Serrezonwering doekreparatie en band vervangen

Paulvanbraak

  • #1
Ik heb een een Mado Omega Serrezonwering, waar het doek bestaat uit 3 delen. Bij de naden is hij nu los en ik wil het doek eraf halen om deze opnieuw te laten stikken. Ik heb ook wat andere topics gelezen en ik begrijp dat het lastige mogelijk in de motor zit qua afstelling.

mijn idee is om op de grond middels spanning op de motor de rol helemaal te laten afrollen en het doek dan van de rol te halen. vraag daarbij is dan hoe krijg ik hem van de rol af. Is het erg moeilijk om de band te vervangen? De geleide rollers zijn ook versleten. Moet ik een setje bij mado bestellen of zijn hier ook universele verkrijgbaar.

Heb een offerte voor dit beider klusje gevraagd maar daar wordt ik niet vrolijk van en daarom wil ik het zelf gaan doen.

Moet ik later de motor weer inregelen?? Ik kan nog geen foto van de motor maken daar de kast nog op de serre zit.

Graag uw hulp

alvast bedankt
Paul
 

Kluske

  • #2
Hallo,

Het valt best wel mee om het doek te verwijderen, ik zie op de foto dat de band aan de linkerzijde los ligt.
Wanneer je voor de serre staat zie je aan beide uiteinden van de geleiders
een kroonmoer.
Draai deze met een dop 13 los, op deze manier ontspan je het doek.
Boven op de kast waar de motor in zit verwijder de deksel(bovenkant) en hier zit dan een motor in met een witte en een gele druk knop druk de onderste van de twee in en laat de motor verdraaien totdat het doek helemaal ontspannen is en de doekgleuf in de buis boven aan zit.
Nu kun je door de onderlijst scheef te houden hem zo uit de geleiders pakken.Snij nu direct achter de kunststof zijkap het band los. Draai de kunststof zijkap los en schuif de lijst van het doek, draai nu boven bij de buis de contra zijde het lagerhuis los en draai ook de kunststof spoel los en schuif het van de buis nu trek het doek naar je toe. Op deze manier heb je het doek van het scherm.
Nu kun je zelf naaien maar ook kun je deze bij een zonweringsbedrijf op laten sturen zodat deze bij de leverancier van doeken genaaid word.
Het terug plaatsen doe je in de omgekeerde volgorde.
Wanneer je het doek verwijderd hebt haal dan wel de kunststofpees uit de zomen van het doek deze heb je weer nodig bij montage.
In de geleiders achter de kroonmoeren zitten veren die de doek spanning bepalen. Draai hier de sterschroeven los en laat dan voorzichtig het geheel naar je toe zakken kijk goed hoe de band aan de rechterzijde zit, want deze zit nog op zijn plaats, verwijder alle band ook bovenaan bij de motor en de contra gedeelte.
Wanneer je doek gemonteerd hebt draai het doek d.m.v. de motor op en monteer dan et nieuwe band doe er 2á 3 slagen extra band op de spoelen en leg het in de geleiders naar beneden, plaats het op de zelfde manier weer over en langs de veren en zijn geleiders en schuif het weer terug op zijn plaats draai de sterschroeven weer vast.
Schuif het band weer door de zijkappen en trek ze strak, leg er een knoop in met een m8 ringetje.
Laat nu het doek van de buis lopen tot dat er ongeveer een derde deel doek af gerold is, draai nu met de dop 13 de kroonmoeren aan zo zul je zien dat de doek spanning weer terug komt.Laat nu het scherm helemaal naar beneden lopen tot de plek waar deze altijd stopt en druk dan weer de onderste knop in zodat ook de eindafstelling weer terug is.
Wanneer het doek nog strak genoeg staat draai dan weer aan de moeren totdat je ziet dat het doek vrij is en recht hangt. Doe dit wel aan beide kanten gelijk om scheef trekken tegen te gaan.Wanneer dit allemaal gelukt is schroef dan de boven kant weer dicht en je kunt weer van je serrezonwering genieten.

succes ermee.
 

Paulvanbraak

  • #3
Kluske,

bedankt voor het snelle antwoord. Ik denk dat ik er zo wel uit kom, rest alleen nog de vraag of ik bij mado in dit geval het band moet bestellen of dat dit universeel is. hetzelfde geldt voor de geleide rollen die inmiddels plat zijn waardoor het niet rolt. Google toverde ook al de handleiding voor het instellen voor de motor ( met de bekende knoppen wit en geel).

Begrijp ik goed uit jouw uitleg dat aan beide zijden een pees in het doek zit die je in een gleuf schuift.

Ik heb 2 offertes met flinke bedragen . Beide zeggen dat het doek niet meer gemaakt kan worden en proberen mij een nieuw doek te verkopen. 1 ervan stelt dat dit klusje zelfs bij de fabrikant gedaan moet worden.

Jouw uitleg scheelt mij veel geld. Beiden claimen een bedrag van bijna de helft van de nieuwwaarde.

hartsikke bedankt!

probeer er deze week mee te beginnen wat waarschijnlijk niet lukt door drukke agenda maar ik ga proberen de montage te fotograferen zodat nakomelingen op het forum er ook nog wat aan hebben. kan ik ook nog wat terugdoen.

gr paul
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan het doek ook bij een zeilmakerij laten naaien.
 

Kluske

  • #5
Hallo Paul,

Aan beide zijden van de doek zit een doekzoom, waar een pees inzit zowel aan de motorbuiszijde als aan de treklijstzijde.

Mado leverd zijn produkten aan een aantal zonwerings bedrijven. Niet ieder bedrijf heeft de mogelijkheid om rechtstreeks bij Mado te bestellen, dus je zult even moeten informeren wie het wel kan. Je kunt complete sets met rollen en veren bestellen maar ook de onderdelen afzonderlijk.

gr.kluske.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
19
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu