Siemens vaatwasser SE64A561/46 blijft hangen bij voorspoelen

RDB

  • #1
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen want na het lezen van vele berichten en eea grondig schoonmaken weet ik het niet meer.. :?

Het gaat om een Siemens SE64A561/46 vaatwasser uit ca 2004. Toen we ons huis in 2008 kochten stond de vaatwasser er al.

Probleem is dat de vaatwasser in het voorspoelprogramma blijft hangen. Normaal stopt die na ca 10 minuten voorspoelen, spoelt het water weg en begint met schoon water aan het wassen met verwarmd water waarbij ook het zeepbakje wordt geopend.

Nu gaat hij door zonder water verversen. Na enige minuten gaat wel het zeepbakje open. Sproeiers blijven doordraaien en de tijd op het display neemt af, tot ca 35 minuten resttijd, dan verspringt die opeens naar 115 minuten?! Het water wordt niet warm en het apparaat stopt niet.

Normaal duurt het 'auto 55-65 graden' programma ca 90 min, nu geeft die opeens 102 minuten aan. Het apparaat heeft altijd al geklapperd bij waterinvoer. Apparaat kan wel afpompen bij begin van een programma, of wanneer je handmatig de rode pen naast de niveaukamer omhoog duwt.

Wat ik tot nu toe heb gedaan:
- labyrint grondig schoongemaakt,
- niveaukamer grondig schoongemaakt,
- slang vanuit niveakamer naar pomp schoongemaakt
- contacjes van programmakeuze paneel gecontroleerd en aangeduwd (op de meest linkse plek zit geen stekkertje, ik kan ook geen los stekkertje vinden)

Op de foto zie je dat de 2e slang van links (linksonder labyrint) nog wel vies is, ik weet echter niet zo goed hoe deze schoon te maken.





Het probleem is er nog steeds, en bij waterinvoer klappert hij trouwens af en toe (niet altijd) ook nog steeds.

Heeft iemand enig idee wat ik nog kan doen?

Groetjes, Rob
 

RDB

  • #2
Kleine aanvulling op bovenstaande:
- het sproeiprogramma van 22 minuten heeft hij nu wel afgemaakt, met een eindpiep. Wel was het labyrint op het eind met nieuw water gevuld.
- bij het 35 graden (kort) programma blijft het apparaat op de 1 minuut resttijd hangen en stopt niet.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Is niveauregelaar gedemonteerd om hem schoon te maken?
 

RDB

  • #4
Met niveauregelaar bedoel je het onderdeel met de 2 schakelaars waarin dat rood pennetje uitkomt, en dat blauw plastic pennetje op zit, rechtsonder het labyrint, nietwaar?

Die heb ik er inderdaad helemaal uit gehad, bovenstuk met rose membraan eruit gehaald, bovenkapje van overig deel eraf, en vervolgens alles helemaal schoongemaakt met water met beetje bleek.

Ik las elders nog iets over mogelijk verbrande contactjes op de printplaat van bedieningspaneel. Ik vraag me af of dat nog invloed kan hebben op het overslaan van het wegpompen van het water en uitblijven van verwarming..?

Ik hoop dat je nog ideeen hebt.

Mijn vrouw heeft intussen een deadline gesteld, zondag niet goed dan komt er een nieuwe. Ben ik het overigens helemaal met haar eens hoor :D
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Heel goed mogelijk , los contact in module van relais voor verwarmingselement.
Het blijven hangen op 1 minuut staat voor niet kunnen verwarmen.
 

RDB

  • #6
Ik heb intussen de printplaat eruit. Deze ziet er goed uit, behalve het contactpunt op het middelste donkergroene 'eilandje' midden vooraan (zie foto).
Als je de plaat omdraait dan hoort dit punt bij het SHC wit bloke midden vooraan.

Er steekt op deze plek een pinnetje uit de printplaat uit een gaatje. Het soldeersel is verdwenen. Eromheen wat zwarte aanslag.

Ik ben geen electrien of techneut, maar kan je dit contact herstellen met nieuw sordeersel, of moet deze printplaat vervangen worden?

 

RDB

  • #7
De printplaat bleek inderdaad het probleem. Blijkbaar een vaker voorkomend euvel bij de Siemens vaatwassers. Ik heb het contact opnieuw gesoldeerd en het apparaat werkt intussen weer als een zonnetje :D

Geen idee overigens waarom het contact op de printplaat verbrand was, dus ook niet of en wanneer dit zich weer kan voordoen. We gaan het merken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu