Schuur bouwen op bestaande schutting

MarijnNL

  • #1
Nou ik heb besloten om zelf een schuur te gaan bouwen. En heb er wel beetje hard hoofd over, vooral nadat ik de 120 pagina tellende EN-1990 norm voor mijn neus kreeg...:shock:.
Gelukkig ben ik niet vergunningsplichtig.
Nu zit er om ons huis een halfsteens schutting van ongeveer 80cm hoog, met een flinke fundering van 50cm diep.
De tuin is maar 6 meter breed en dus om geen dode zijkanten te krijgen met onkruid wil ik op de schutting gaan bouwen.
Nu heb ik meer tijd dan geld om dit te doen dus ik wil het zo goedkoop mogelijk doen. (wilt toch iedereen...?)

Ik ben zelf een mechanische constructeur en heb zelf ook wel wat metalen constructies berekend in mijn studie.
Maar dat was allemaal in staal en vrij beperkt. Maar voor een beetje rekenen schrik ik niet af, en normaal voor een technische norm ook niet.:cry:

Over het ontwerp:
  • De afmetingen zijn: precies 4,5m diep en precies 6 meter breed.
  • Om de 3 meter op de schutting zitten palen waar de houten planken op zitten. (zie onderste render) Ik wil die houten palen weg halen en daarop bakstenen palen metselen. Deze bakstenen palen versterken/verbinden met een hout constructie.
  • Het dak zit nu in elkaar geschroefd, maar ik wil de balken op elkaar gaan leggen ivm uitzetten en kosten beugels.

Problemen die ik nu nog heb zijn:
  • Ik heb een paal getekend in het midden, deze zou ik graag weg willen hebben, maar ik weet niet of dat makkelijk gaat. Met gevonden vuistregels kwam ik op 2 balken van 225x75 van 4,5 meter. Maar vuistregels zijn beetje iffy.
  • De fundering, er liggen nu gewone grijze terras stenen. En ik lees van alles over vocht maar hoe erg is dat nu? Ik zie in een ander topic dat een tuinhuisje ook geen betonen vloer heeft. Betonnen fundering laten storten kost al snel z'n >1000 euro. En zelf doen is niet te doen voor dat oppervlakte.
  • In de tekening is de voorkant nog open, dat moet dicht worden. Echter zou het ook beter zijn om dan daaronder een fundering te maken, maar een fundering van 6 meter lang en 50cm diep en 20cm breed zijn 50 zakken beton van 25kg (0,6 m3). En twijfel of ik dat met de hand kan gieten zelf met een betonmolen lijkt me dat lastig. Zou ik hier een combi kunnen maken van betonpoer onder de palen en dunne fundering?
  • Weet er iemand of er boeken zijn die ook praktisch handig zijn ipv droge bouwcodes?
tuinhuisje.png
tuinhuisje back.png

1596492801135.png
 

MarijnNL

  • #2
Klein update heb een scheidingswand gemaakt daarmee voorkom ik een overspan van 4,5m en nu is de maximale overspanning 4 meter en kan ik gewoon met de balkenschuif werken.
frame tuinhuisje2.png
frame tuinhuisje4.png
frame tuinhuisje3.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Prima toch. Denk ook aan de stabiliteit van de wanden.
 

MarijnNL

  • #4
Zo wat een karwei!
Laag wit zand eraf gehaald. Toen 5 aanhangers zwart-zand afgevoerd. Vervolgens wit zand terug erop. Dat redelijk strak geharkt en vervolgens getrild.
Toen bouw plastic erop, en toen 5cm isolatie erop.
Isolatie was niet helemaal de bedoeling (niet verwarmde ruimte), maar mijn vader wilde zijn vijver weg halen en had wat zand nodig, dus toen hebben we 5cm teveel weg gehaald.
Na de isolatie de betonmatten erop, iets wat volgens mij ook niet echt nodig is voor een platen fundering die minimaal belast wordt. Maar dat is kleine moeite voor wat meer zekerheid.
Betonmatten aan elkaar gebonden zodat ze niet verschuiven.
Dan morgen nog wat pvc buizen leggen voor stroom, en dan woensdag komt de beton wagen voor 5,6 kuub beton. Deze wordt dmv een pomp op locatie gespoten.

Paar handig weetjes
De 2x3m betonmatten zijn echt veeeel goedkoper dan de 2x1 mat. als je 6m2 nodig hebt kost de grote €17,75 en de kleine €31,50 Als je dus meer dan 1 van die matten nodig hebt is het al goedkoper om die bus te pakken. Daarbij hoef je ook niet te klote om die matten aan elkaar vast te maken. De grote mat past niet in een aanhanger zonder extra vervoer hulpmiddelen.

Bij het zoeken van betonleveranciers kwam ik erachter dat de prijzen hoogstens 100 euro verschillen per leveranciers. Ik heb uiteindelijk de goedkoopste gepakt maar die hielp me ook het beste. Bij 1 leverancier vroeg ik of ze een betonvloer konden storten en kreeg toen de opmerking: "Wij doen beton storten geen vloeren." Een andere leverancier had ik gemailed en toen ik die na-belde, zei die dat zijn collega mijn mailtje in de behandeld folder had gezet, zonder mij te beantwoorden.
Maar die ik erna vond was dus enorm meedenkend en is zelfs op locatie komen kijken. Daar was ik heel erg blij mee!
Plaats hier nog geen naam, omdat ik even afkijk hoe het storten gaat.
Voor rond de 5,5 kuub zat ik bijna overal op ongeveer 1000 euro. Lijkt erop dat dit de minimum prijs is want ik kwam ook 7 kuub voor 1000 euro tegen. Die 7 kuub was de minimale afname.

ps zie dat dit hele forum vol staat met eenrichting verkeer van mensen die vragen stellen en nooit resultaten laten zien, beetje jammer want met het delen van informatie kan iedereen er wat van leren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Bedankt voor het plaatsen van je tips.

Namen van bedrijven worden verwijderd, zie de forumregels.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Wapening is wel nodig. Anders gaat de plaat beton scheuren.

De minimumprijs is er niet voor het beton, waarschijnlijk wel voor de betonpomp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu