Siemens koelkast in ikea metod keuken

MaartH

 • #1
Hi allemaal
deze vraag zie ik vaker voorbij komen maar heb nog niet scherp hoe moeilijk dit is.
Ik heb allemaal Siemens apparatuur in een metod keuken en wil nu ook de koelkast van Siemens (vlakscharnier met softclose) in de Ikea keuken plaatsen.
Ik wil hiervoor bij Ikea een 220 hoge kast kopen met 80+140 deuren.
De Siemens koelkast die ik wil bestellen bestaat uit een ijskast + vriezer en werkt volgens het deur-op-deur systeem.

Is dit mogelijk?
Hoe moeilijk is dit?
Of raden jullie dit af?

Ik zoek liefst een reactie van iemand die dit zelf ook zo heeft gedaan.
 

Kgh

 • #2
Hopelijk kan jij me verder helpen.. zit exact met 't zelfde probleem..alles van Siemens en heb ook een Siemens softclose met nishoogte 1.78m aangeschaft..kom ik erachter dat in de ikea metod alleen sleepdeuren kunnen..
Vlgns internet moet deur op deur altijd kunnen..hopelijk heb jij goed nieuws, want ik kan de koelkast niet meer terugbrengen..
 

MaartH

 • #3
hoi kgh is het nog gelukt met de Siemens koelkast in de Ikea keuken? Ik wil het ook nog steeds doen maar heb nog niet gehoord of het wel/niet kan.
 

ABCDE

 • #4
Ik zie niet in waarom Metod niet met deur-op-deur zou kunnen.

MaartH schreef:
Of raden jullie dit af?
Ik raad inbouwkoelkasten altijd af. Meer geld, meer energieverbruik, veel minder ruimte.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #5
Wat een onzin. Inbouw koelkasten zijn prima en mooi weggewerkt. Zo een kollosaal massief rvs ding in je keuken is mooi of wat ?

Ga ook maar eens labels nakijken energieverbruik is nagenoeg gelijk maar geluidsniveau daar in tegen in je keuken is veel lager dan bij een vrijstaande koelkast.

Deur op deur kan , mits de nis breedte 560mm is minimaal. Liefst 565. Sleepdeurkasten zijn weleens 545mm en daar past geen deur op deur in.

Verder moet je dan gewoon de keukenscharnieren niet gebruiken maar de panelen los op de deur van de koelkast monteren met de bijgeleverde beugels e.d.
 

ABCDE

 • #6
Sleutelmeneer schreef:
Wat een onzin. Inbouw koelkasten zijn prima en mooi weggewerkt. Zo een kollosaal massief rvs ding in je keuken is mooi of wat ?
Ik heb niks gezegd over de veronderstelde esthetische aspecten van inbouw vs losstaand, maar de argumenten prijs, verbruik en ruimte zijn gewoon zondermeer een feit. Dat het je niet aanstaat kan zijn, maar doet daar niks aan af. Als je direct bij aanschaf keuken er rekening mee houdt kun je ook de dure kast + deur nog weglaten en weegt het kosten argument nog zwaarder. Bij retrofit is dat niet zo, maar het voordeel van ruimte, aanschafprijs en verbruik kun je nog steeds pakken door de kast te verwijderen en er een losse koelkast voor in de plaats te zetten. Of de kast op andere manier in gebruik te nemen en een losstaande elders te plaatsen.

Sleutelmeneer schreef:
Ga ook maar eens labels nakijken energieverbruik is nagenoeg gelijk maar geluidsniveau daar in tegen in je keuken is veel lager dan bij een vrijstaande koelkast.
Energieverbruik ligt bij zelfde aanschrijfprijs grofweg 50% hoger en dat uit zich ook in meer draaiuren voor de compressor en dito meer uren met lawaai. Het verder laten stikken van de koelkast kan inderdaad geluidsreductie met zich meebrengen ten koste van nog meer verbruik. Een vrijstaande koelkast kun je ook gewoon tussen twee kasten plaatsen, dan is het geluid nog minder.

Zeker als je koelkast al aan een wand staat waar ook een dieper dan standaard aanrecht aanwezig is kun je nog meer ruimte pakken met vrijstaand.

Het gebrek aan ruimte met inbouwkoelkasten wordt vaak ook nog eens gecompenseerd door een tweede (vrijstaande) koelkast te gebruiken in trapberging, zolder of schuur. Waarmee er nog een portie energieverbruik bij komt.

Bij mij in de familie zijn de inbouwkoelkasten grotendeels in de ban gedaan. Eén iemand heeft er zojuist weer eentje gekocht, ook met het argument dat vrijstaand meer lawaai zou maken, maar die zit nu met de gebakken peren dat dat absoluut niet het geval bleek te zijn... ondertussen wel nog steeds minder ruimte en meer verbruik naast natuurlijk de hogere aanschafprijs.
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #7
Okee ik ga dit allemaal tegenspreken. Een goede kast met een schoorsteen van de plint naar boven biedt voldoende koeling en het verbruik is dus identiek. 100% zeker. Een 88cm koeler heeft net zo veel ruimte als een 85cm tafelmodel. Een 178cm koel/vries ook nagenoeg als een 185cm vrijstaande (ietsjes minder vriesruimte netto)

Een fatsoenlijke inbouw koelkast van liebherr of bsh hoor je gewoon helemaal niet als hij is ingebouwd en dus maakt hij wel degelijk minder herrie dan een vrijstaand exemplaar.

Een etna of een ander kneut merk maakt idd herrie.
 

ABCDE

 • #8
Sleutelmeneer schreef:
Een 88cm koeler heeft net zo veel ruimte als een 85cm tafelmodel
Haha, maar dat tafelmodel is dan wel 50 cm breed ipv 60cm, zo ken ik er ook nog wel een paar. En die 88 cm is dus gewoon 110 met de plint en planken er bij.

Sleutelmeneer schreef:
Een 178cm koel/vries ook nagenoeg als een 185cm vrijstaande (ietsjes minder vriesruimte netto)
Die 178 wordt 201 met de plint en planken er bij terwijl die vrijstaande met 186 gewoon 186 is. Ofwel; geldige vergelijking is met de 201 vrijstaande.

En als je gewoon naar de site van koudblauw gaat kun je snel vergelijken door zo wat aan te klikken;
Inbouw met nismaat 178 met diepvries; €776, 36 dB, 195/74 Liter, 317 kWh/ jaar
Vrijstaand 201 met diepvries; €649, 35 dB, 251 / 114 Liter, 166 kWh
Ofwel; 16% goedkoper, 1 dB stiller, 29% grotere koelruimte, 54% grotere vriesruimte en 48% lager energieverbruik voor de vrijstaande.

Als je graag inbouw wilt is dat allemaal prima, maar het enige 'excuus' is dan dat je dat mooier vind. Al het andere heb je gewoon tegen.
 
Laatst bewerkt:

Kgh

 • #9
Hey Maarth,

uiteindelijk heb ik toch een andere keuken aangeschaft...geen ikea.
De keukenmonteur zegt dat het kan, alleen luistert het zeer nauw..maar het kan en moet geen probleem zijn.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #10
Abcde ik kan niet meer quoten (waarom niet?) maar zal nog een reactie plaatsen hier.

Je geeft eerst aan dat een vrijstaande kast meer ruimte geeft en vervolgens dat hij groter is dan eenzelfde inbouw exemplaar. Dus nee hij geeft niet meer ruimte juist door plinten e.d

Een 88cm inbouw koeler heeft ongeveer eenzelfde inhoud als een tafelmodel koeler van bijv 55 of 60cm dus nee niet 50cm.

Veel vrijstaande kasten hebben helemaal geen plint meer en een 186 is dus een goede vergelijking met een 178cm inbouw want de binnenmaten van de ruimtes zijn dan ongeveer hetzelfde. Een kast van 201cm is gewoon een stuk hoger en natuurlijk meer inhoud dus....

Dan over het energieverbruik. Jij pakt 2 modellen die niet vergeleken kunnen worden. Namelijk een zuinige vs een onzuinige.

Een rëeele vergelijking zou zijn als volgt

Duits merk : vrijstaande koel/vries combi 186cm :
Screenshot_20210516-193447_Acrobat for Samsung.jpg


Duits merk inbouw met zelfde energielabel inbouw 178cm :
Screenshot_20210516-193630_Acrobat for Samsung.jpg


Je ziet dus dat een 178 iets minder inhoud heeft vanwege het feit dat dit apparaat maar 55cm breed is en ik een 186cm vrijstaande van 60cm heb gehanteerd. Maar jou bewering met betrekking tot energieverbruik is onzin. Het verschil qua inhoud is gem 15% minder (als je alle kasten van alle merken vergelijkt) maar hij is dan ook 15% kleiner dan het te vergelijken model.

Het energieverbruik is doorgaans gewoon gelijk en in bovenstaand voorbeeld is het inbouw model zelfs wat zuiniger. Met een waarde van 36db om 38db zijn dit niet zo heel stille kasten maar verschilt het ook niet veel.

Veel betere duitse inbouw koelers hebben een geluidsniveau van rond de 34db.

Ik wil best luisteren naar wat je zegt maar het klopt gewoon niet.

Ja een vrijstaande is groter en heeft dus meer inhoud maar neemt meer plek in beslag en is esthetisch niet zo mooi. Nee een vrijstaande is niet zuiniger dan een inbouw. Dit is gelijk net als geluidsniveau (echter wordt het geluid bij een inbouw gedempt door de kast en hoor je hem dus minder). Ja een inbouw is duurder want afzet markt is kleiner per model.

Dus conclusie : het is om het even en allebei zijn prima afhankelijk van wat je wilt.

Dat is de enige feitelijk juiste conclusie.
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

 • #11
Nee ik schrijf nergens dat vrijstaand meer ruimte inneemt. Ik schrijf juist dat je correct moet vergelijken. Je nismaat 178 inbouwexemplaar neemt netzoveel ruimte in als een vrijstaande van 201. Immers 178+ 2 planken + plint = 201
Maar zelfs je eigen vergelijking al laat zien is zelfs de vrijstaande van 186 al royaal ruimer in binnenruimte. En dat terwijl hij dus ook al 15cm minder hoogte snoept.

Het had je gesierd als je bij je vergelijking erbij vertelt had dat je een vrijstaande van 900 euro vergelijkt met een inbouw van 1500 euro!!! En dàt noem je dan een reëele vergelijking? Haha

Quoten kan nog steeds maar is moeilijker gemaakt omdat er een of meerdere moderatoren quotefobie hebben, een zeldzame hopelijk niet besmettelijke aandoening.
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

 • #12
Sleutelmeneer schreef:
Je geeft eerst aan dat een vrijstaande kast meer ruimte geeft en vervolgens dat hij groter is dan eenzelfde inbouw exemplaar. Dus nee hij geeft niet meer ruimte juist door plinten e.d
Sorry, had dit stukje verkeerd gelezen voor mijn vorige post. Ja, een vrijstaande koelkast geeft meer nuttige koelruimte bij hetzelfde formaat. En dat komt dus mede omdat je geen verlies van plint ruimte hebt.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #13
Ik denk niet dat we het eens worden. De vergelijking is wel reeël maar de prijs van inbouw koelers is gewoon hoger omdat er in nederland veel van gekocht wordt maar in het overgrote deel van de wereld gebruiken ze weinig inbouwapparatuur en daardoor is de afzetmarkt hoger. Overigens is de koelkast niet 1500euro maar 1099 ligt de marktprijs van deze twee modellen ongeveer 200 euro uitelkaar. Ja dus prijstechnisch heb je gelijk. Maar voorderst niet denk ik

Een inbouw kast zit gewoon in een kast dus ik snap niet welke plinten en planken je bedoeld ? We hebben het over 2 planken van 16mm. Dus 3.2cm

Een vrijstaande koelkast heeft veelal geen plint meer bedoel ik te zeggen dua staat hij netto net zo ver ongeveer van de bodem tot de koelruimte begint als een inbouw koeler.
 

ABCDE

 • #14
Is het echt zo moeilijk? Vrijstaande koelkast 186; staat op de vloer, bovenkant op 186cm. Inbouwkoelkast met nismaat 178; staat op een plank boven een plint en wordt afgedekt met een plank ~= totaal 201. Daarom is de vergelijking inbouw met nismaat 178 vs vrijstaand 186 ook niet correct en is de juiste vergelijking inbouw met nismaat 178 vs vrijstaand 201.

Dat de rest van de wereld weinig inbouwkoelkasten gebruikt geloof ik best; het zijn ook ondingen.

Sleutelmeneer schreef:
Overigens is de koelkast niet 1500euro maar 1099
Nee. Alle Nederlandse winkels €1499 = 1500 en de ene met €1157 is een refurbished exemplaar. Dus 600 euro verschil te vermeerderen met extra hoge kast.

Of wacht... je shopt in Duitsland? Dan is de vrijstaande ook goedkoper. Scheelt het 400 euro ipv 600.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #15
Die plint van de keuken zit er toch al... tis niet alsof die koelkast die nodig heeft dus die mag je niet meetellen mijn inziens. Ik vergelijk de apparaten want daar gaat het om. Anders kan ik de lucht boven jou vrijstaande koelkast waar ik geen schapje meer voor bakplaten kan maken ook wel meetellen...

Bovendien zitten inbouw koelers van 88 tot 122 vaak op hoogte met nog een lade eronder dus is die plint al helemaal niet relevant

Ik shop nergens ik ben verkopende partij en bsh heeft deze modellen nu op een adviesprijs staan die helemaal geen gezonde marktprijs is. Dat komt door de introductie van een heleboel nieuwe modellen. Veel internetverkopers verkopen echter voor de laagste prijs van een ander op het net en die prijs ligt nu veel te hoog. Ik vraag echter nooit meer dan een redelijke prijs aan mijn klanten en verkoop dus voor 1099 dit model.

Zo zijn er nu ook wasmachines die ik onder de verkoopprijs verkoop en nog een gezonde marge over houdt.

Bsh is in deze misschien ook niet het beste voorbeeld. Maar ik beweer helemaal niet dat de prijs goedkoper is van inbouw.

Ik spreek je argumenten qua ruimte en energieverbruik vooral tegen en daarover heb ik je nog niet gehoord.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #16
Willen jullie bij de vragen van TS blijven, de vergelijkingen die jullie maken kun hebben niets met de vragen te maken.
 

ABCDE

 • #17
Die plint van de keuken zit er niet ter plekke van een vrijstaande koelkast. De kast rond een inbouwkoelkast zit daarentegen niet opeens op de grond... dus die plint tel je weldegelijk gewoon mee.

De ruimte boven een vrijstaande koelkast is gewoon prima te gebruiken hoor, met of zonder kast. Prima opbergplek voor broodrooster, krat met schoonmaakspullen, whatever. De bakplaten gaat gewoon mooi in het laatje onder de oven.

Inbouw met nishoogte 88 of 122 zijn sowieso al te klein en komen dan vaak al aangevuld met... een vrijstaande koelkast elders in huis. Of twee exemplaren; eentje volledig koelen, eentje volledig vriezen. In beide gevallen met veel meer energieverbruik tot gevolg.

Dat jij verkopende partij bent is helemaal fijn voor je. Maar met online zoeken is die prijs nergens te vinden, dus praktisch gezien is dat is niet anders dan dat je het ter plekke zou verzinnen. We gaan dus gewoon uit van iets wat wel vindbaar is, en in jouw vergelijking is dat €900 vs €1500 met ongeveer hetzelfde energieverbruik en in mijn eerder geposte vergelijking is het €649 vs €776 met enorm afwijkend verbruik. In allebei de gevallen is de vrijstaande koelkast goedkoper en ruimer. Als je jouw vergelijking aanpast naar een 201cm exemplaar dan zul je zien dat de netto koelruimte 50+% groter is bij de vrijstaande!

Dat je mijn argumenten qua ruimte tegenspreekt... niet echt. Je zit meer een beetje te trollen. In je eigen vergelijk heb je al een vrijstaande die 24% meer koelruimte biedt en om op hetzelfde energielabel uit te komen moest je honderden euro's extra bijtellen voor het inbouwexemplaar.

Nogmaals; als je graag een inbouw wilt is dat helemaal prima; maar het enige argument om dat te doen is dan omdat je het mooier vindt. Het is niet goedkoper, niet ruimer, niet stiller, niet zuiniger.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #18
Is goed jan we komen er toch niet aan uit.
 

ABCDE

 • #19
Er is niks om uit te komen; feiten zijn gewoon zo.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #20
Inderdaad, slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu