Schutting op halfsteens muurtje maken

Nimm2

  • #1
Ik heb een halfsteens rond (van boven) muurtje achter in mijn tuin van ongeveer 50 cm hoog. dit dient als (onderkant van een) erfafscheiding. ik wil bovenop deze muur een schutting maken van 1,30 m, zodat ik totaal aan een schuttinghoogte van 1,8 meter kom. ik wil palen aan dit muurtje bevestigen en aan deze palen aan beide zijden om en om planken maken. mijn vraag gaat over hoe ik de palen dit het beste kan vastmaken.

het is natuurlijk mogelijk om een paar gaten door de muur te boren en hier mbv flinke slotbouten houten palen vast te zetten. Daarmee heb ik in ieder geval een vaste verbinding. ik vind dit echter niet de mooiste oplossing, omdat ik hiermee tegen de palen in mijn eigen tuin (aan de binnenkant van het muurtje) zit te kijken en dat gaat me misschien wel storen. aan de buitenkant van de muur monteren is ook geen optie.

Ik zit er daarom aan te denken om de palen direct te bevestigen bovenop het muurtje. ik zit te denken aan het gebruiken van RVS U-paalhouders, die ik met vier bouten + pluggen veranker in het muurtje.

Deze houders moeten dus worden vastgemaakt aan een baksteen van ong 8 cm breed.

ik weet alleen niet of dit op zichzelf voldoende stevigheid biedt om een volledige schutting op te monteren.
zal dit kunnen afbreken? Waait mijn schutting om?

Wie weet geeft het feit dat het muurtje rond loopt (en de schutting dus ook) extra stevigheid?
wat denken jullie - houdt dit of niet?

.
 

Tiho

  • #2
Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze gemaakt met het doel om er schuttingen mee te maken :wink:

Normaal is de schutting zelf 180 cm en bij u slechts 130.
 

Nimm2

  • #3
Oke snap ik, maar het gaat me vooral om het halfsteens muurtje; is dat een basis die sterk genoeg is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Op afstand is dat moeilijk te beoordelen, het hangt van de sterkte en de constructie van de muur af.
Laat een metselaar of aannemer even kijken, die kunnen het ter plekke bekijken.
 

Tiho

  • #5
Aha, excuseer. Ik zou dan iig andere steunen gaan zoeken met enkel een gat in het midden van de plaat, zodat je niet in het buitenrandje van de stenen moet boren. Deze zijn dus ook al breder dan het muurtje.

Of het muurtje sterk genoeg is durf ik u niet te zeggen, wel dat als u chemisch anker gebruikt dat u dan het draadeind zo 3 stenen diep kunt plaatsen. Zal al veel schelen in stevigheid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Is er geen steun te vinden in een soort H-vorm? De bovenkant komt de paal in, de onderkant schuif je een stukje over het metselwerk heen.

Als je palen even dik zijn als het muurtje, kan je hetzelfde bereiken door twee strips. De lengte van de strips kan je afstemmen met de stevigheid van het muurtje.
 

Andyvp

  • #7
Dan giet je toch een betonnen bekisting bovenop het muurtje van 5cm dik over de lengte met draadeinden waar je u schutting op vastmaakt !

Ik denk dat deze klus allang af is - mod
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu