Shunt in cv-leiding bij vloerverwarming

Wac

  • #1
Een paar maanden geleden heb ik de radiatoren in de woonkamer vervangen door vloerverwarming. Naast de vloerverwarming staan de radiatoren in de hal en de badkamer permanent open. De radiatoren in de andere kamers staan nooit open.
Als de kamerthermostaat warmte vraagt gaat de ketel aan en worden de radiatoren in de hal en badkamer heet. Deze ruimten worden veel te warm. Ik heb de temperatuur van de ketel al verlaagd tot 50 graden. De vloerverwarming verwarmt goed. Nog worden de hal en badkamer te heet, daarom wil ik thermostaatkranen op deze radiatoren plaatsen.
Mijn vraag is: als de thermostaatkranen dicht gaan omdat de ruimten (hal en badkamer) te warm worden, dus als alle radiatoren dicht staan, krijg ik dan een probleem met drukopbouw. Of kan dit niet optreden omdat dan altijd de vloerverwarming warm water vraagt? (De vloerverwarming heeft een eigen pomp). Of is het beter om voor de zekerheid een drukventiel in een shuntleiding te maken?
 

Kluskoppel

  • #2
Je zou het nu al kunnen proberen toch? Draai de radiatoren dicht en kijk wat er gebeurt?

P.S. Verdiep je eens in het begrip 'waterzijdig inregelen'. Daarmee voorkom je dat de radiatoren zo loeiheet zijn. Ook voor je vloerverwarmingslussen gaat dat op, die kun je ook inregelen zodat het overal even warm is.
 

Wac

  • #3
Dat is ook mijn probleem / vraag.
Loop ik de kans dat de pomp kapot gaat als ik ze allemaal dichtdraai en alleen de vloerverwarming aan laat staan?
Zou er dan sprake kunnen zijn van drukopbouw zodat de pomp kapot gaat?

Ik kan mij voorstellen dat als de kamerthermostaat schakelt en warmte vraagt en de thermostaat op de vloerverwarmingsunit de aanvoer van warm water afsluit omdat de insteltemperatuur bereikt is terwijl de kamer nog niet op temperatuur is, er dan geen stroming meer is in de cv leidingen terwijl de ketel verwarmt en de ketelpomp druk opbouwt. Of is dit onmogelijk?

De radiatoren kan ik niet waterzijdig inregelen via voetventielen. Het zijn nog oude radiatoren waar dit gedaan wordt door de knop eraf te halen en er in een andere stand weer op te drukken, zodat ze niet zo ver open kunnen. Ik heb dit gedaan voor zover als mogelijk is. Helemaal afsluiten durf ik niet zo goed: zie boven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als een thermostaat vragend is, gaat de ketel aan.

Als de waterstroom stopt door dichtlopende kranen of onvoldoende stroming dan gaat de ketel in regelstop totdat deze is afgekoeld.

Altijd bij vloerverwarming een Advo (drukafhankelijke bypass)plaatsen.
Zo blijft er altijd stroming door de ketel.

Vervolgens kan je de radiatoren inregelen om de temperaturen in andere ruimtes in te stellen.
 

Wac

  • #5
Duidelijk. Dus moet in mijn geval altijd een bypass met een Advo geplaatst worden.

In sommige berichten lees ik dat de bypass op minimaal 6 m afstand van de ketel geplaatst moet worden. In andere berichten is sprake van in de buurt van de ketel. Wat is jullie mening hierover?
In mijn geval wordt 1 tak van de installatie weinig meer voor de verwarming gebruikt. De radiatoren aan deze tak staan meestal gesloten. Aan de andere tak staan de actieve radiatoren en de vloerverwarming. Maakt het nog uit in welke tak de bypass geplaatst wordt?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Wij zetten ze altijd op het verste plek van de ketel, zo heb je altijd een deel afkoeling in je leidingen tijdens nadraai tijd van de pomp.

Dicht onder de ketel veroorzaakt nogal eens storing delta t te klein. Of met andere worden aanvoer en retour temp te dicht bij elkaar.
 

Wac

  • #7
Bedankt voor de adviezen! Ik zal de bypass zoals aangegeven installeren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu