Schuurkrassen zichtbaar na aflakken

De Bob

 • #21
Ook dan niet, kit nooit overschilderen.
Uitdaging, netjes langs de kit schilderen/(be)snijden
 
Laatst bewerkt:

McMatt

 • #22
Check, dan is dit mijn nieuwe werkschema. :wink:

Dag 1
 1. Ontvetten met St Marc en afnemen met vochtige doek
 2. Schuren met Scotch-Brite (middel)
 3. Schuurstof met zachte borstel wegvegen en afnemen met licht vochtige doek
 4. Gescheurde kitnaden verwijderen met verfkrabber en mesje
 5. Kaalgekomen hout door verwijderen kit licht opschuren
 6. Kleine beschadigingen plamuren en daarna licht opschuren
 7. Kaalgekomen hout en plamuur afstoffen en gronden
Dag 2
 1. Rondom kozijn afplakken
 2. Oude beglazingskit verwijderen
 3. Gehele kozijn in de grondverf
Dag 3
 1. Schuren met Scotch-Brite (fijn)
 2. Schuurstof met zachte borstel wegvegen
 3. Hele kozijn aflakken
 4. Afplakband verwijderen
Dag 4
 1. Beglazingskit tussen glaslat en glas aanbrengen op kleur
 2. Naden glaslat op kozijn kitten met acrylaatkit op kleur

Is dit zo logisch? Het voelt voor mij nog wat vreemd om de acrylaatkit als laatste te doen. Ik dacht dat 't tegenwoordig met het bestaan van Anti-Crack / Crack free varianten prima overschilderbaar zou zijn. Dat wordt dus even heel nauwkeurig kitten, want je kunt het niet wegwerken met een laagje verf.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #23
Breng wat plakband aan (geel of blauw schilderstape) rondom wat je wil gaan kitten met beglazingskit. Dan kun je op je gemak kitten.

Als je knoeit zit het of op het plakband (en dat gooi je weg) of op het glas en dat krab je er na 2 dagen zo af met een glaskrabbertje). Als je de tape weggehaald heb nog 1 x met een zeepsopvinger langs de kit om het randje waar de plakband zat aan te duwen en klaar.
 
 • Like
Waarderingen: McMatt

De Bob

 • #24
Na het kitten van de hout naden, met een kwastje/vinger met sop even er langs gaan, met plakband beschadig je weer de verf, niet zo dik kitten vol is vol.
 

McMatt

 • #25
In het kader van "domme vragen bestaan niet, het is pas dom als je niets vraagt": ik kan toch prima het raam (binnen) een weekje zonder beglazingskit laten?

Dat geeft mij rustig de tijd om goed te schuren, te gronden en af te lakken en dan neem ik ook de tijd om de glaslatten daarna opnieuw te kitten.

Als ik het goed heb, is het de glasband op de glaslat die het raam op zijn plaats houdt. Ik werd even bang dat de beglazingskit ook tegendruk gaf aan het raam.

Tussen de onderste glaslat en en raam doe ik dan tijdelijk wat keukenpapier, zodat er geen vuil in komt.
 

De Bob

 • #26
Dat kan.
 
 • Like
Waarderingen: McMatt

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #27
Geen enkel probleem.
 
 • Like
Waarderingen: McMatt

McMatt

 • #28
Nadat ik in het najaar de bovenverdieping gedaan heb, ben ik enkele weken gelden weer verder gegaan met de begane grond. Het leek mij leuk om voor mensen die het topic gevolgd hebben, alvast wat foto's te delen. Iedereen ook ontzettend bedankt voor de tips die jullie mij gegeven hebben!

PXL_20210404_095020282.jpg

Het werken met beglazingskit was even wennen, maar ik ben toch te spreken over het eindresultaat, zeker voor een eerste keer. De beglazingskit (op kleur) heb ik aangebracht, na het schilderwerk.

PXL_20210404_100111957.jpg

De oude acrylaatkit tussen de glaslat en het kozijn was gebarsten en gescheurd. Deze heb ik met de punt van een verfkrabber en een bot mesje voorzichtig verwijderd. Dat is een tijdrovend klusje. Na het schuren, gronden en aflakken heb ik als laatste de naden gevuld met acrylaatkit op kleur (in RAL 9010).

Dit kit die ik gebruikt heb bleek niet helemaal kleurecht. Deze is wat geliger van kleur (neigt naar RAL 9001). Dat is jammer, maar omdat ik er zo weinig mogelijk van gebruik, valt het niet al te veel op.
PXL_20210404_102527697.jpg

Sommige kitnaden zijn grotendeels nog in orde. Daarvan verwijder ik alleen de slechte stukken, omdat er bij het uitkrabben van oude kit er ook een risico is op beschadiging van de glaslatten en/of het hout. Met bovenstaande werkwijze wordt de overgang wel duidelijker van 'oude' en overschilderde kit, en de nieuwe kit die na het aflakken is aangebracht.

Achteraf gezien kan ik daar misschien toch beter een goede anti-crack acrylaatkit voor gebruiken en overschilderen. (Of alle kit verwijderen, maar dat is ook weer zonde van een kitnaad die er gewoon nog goed uit ziet).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu