Schroeven door dampremmende folie/Feedback bouwplan

Togren

  • #1
Goedemorgen klussers,

Binnenkort willen we beginnen aan ons volgende project, het isoleren van de bijkeuken.
Eerst een kleine situatieschets; Het betreft een bijkeuken met een enkele, bakstenen muur. Er is dus geen spouw.
Er is geen ruimte/mogelijkheid om te isoleren vanaf buiten dus willen we dit vanuit binnen doen.

Hiervoor hebben we besloten om te werken met voorzetwanden en een systeemplafond. Het skelet wordt gemaakt van Metal Studs, dus geen hout.
Vanaf de muur gezien wilden we het volgende doen:
- 1 centimeter dikke geïmpregneerde houten latten op de muur om een spouw te creëren tussen de voorzetwand en de buitenmuur
- Damp-open folie op de houten latten
- Skelet van Metal Studs met isolatie (steenwol)
- Dampremmende folie op het skelet
- Afwerking met 12,5 millimeter gipsplaat

Natuurlijk de folie aanbrengen met voldoende overlap van de banen (>10 centimeter) en naden afplakken met tape.

Nu is de eerste vraag, ben ik hierin nog iets vergeten mee te nemen ? Of zijn er wellicht componenten overbodig (en zo ja, waarom ?).

De tweede vraag is dat ik vooral lees dat als er gaten in de folie zitten, dat je ze dan net zo goed niet kunt gebruiken. In onderzoek op internet worden de gipsplaten toch altijd vastgeschroefd op het skelet, wat dan weer zorgt voor geperforeerd dampremmend folie. De vraag is dan ook, hoe verhoudt zich dit tot elkaar ?

Alvast bedankt!

Groeten, Tomas
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De gaten van de schroeven worden afgedekt door de gipsplaten. Niet te druk over maken dus.

De dampopen folie kan je beter op de wand zelf bevestigen. Eerst latten tegen de muur is niet nodig. Bij hout is het het makkelijkst om de wand liggend op de vloer te maken, folie erop en dan in zijn geheel overeind te zetten.

Als de houten balklaag straks door de isolerende wand gaat, moet je wel iets bedenken tegen de koudebrug, zodat de balken niet gaan rotten.
 

Togren

  • #3
Dank voor de snelle reactie, goed om te weten dat ik me niet al te druk hoef te maken over die gaten.

Wat betreft de andere opmerking; ik gebruik geen hout maar Metal studs. Ondanks dat deze beter thermisch geleiden dan hout, toch hiervoor gekozen i.v.m. de prijs. Dus eerst op de grond maken en vervolgens overeind zetten zit er niet in helaas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zolang de dampdoorlaatbaarheid van de gaten in de folie kleiner is dan de dampdoorlaatbaarheid van de muur is het geen probleem.
 

Togren

  • #5
@IJkenhout
Naar aanleiding van uw opmerking ben ik verder onderzoek gaan doen.
U geeft aan dat de latten niet nodig zijn, de folie direct op de muur kan bij wijze van. Dit zou betekenen dat ik geen spouw ruimte creëer tussen de voorzetwand en de buitenwand.
Is dit niet nadelig voor eventuele vochtvorming tussen de damp-open folie en buitenmuur ? Voor zo ver ik heb gezien zitten er geen stootvoegen of andere ventilatie gaten in die muur.

Ik lees veel verschillende meningen waarbij verschillende ruimtes moeten worden aangehouden tussen voorzetwand en buitenmuur (5mm, 10mm, 20mm) en snap dat de stilstaande lucht ook een extra isolatie is, maar ik wil ook geen rot of andere problemen door vocht ophoping natuurlijk :)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
De standaard opbouw bij buitenmuren zonder spouw is ventilatielatten van ~2 cm, met daarop dampopen folie. Daarna aan de buitenkant ook enkele stootvoegen open maken zodat de gecreëerde spouw kan ventileren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Togren schreef:
de folie direct op de muur kan bij wijze van.
Nee. De folie kan op de voorzetwand, anders beter weglaten. Bedenk je vooral eerst wat het nut is van die folie. Op latten heeft dat geen toegevoegde waarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu