meer dan lichaamstemperatuur.
    Ik denk wel dat het probleem bij een langer programma door de hogere watertemperatuur zich in verhouding tot het kort programma eerder aandient.

    Ik ga nu nog proberen of het probleem zich ook voordoet als ik de printplaat niet volledig inbouw maar zover mogelijk van de vrijkomende warmte van het water in de kuip vandaan plaats.
    Als het probleem zich dan niet voordoet, dan sluit ik niet uit dat een nieuwe printplaat uitkomst brengt.

    Een nieuwe printplaat is gauw gekocht maar het zou dan zonde zijn als dat niet zou leiden tot resultaat. Dan wordt een nieuwe vaatwasser wel extra duur.
    Dus.........safety first!

    Ik houd U op de hoogte.

    Hartelijke groet en nogmaals dank,
    Haike.
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #8
    Beste DSR9500,

    Inmiddels heb ik vanavond twee keer het korte vaatprogramma laten lopen met de printplaat buiten de behuizing (zie foto). In beide gevallen is het programma tot het einde toe goed verlopen.
    Morgen zal ik ook nog het lange vaatwasprogramma laten lopen met de printplaat buiten de machine.

    Mijn conclusie tot nu toe:

    Wordt de printplaat ingesloten in de behuizing en vervolgens in de deur geplaatst,kan ze niet meer overweg met de warmte (in tegenstelling tot voorheen)en functioneert de machine niet goed.

    Zou het überhaupt nog aan iets anders dan aan de printplaat kunnen liggen?
    Ik ben geneigd te denken van niet. Ik wacht dus morgen maar af.

    Groet,
    Haike.
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #9
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #10
    Zou ook een gebroken printspoor kunnen zijn dat reageert op warmte.
     

    DSR9500

    • #11
    Kun je de foto's nogmaals maxen en plaaten in max resolutie.

    kijk ik nog een keer mee... :shock:
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #12
    Ik zal de foto's nogmaals maken, dan wel bij daglicht.
    Inmiddels heb ik het 65-graden programma ook laten lopen met de printplaat niet in de behuizing en in de deur(zoals op de foto).
    Dat is zonder problemen tot en met het eindsignaal toe verlopen.

    Groet,
    Haike.
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #13
    Beste DSR9500,

    Ik heb nieuwe foto's gemaakt (resolutie 4608x3456 pixels).
    Als ik ze wil plaatsen worden ze hier verkleind naar 600x450.
    Ik weet niet hoe het moet om toch de foto's met hoge resolutie door te kunnen sturen.
    Is er die mogelijkheid überhaupt?
    Gaarne bericht.

    Groet,
    Haike.
     

    DSR9500

    • #14
    Maak connector contacten schoon met glasvezel pennetje of fijn schuurpapier of hard stukje gum....
    P13 rechtsonderaan
    en rechts boven P5/P6...P9

    Soldeer aansluitklemmen van verwarming nog eens goed door P17 P46

    En de soldering boven P75 en P57 (draadbrug 14)

    En links de 3 solderen naast P151 van de transistor op koellichaam. Met name onderste is bol ipv vloeiend uitgelopen.

    En van het grote IC even de 3 pennen rechts onderin. In de hoek van verwarmingsrelais. Met name 2-e of 3e pinnetje..

    Verder zie ik zo niets opvallends.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #15
    Ik zou hier mee stoppen , klinkt mij allemaal als defecte processor.
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #16
    DSR9500, link verwijderd, foto's kunnen ook via Klusidee geplaatst worden zonder zip bestanden te downloaden, met een camera kunnen detailfoto's gemaakt worden.
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #17
    Beste DSR9500,

    Het heeft niet mogen baten. Het probleem blijft.
    Nog vervelender is dat ik er nog niet in ben geslaagd op internet een nieuwe printplaat voor mijn vaatwasser te vinden.
    Ze zou niet meer gemaakt worden en een alternatief zou er ook niet zijn
    :(

    Waarschijnlijk wordt het dus een nieuwe vaatwasser.

    Bedankt voor alle moeite.

    Groet,
    Haike.
     

    DSR9500

    • #18
    Lekker geknutseld ... en dan kun je nu met een gerust hart een nieuwe aanschaffen :P

    Blijft jammer ... :lol:
     
    A

    Anonymous

    Gast
    • #19
    Beste DSR9500,

    Ik heb toch nog geen nieuwe vaatwasser aangeschaft. Ik heb een soortgelijk apparaat via Marktplaats voor een paar tientjes gekocht met precies dezelfde schakelmodule. Deze module heb ik ingebouwd in mijn vaatwasser. Hij doet het nu weer goed als vanouds en is dus gered van de recycling. Ik heb er veel voldoening van en voorlopig ook uitstel van de aankoop van een nieuwe.
    Nogmaals dank.

    M.v.g.,
    Haike.
     

    DSR9500

    • #20
    TOP, d'r is ook niets zo leuk, als zelf repareren :super:


    p.s. Ook zo beperken we samen de CO2 uitstoot
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu