Siemens SE64A561 - vaat nat / programma hangt op 1 minuut

Sjw

  • #1
Wij hebben een Siemens vaatwasser - SE64A561 / FD8405.

De vaat wordt de laatste tijd niet altijd schoon en blijft erg nat. Bovendien blijft het programma hangen op "1" minuut. Ik heb de hardheid van het water ingesteld, intensief drogen ingeschakeld en we gebruiken afzonderlijk vaatwasmiddel, broxomatic zout en glansspoelmiddel (niet all-in-one). En we hebben de sodamethode toegepast (ben hem op dit moment nogmaals in uitgebreide vorm - tijdens het draaien van een programma - aan het uitvoeren :cool:).

Op het forum heb ik meermalen gelezen dat labyrint onderdelen, de afvoerslang en/of de waterniveauregelaar vervuild kunnen zijn.

Daarom heb ik de linkerplaat van het apparaat verwijderd om de onderdelen te inspecteren. Er zijn inderdaad bruine plekken zichtbaar in genoemde onderdelen. Echter, ik durf het niet aan om de onderdelen zelf te demonteren en reinigen :oops:

Ik heb wel foto's genomen en zou deze graag door een vaatwasser expert laten bekijken, zodat een expert kan aangeven of het er normaal dan wel verstopt uitziet.

Wie zou mijn foto's kunnen bekijken en aangeven of ik het zinvol is om de onderdelen te (laten) reinigen?

Bvd
sjw





 

Henny

  • #2
Bedankt voor de duidelijke foto's, deze kunnen wij in de toekomst nog wel eens gebruiken om een dergelijke vervuiling visueel te tonen!
De oorzaak van het "1 minuut" probleem is gelegen in het te lage waterniveau in de kuip.
Dit wordt weer veroorzaakt door de vervuiling van de niveaukamer en de (geribbelde) slang aan de voorzijde, welke vanuit de niveaukamer naar de filterbak loopt.
Tevens dient de vervuiling in het labyrint (goed zichtbaar op de middelste foto) ook opgelost te worden.
Ook de (geribbelde) slang welke vanuit de afvoerpomp naar het labyrint loopt (2e slang van links) ziet er vervuild uit.
Kortom: tijd voor een grondige (interne) schoonmaakbeurt!
Dit alles is goed zelf te doen, mits je dit natuurlijk ziet zitten.
 

Sjw

  • #3
Beste Henny,

bedankt voor de bevestiging en je advies. Morgen komt een Siemens monteur op bezoek.

Vraag: weet je ook hoe ik dit probleem in de toekomst kan oplossen? Mijn aquasensor-programma geeft aan 55-65 graden celcius. Het langste programma geeft aan 50 graden celcius.

Ik las ergens dat de oorzaak waarschijnlijk komt door aangekoekte vaat die tijdens het aquasensor programma niet wordt losgeweekt / gesignaleerd. Daardoor 'denkt' de vaatwasser dat de vaat niet erg vuil is en start een te licht programma. Dit lichte programma kan het vuil onvoldoende afvoeren met verstopping tot gevolg. Ik las verder dat het dus verstandig is om altijd het zwaarste programma te starten.

Maar wat is het zwaarste programma? 1) auto & 55-65 graden & 84 minuten of 2) 50 graden & 140 minuten? De ene is warmer, de ander duurt langer :-)

Bvd
SJW
 

Sjw

  • #4
De monteur is inmiddels geweest.

Hij heeft de verstopping in de niveaukamer en afvoerslang opgelost.

De vervuiling / verstopping linksboven (labyrint) heeft hij niet opgelost. Deze had volgens hem niet met 'het probleem' te maken en zou alleen van belang zijn bij een 'gesloten' water en luchtafvoersysteem (?). Wij hebben een ontluchting in de waterafvoer (dit staat los van vaatwasser) waardoor de vervuiling linksboven in het labyrint geen probleem zou zijn... :denk:

Daar doe ik het dan maar mee. Het was nl. een garantiereparatie :shock:

Het probleem lijkt in ieder geval verholpen. Samengevat heeft het verwijderen van de vervuiling in niveaukamer en afvoerslang ervoor gezorgd dat:

- de vaat weer schoon en droog is;
- de vaatwasser niet langer op 1 minuut blijft hangen;
- het klapperende geluid tijdens opstarten / watertoevoer is verholpen.

:prima:

Mvg
sjw
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu