Siemens SE65560/07 FD7801 maakt programma niet af

Strijeac

  • #1
Onze Siemens vaatwasser SE65560/07 FD7801 is kapot.

Hij deed de laatste tijd al raar. Tijdens water innemen leek het soms net of hij ook stond af te pompen, hetgeen gepaard ging met een luid gebonk.

De filters schoongemaakt, maar die waren nauwelijks vuil, want dat doe ik vrij regelmatig.

Gisteren viel het mij op toen ik hem aan wilde zetten, dat de geprognotiseerde tijd op 99 stond ipv de gebruikelijke ca. 82 minuten. Ook andere programma's stonden op 99, m.u.v. het korte wasprogramma, die gaf 40 minuten aan, ook langer dan gebruikelijk.

Vanmiddag was de vaatwasser na ruim 2 uur nog niet klaar en zo te horen stond hij te pompen. Nadat ik de deur had opengetrokken, bleef pomp doorgaan. OP display stond een 'F'.

Nogmaals filters schoongemaakt en met hulp van deze site gecontroleerd of pomp niet vast zat (1 torx schroef los en je zag het schoepenrad). Deze kon vrij draaien en was niet vuil.
Machine gevuld met 1.5 liter water en stekker erin, waarna gelijk weer de pomp ging draaien en het water in ca. 15 seconde wegpompte.

Deurpaneel verwijderd en zodoende bij electronica gekomen en alle connectoren los en weer vastgezet om eventuele slechte contacten uit te sluiten. Toen ik nu de stekker er weer in deed, bleef het stil (geen draaiende pomp meer)

Programma gestart. Wat mij opviel was dat de machine gedurende meer dan 1 minuut water innam? Maar daarna leek hij gewoon aan de slag te gaan, je kon voelen dat hij warm werd.
Echter halverwege het programma bleef pomp maar weer pompen en pompen. Toen ik deur opendeed zag ik weer de F in het display, terwijl pomp door bleef gaan.

Ik heb geprobeerd het schema via de links op deze site te krijgen, maar alle links doen het niet meer. Bij Siemens ook niets gevonden.

Wie kan mij helpen dit probleem op te lossen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Maar schema s zul je daar niet vinden, die zijn niet beschikbaar.
Schema s zijn ook niet te krijgen via Klusidee.

Het verschijnsel dat de pomp meteen gaat en blijft pompen lijkt op een lekkage naar de bodemplaat te duiden. Of de foutmelding "F" daar ook op duidt kan ik zelf niet nakijken.

Gebruik de zoekfunctie eens met "lekkage siemens".

Een paar topics zo gevonden:

Siemens vaatwasser SE65560/21 geeft foutmelding F

Siemens SE65560, F melding
 

Co de Witgoedman

  • #4
Ik zou het eens zoeken in de linkerzijwand:
Het labyrint, de waterhoogteregelaar en de vulslang.
 

Strijeac

  • #5
Pepjo,

ook via jouw link loopt het spoor dood, nadit ik doorgelinkt wordt naar de bsh.portal..... idem als ik de link van Bosch pak.

Ik zal het eens op een andere pc proberen.

Ook de overige be-antwoorders hartelijk dank! Ik ga hem in ieder geval maar eens helemaal uitbouwen, zodat ik bij het labyrint kan komen.

Weet iemand overigens waar die grote schroef/moer onder de deur voor dient (onderkant voorzijde)? Er staan pijlen bij, maar ik durf er vooralsnog niet aan te draaien.
 

Henny

  • #6
Met deze zwarte kunststof schroef kan je de achterpoot in hoogte stellen.

Controleer vooral, wat Co al aangaf, de niveaukamer en de slang
tussen de filterbak en de niveaukamer op mogelijke vervuiling.
Door een dergelijke vervuiling en gedeeltelijke verstopping, kan er
ook een lekkage vanuit de niveaukamer ontstaan.
 

Strijeac

  • #7
Ik heb de vaatwasser inmiddels gedemonteerd.

Labyrinth ziet er schoon uit, m.u.v. links bovenin. Hier zit een hoop bruine drap nabij een zwart pinnetje (vlotter / luchtventiel?) Tijdens het afpompen van water komt hier water in de buurt en beweegt het palletje even op en neer.


Tijdens een 'soda-beurt' gekeken wat er zoal gebeurt. Bij het water innemen vult het labyrint zich helemaal en 'loopt daarna over' naar beneden waar een klein reservoir met rood vlottertje en blauw palletje zit. Hier komt een zeer geringe hoeveelheid water uit vlak voordat de waterinname stopt (hooguit 1 a 2 cl). Is dit een normaal verschijnsel?
Het is immers een open verbinding? Of mag er geen water langs het rode vlottertje komen.
Overigens liep de vaatwasser nu het volledige programma af!!

De zwarte pal links bovenin het labyrint komt niet of nauwelijks in aanraking met water en werd dus niet schoon. Hoe krijg ik dat schoon ofwel hoe demonteer ik dat stuk labyrint?

In de witte opvangbak trof ik bij nadere inspectie een geringe hoeveelheid water aan (half kopje). De piepschuim vlotter, die ook met rood stangetje in verbinding staat kan dus mogelijk een klein beetje geactiveerd zijn.
 

Strijeac

  • #8
Hi,

Inmiddels draait de vaatwasser weer naar volle tevredenheid. Het labyrint eerst met soda geprobeerd te reinigen (vuiligheid bij het zwarte ventiel/afsluitertje links bovenin), maar dat hielp niet.
Toen met caustic soda geprobeerd, dat ging goed. De rest van het labyrint was niet vuil.

Wat wél erg vuil was, was de slang tussen het vulmechanisme en de pomp, ook wel darmkanaal genoemd elders op de site. Deze zat halfvol met drab.

Schoonmaken dus en klaar is kees!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Caustic soda is beslist niet het aangewezen middel om je vaatwasser mee te reinigen.
Gebruik je het in de vaatwasser zelf, dan is het niet ondenkbaar dat je daarmee de vaatwasser definitief om zeep helpt.

De witgoedmonteurs doen het labyrint zelf meestal met bleekwater.

Kees is trouwens nog lang niet klaar met al die vaatwassers... :wink:
 

Strijeac

  • #10
Ik had inderdaad gelezen dat het niet echt geschikt was, maar andere manieren bleken niet te werken.
Ik heb eerst een heel klein beetje geprobeerd om te zien of het werkte en het labyrint niet stuk ging.

En inderdaad heb ik het alleen in het gedemonteerde labyrint gedaan en niet in de gehele vaatwasser, dat gaat denk ik inderdaad niet goed.

Ik hoop nog antwoord te krijgen op mijn nieuwe vraag over het afgescheurde slangetje in de deur van deze vaatwasser. Maar dat komt wel goed denk ik.

Bedankt voor je reactie en vanaf deze plaats dank voor jullie adviezen in zijn algemeenheid. Dit is een waardevolle site met nuttige info en weinig of geen blabla.
Ga zo door, mijn complimenten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu