Second opinion dakisolatie en pannen

Markpaulus

  • #1
Hoi ik ben bezig met het omtoveren van mijn schuur tot atelier. De ruimte gaat goed geïsoleerd worden, dakramen plaatsen, asbest verwijderen, etc. Nu denk ik dat ik met alle info die ik heb ingewonnen een goed plan heb bedacht maar ik hoop dat ik nog een second opinion kan krijgen voor ik ook daadwerkelijk aan de slag ga.

M.b.t. het vervangen van het asbest dak:
- Asbest platen verwijderen
- Verrotte dragende balken vervangen
- Extra dwarsbalken maken om het gewicht vh dak beter te kunnen dragen.
- spaanplaat 10 mm op de balken bevestigen
- EPS platen daarop
- Spaanplaat 18 mm vochtwerend daar op
- Dampfolie erop
- tengels en raggels
- pannen er op.

Op het dak worden 2 dakramen geplaatst en een doorvoer voor een schoorsteen.

Is dit in orde? En m.b.t. vochtwerende spaanplaat en dampfolie geen overkill?

Dank in ieder geval.
Mvg Mark
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe zit de dikke plaat vast aan de dunne plaat?
Dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatie.
Buitenzijde evt voorzien van een waterdichte dampopen folie.
Wat is de hellingshoek?
Waarom geen geïsoleerde dakplaten?
 

Markpaulus

  • #3
De twee platen zitten vast d.m.v schroeven. Dus de buitenste plaat zit met een schroef door de eps laag, door de 10 mm plaat in de balk vast. Eventueel kan ik de lagen onderling nog verlijmen. De reden dat ik hier voor kies is dat ik 150 mm moet overbruggen om gelijk te komen met de nok. De sandwichplaten die ik tegenkwam online waren tot 80 mm dik. Vandaar dat ik ze zelf maak zeg maar.

De buitenzijde krijgt inderdaad van dat waterdichte folie. Is dat niet dubbelop met de vochtwerende spaanplaat?

De hellingshoek is 22 graden. De pan is OVH 200 van monier. Is vanaf 25 graden en 15-25 graden met extra voorzieningen te doen. Vandaar de folie. Mocht het inregenen dan loopt het gewoon goed weg.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
150 mm plaat of meer is gewoon te koop.
Buitenplaat gaat afschuiven tov de binnenplaat als deze niet verlijmd is aan de isolatie of mechanisch bevestigd aan sporen tussen de isolatie.
Folie aan de buitenzijde is niet dubbelop, bij water onder de pannen loopt het niet door de plaatnaden naar binnen. Folie niet strak op de plaat maar loshouden met tengels.
 

No Hands

  • #5
Gewoon 150mm pir plaat, naden onderling afpurren dan hoeft er geen spaanplaat op en ook geen folie binnen of buiten. Je kunt het kopen met tengels er al op verlijmd zodat je pannen of wat anders er eenvoudig op kunt monteren.
 

Markpaulus

  • #6
Ja ik vind het dan toch moeilijk de juiste leverancier te vinden. A kwaliteit/ B kwaliteit. Er staat nergens echt verschil en de juiste maten vind ik ook niet echt. Heb je misschien een link voor mij, ik zoek denk ik op de verkeerde termen. Kan ik op zo'n pir plaat wel tengels vast timmeren? In ieder geval dank voor de reacties! Blij dat ik toch nog even het berichtje heb geplaatst.
 

Markpaulus

  • #7
Laat maar, 120 mm plaat wel gevonden nu. Samen met de latten voor de pannen kom ik er ook. Echter nog geen pirplaten gezien met latten er al op.
 

No Hands

  • #8
Ik mag geen reclame maken hier geloof ik maar als je een pb stuurt kan ik je wel de goede kant op wijzen. Elke isolatieshop op internet heeft dat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu