Schuren of plamuren

Tergiesen

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig de kozijnen binnen te schuren en ga opnieuw in de verf zetten.
Ik ben klaar met schuren vd kozijnen, althans dat denk ik. Het is glad geschuurd met tot korrel 600.

Er zijn nu wat plekken waar ik twijfel om te plamuren of alles weg te schuren tot op kaal hout. Deze plekken zijn ontstaan nadat ik het heb weg gekrabt.

Zie foto

Ik denk zelf plamuren maar graag jullie advies
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het hangt er nogal vanaf hoe glad het is,
als er voelbaar een verschil is dan zou ik dit plamuren met lakplamuur.
Maar eerst de kale plekken gronden, daarna plamuren met lakplamuur,
dan weer vlak schuren en dan lakken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Plamuur is de zwakke schakel in een verfsysteem. Voor houtwerk is korrel 600 wel heel erg fijn. 320 is voor aflakken prima, maar wel als er een goed dekkende voorlaklaag is aangebracht.

Een fijne korrel heeft weinig afname van de verflaag. Hierdoor ontstaat er geen zuivere overgang tussen verflaag en ondergrond. Met 150 voorschuren geeft een beter resultaat.
 
  • Like
Waarderingen: Tergiesen

Tergiesen

  • #4
Bedankt voor jullie reactie.
De kozijnen zijn eerst met een grove korrel geschuurd, vervolgens 240 en daarna voor de eventuele oneffenheden licht met 600 eroverheen.

Ik ga het eerst goed ontvetten, licht gronden, dan plamuren, schuren, gronden en aflakken. En tussendoor steeds ontvetten.

Bedankt
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Het is al vermeld:voordat u met schuren begint reinigen. Dit is voldoende. Doet u het a met een biologische verfreiniger. Andersom dan wrijft u het vuil / vet uit over het oppervlak. Tussendoor is ontstoffen na elke schuur handeling uiteraard wel nodig.
 

Tergiesen

  • #6
Ik heb de kozijnen in de lak gezet en het valt mij op dat er veel ' strepen' te zien zijn. Ik heb gewerkt met verf op waterbasis. Voorheen schilderde ik met verf op terpetinebasis. Deze verf vloeide veel beter uit, waardoor het resultaat veel mooier is. Ook droogt de verf op waterbasis veel sneller, waardoor ik veel sneller moet handelen.
Ik heb nu alles licht geschuurd met draaibewegingen, en wil dit morgen aflakken met een nieuwe laag verf op waterbasis.
Is dit verstandig of is het voor het resultaat beter om toch te kiezen voor terpentinebasis verf? En kan dit?
Maakt eventueel de grote van de kwast nog uit qua strepen, of is dit puur voor het formaat oppervlakte.
 

Knijntje

  • #7
Met verf op waterbasis wordt het resultaat altijd ietsjes minder. Je kunt er veel aan doen door inderdaad snel te zijn. Een goeie werkvolgorde is nóg belangrijker dan met verf op terpentinebasis (bijvoorbeeld eerst de dunne randjes en dán de grote, in het oog springende oppervlakken).

Als je het heel lastig werken vindt zou je wat floetrol kunnen (laten) bijmengen. Dan vloeit het wat mooier. Maar het duurt ook flink langer voor het echt goed uithard. Voor een trap zou ik het niet gebruiken...

De kwast mooi haaks op het te verven oppervlak houden heeft als voordeel dat je aan het verven bent met de dunne, gespleten uiteindjes van de haren. Dat doe ik zelf het liefst... Een goeie kwast kun je lang mee doen. Hij wordt steeds beter. Je hebt voor watergedragen lak ook speciale kwasten. Ik dacht dat die syntetische haren hebben. Soms zijn ze blauw. Volgens mij hecht watergedragen verf daar minder aan...
 

De Bob

  • #8
Alkyd verf mag (professioneel) binnen niet meer gebruikt worden.
Arbo regel.

Houd u kwast vast als een pen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu