Serre met polycarbonaat platen van binnenuit isoleren.

Koen van Dael

  • #1
Ik wil graag mijn serre van ongeveer 10m2 dak oppervlakte van binnenuit isoleren. In de zomer wordt het door de 32 mm polycarbonaat platen veel te warm omdat deze zonlicht doorlaten en in de winter is het te koud omdat er veel warmte verloren gaat. De voorzijde is grote kozijn met Het glas en deur van 3,5 meter breed.

Nu wil ik graag Pir isolatie platen tussen de aluminium liggers duwen en deze afwerken met multiplex platen en dit texen. Dit zorgt ervoor dat er geen zonlicht binnenvalt en isoleert tegen kou.

Echter hoor ik van alles over condens enzo? Iemand hier ervaring mee? Kan dit voorkomen worden door dampwerende folie? Of gaat er condens onstaan aan de binnenzijde van de platen? Normaal is daar geen condens vorming. Tevens vraag ik me af of de pir platen aan de binnenzijde zin hebben om de zon buiten te houden in de winter.

Alvast bedank met voor de tips.
IMG_20200818_181942_3.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
PIR platen hebben haast altijd een aluminiumfolie aan de onder-en bovenzijde. Dus de platen zijn dampdicht geen damprem nodig. Bij de naden van de platen en de aansluiting van de liggers kan er vocht richting de polycarbonaat stromen dus goed aftapen met de juiste tape.
Wel vraag ik me af hoe warm het kan worden tussen de isolatie en de polycarbonaat. Ook of de liggers het gewicht van de isolatie, OSB en eventueel een laag sneeuw kunnen hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Koen van Dael

Koen van Dael

  • #3
Bedankt voor je bericht voor sneeuw gewicht ben ik niet zo bang ik kan ook op de platen van 32 mm rustig lopen. Welk gevaar kan er ontstaat als de warmte tussen polycarbonaat en por plaat te hoog wordt? En over welke tape heb je het voor de isolatie platen af te dekken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die tape kom je tegen zodra je bij een leverancier van de isolatieplaten op zijn site zit.
Even hardop denken. De alu.cachering van de platen reflecteert de straling van de zon, het schuim vertraagd de afkoeling.
Tegen welke temperatuur kan polycarbonaat. Info van het web.
De warmtebestendigheid van Polycarbonaat is hoog, langdurig 115°C. Voor warm vervormen moet de temperatuur 180°C tot 210°C bedragen. Bij het toepassen als beglazing en dergelijke moet men rekening houden met de uitzetting. Deze bedraagt circa 0,65 mm per meter bij een temperatuurverandering van 10°C. Lijkt mij dat dat wel te doen is.
Deze getallen heb ik ook van het internet. Sneeuw 20 kg 10 cm dik. OSB 18 mm dik 10 kg, PUR 0,3 kg per 1 cm dik/m2. Let op dit is voor mij ook glad ijs.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik wil nog even toevoegen. Realiseer je dat je van de zon meer voordeel krijgt dan nadeel. Als het een paar dagen warm is lopen we allemaal te klagen. In het voor-en najaar die ruimte door de zon op een behaagelijk temperatuur hoor je niemand. Is het gepromoveerd tot woonruimte dan zal dit zeker helpen. Het blijft een lichte constructie dus het wordt snel warm en koud.
 

Koen van Dael

  • #6
Klopt zeker maar zit grote glazen pui in dus zal toch sneller opwarmen buiten de zomer dan in het huis.. echter ik heb openslaande deuren naar de serre en zou fijn zijn als ik die wat vaker kan gebruiken zonder dat het er 10 graden of 40+ wordt...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

PaulHteO

  • #7
Beste Koen,

hoe heb je de serre uiteindelijk geisoleerd?
Ik zit met het zelfde probleem.
Er zijn tegenwoordig polycarbonaat platen met een goede U waarde.

hoor graag hoe jij het hebt opgelost.

groet Paul
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je zoiets wil doen, moet je wel heel erg goed gaan aftapen, kitten etc. want een beetje vocht ertussen geeft meteen condens die moeilijk (of nooit meer) wegtrekt. Zo'n dak is hier niet voor gemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu