Sensors op aanvoer of retour?

LoekV

  • #1
We hebben een warmtepomp met vloerverwarming. De temperatuur en vochtigheidssensors zitten op de retourbuis en niet op de aanvoerbuis. Is dit de juiste manier? Als er koud water door de vloerverwarming gaat, is de aanvoerbuis compleet gecondenseerd en erg nat (druppels hangen eraan). De retourbuis niet. Zie ook onderstaande foto voor de sensoren. Het lijkt er trouwens ook op alsof de aansluiting vanuit de warmtepomp verkeerd om is (retour is aanvoer, en aanvoer is retour).

PXL_20230718_204555483.jpg
PXL_20230718_204616775.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Als de flow richting goed is moeten de flowmeters op de verdeler toch iets aangeven. En dan moeten de temperatuur en vochtigheidssensor op de toevoer zitten.
 

LoekV

  • #3
Hoi Auto-Geen, de flowmeters zie ik nooit veranderen en staan altijd op 0 (de vloerverwarming zelf wel lijkt het, want de vloer wordt koud met deze warme dagen). Op de foto gaat de aanvoer naar de bovenkant van de verdeler, met die blauwe knoppen. Dat is ook de buis die erg koud en druppels heeft als de warmtepomp water van bijvoorbeeld 16 graden rondpompt. De retour gaat via het onderste gedeelte van de verdeler, met de flowmeters. Wat voor problemen kunnen er ontsttaan als de sensors op de retour zitten in plaats van de aanvoer?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
LoekV schreef:
Als er koud water door de vloerverwarming gaat, is de aanvoerbuis compleet gecondenseerd en erg nat (druppels hangen eraan)
Als het binnen 24 graden is en de luchtvochtigheid is 65 % ligt het dauwpunt op 17 graden.
Wie of wat maakt die temperatuur van 17 gr. op de buizen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
de verdeler is dan daadwerkelijk verkeerd om aangesloten, de balk waar de flowmeters opzitten is de aanvoer hier hoort ook je dauwpuntmeting plaats te vinden ivm condensatie
 

LoekV

  • #6
@Wgb, de warmtepomp regelt dat die temperatuur van de aanvoer 17 graden is. Of bedoelde je iets anders met je vraag?

@Marcn.88, inderdaad is de verdeler verkeerd aangesloten lijkt het. Is dat de rede dat de flowmeters nooit iets anders dan 0 aangeven misschien? Kan het verder nog kwaad? En kan ik simpelweg de sensors op de andere buis bevestigen (de buis die nu gecondenseerd is)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waarom wordt er in deze moderne digitale tijd iets ontworpen dat de metalen buizen een temperatuur krijgen tot onder het dauwpunt. Op den duur ga je roest op de buizen van krijgen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Niet alleen de verdelers zijn fout aangesloten!
Waar ontstaat het meeste condens op tijdens het koelen? Juist de aanvoer.
En waar condenseert de leiding nu?
Op de retour daar waar het expansievat in gemonteerd is, en kijk nu eens naar de foto's.
Condens ontstaat in dit geval in de retour.
En de flow meters geven 0 aan dan zou ik de gehele installatie onder de loep nemen.
Maar de kans is groot dat ze bij de warmte pomp aanvoer en retour al omgewisseld hebben.
 

LoekV

  • #9
@De loodgieter, de retour vanaf de verdeler (het bovenste, blauwe gedeelte) is inderdaad op de uitstromende aansluiting ('flow') van de warmtepomp aangesloten.

Dit betekent inderdaad dat het expansievat nu effectief op deze buis zit die water naar de vloerverwarming stuurt in dit geval. Normaal zit het expansievat op de buis die van de vloerverwarming af komt. Kan het kwaad dat het expansievat nu op de verkeerde buis aangesloten zit?

En wat betreft de flowmeters, maakt het uit of de buizen verkeerd zijn aangesloten voor de werking van de flowmeters? Dus als het water dat van de vloerverwarming af komt langs de flowmeters gaat, zouden die dan nog steeds uit moeten slaan? Nu zie ik ze nooit uitslaan.

De loodgieter vertelde dat in principe het niet uitmaakte dat de buizen verkeerd om aangesloten waren voor de pomp zelf (het zou niet uitmaken welke richting het water in de vloerverwarming stroomt). Maar voor wat betreft het expansievat en de sensors vraag ik me af of dit inderdaad geen kwaad kan...
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
ja, voor de plaatsing van de sensoren maakt het zeker uit voor de plaatsing van het vat ook deze hoort aan de zuigzeide van de pomp te zitten omdat het vat zorgt voor een 0 punt in de installatie
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Waarom denk je dat er flow meters op een verdeler zitten?
Om de zoals de naam het al aangeeft je hiermee de flow af kun regelen.
En als de leidingen vanaf de pomp foutief aangesloten zijn wat kun je dan dus niet?
Inderdaad de flow instellen omdat de meters tegenstrooms staan, maar hieruit blijkt dus maar weer dat het inregelen hier dus niet is gedaan.
En bij een warmte pomp is dit nou net belangrijk omdat je de warmte gelijkmatig over alle groepen gelijk wilt verdelen.
Ik heb hier maar een oordeel over AAN LATEN PASSEN en uitvoeren zoals het hoort.
En een fout maken is menselijk hoor doen we allemaal.
De kunst is hoe los je de fout op, aan de reactie van jouw loodgieter lost deze het dus FOUT OP.
Dus nogmaals bij mij zou die het aanpassen en maken zoals het hoort, neem aan dat je hier toch voor betaald voor een installatie die GOED is??????
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik volg dit omdat deze techniek voor mij volledig nieuw is.
Kan een of elk type warmtepomp het water naar een toch wel lage temperatuur afkoelen. Dus je kan ermee verwarmen of koelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
@Wgb is dat een vraag?

Het hangt er vanaf of de warmtepomp over een keerventiel beschikt die de werking van de warmtepomp omdraait.

Maar in theorie kan elke warmtepomp de warmte verplaatsen van water naar lucht en vice versa.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Bedankt voor je reactie maar laat het maar even rusten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
@Wgb
Als je er eventueel toch nog meer over wilt vragen, maak dan even een eigen topic, want zo neem je het topic van @LoekV over en ben je een topickaper! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu