Schroeven in Unidekplaten

Jelmer

  • #1
Hoe kan ik het best iets stevig aan een scheef dak van Unidekplaten bevestigen. Ik heb een dubbelwandige kachelpijp over zolder lopen die met klembeugels vastgezet moet worden aan het dakbeschot. Het is 11 cm dik Unidek met een afgewerkte witte binnenkant. Aangezien dit maar 4 of 5 mm dik ik en direkt erachter tempex zit, vraag ik mij af hoe ik dit het best vast kan zetten.

Zouden bijv. houtdraadbouten van een 6 mm dik dit kunnen houden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je aan een systeem ala kantelpluggen moet denken.
 

Jelmer

  • #3
Zou die zich in het piepschuim vreten denk je?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4

Ik dacht aan zoiets.
 

Jelmer

  • #5
Ik ken ze ja, maar omdat de 4mm afwerkplaat tegen het piepschuim is gelijmd heb ik erachter geen ruimte. Zou de plug zich dus in het piepschuim "vreten" om te kantelen? Ik vermoed bijna van wel omdat je er aardig kracht op kan zetten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De kantelpluggen werken slecht in de dakplaten, door de weerstand van de tempex kantelen ze niet goed en is er grote kans dat ze de afdekplaat beschadigen of kapot trekken.

Lange slotbouten door de platen heen werkt goed maar als het oog het toelaat kunt u ook latten of stukjes underlayment o.i.d. op de dakplaten lijmen met montagekit en daar de beugels op vast zetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Zitten er gordingen in de buurt? Je kan ook een balkje tussen twee gordingen zetten en daar de beugel aan vast maken.
 

KlusRob

  • #8
Ik denk dat Jan zijn suggestie de beste is.
Op de plaats waar je iets moet vastzetten met een lange, dunne boor dwars door de plaat heen gaan.
Vantevoren uitmeten waar op het dak je ongeveer gaat uitkomen en daar een paar pannen wegnemen.
Vanaf de buitenkant met een lange slotbout vastzetten (of een stukje draadeind met aan de buitenkant een carroseriering), of aan de buiotenkant een stukje underlayment vastlijmen/schroeven en met schroeven van een cm of 13 vastzetten, zodat de punt in het underlayment zit.
Of je kunt proberen om precies in de tengels uit te komen (zitten als ik het goed heb bij dit type plaat precies aan de zijkanten van de plaat, dus net op de rand van de kunststof strip schroeven met een schroef van 13 cm lang.
Als je het stevig wilt zal je dus dwars door de platen heen moeten, anders heb je maar 4 mm dikte en heb je te weinig houwvast voor een schroef.
 

Bouwstakker

  • #9
Het idee van jan door de dakplaten heen is een mogelijkheid.
ik zou dit alleen niet doen heb je stuifsneeuwof regen water wat onder je pannen komt heb je meer kans op lekkage. het kan ook zijn dat het nooit voorkomt maar ja... je kunt het beste een stuk multiplex op de platen lijmen met een montage kit en hierop de beugels monteren. Deze schilderen en niets storends te zien... smaken verschillen
 

Jelmer

  • #10
Ik ga voor de optie om door het dak heen met bouten vast te zetten. Dit lijkt me het stevigste geheel.
Als ik met montagekit klossen op het dakschot ga lijmen zit je wel met het probleem dat de dit door de kachelpijp regelmatig warm word en weer afkoelt, wat volgens mij de sterkte van de kit ook niet bevorderd. Nu word het natuurlijk geen 80 graden, maar het idee met de bouten/schroeven door het dakschot heen lijkt me iets beter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu