Schroeven in sandwichpanelen

Nello

  • #1
Hallo,

Ik wil graag een beamerscherm (+/- 10kg) ophangen aan de plafond maar dit is gemaakt van sandwichpanelen. Nu ben ik benieuwd wat hiervoor de beste methode is. Op een website kwam ik tegen dat het mogelijk is om metalen holle wand pluggen (die je met zo'n tang installeert) hiervoor te gebruiken maar ik twijfel of dit werkt ivm de isolatie tussen de platen die dan het correct dichtklappen van de plug lijkt te verhinderen. Heeft iemand hier ervaring mee of advies voor?

Alvast bedankt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat voor sandwichpanelen, hout, metaal?
 

Nello

  • #3
Metaal. Niet zeker wat de isolatie binnenin is want heb er nog niet in geboord. Parkers vind ik niks met zo'n dunne metaal plaat. Misschien dat ik er maar een extra balk tussen maak waar het aan komt te hangen. Zit ik ook nooit met eventuele lekkages.

Tenzij iemand een andere mooie oplossing heeft natuurlijk.

Bijgevoegd een plaatje van die pluggen die ik bedoel maar waar ik over twijfel.

Screenshot_20220119-193900_Chrome.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Daar zit zeer waarschijnlijk pir tussen, tenzij het een ouder element is.
Geen idee of dit soort pluggen werkt in zo'n paneel.
 
Laatst bewerkt:

Nello

  • #5
Kan goed kloppen inderdaad. Heb ook gelezen over speciale kunstof pluggen die je in de pur schroeft, dan hangt het dus aan de pur en niet aan de plaat zelf. Probleem is dat deze bijna nergens te krijgen zijn en alleen in grote hoeveelheden. Of anders popnagels....?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die pluggen zou je kunnen gebruiken maar dat gladde gedeelte moet je eerst aan de voorkant van de plaat moeten opvullen waardoor het vouwen beter direct achter de plaat zal gaan gebeuren. Lijkt mij.
Deze pluggen hebben behoorlijke diameter popnagels hebben een veel kleinere diameter.

Te zien
wat ik bedoel. Het spreiden van de plug.
 
Laatst bewerkt:

Nello

  • #7
Bedankt wgb. Snap wat je bedoelt denk ik want dat glanzende gedeelte zit normaal in de gipsplaat. Omdat ik nu maar een staalplaat heb van +/-0.45mm is dat natuurlijk een flink verschil. Dat is echter geen probleem want het scherm komt sowieso haaks op de golven van de platen en dus zit niet elk gat waar ik moet schroeven precies op een golf. Dus het plan is om sowieso dan een houten lat/plank van +/-18mm dwars op de regels te schroeven met de metalen holle wand pluggen en deze plank vangt dan mooi dat verschil op waardoor de buiging op een goed punt plaatsvindt en de pluggen strak aantrekken.

Maar jij verwacht dus dat ze goed buigen ook al is het geen holle ruimte maar een isolatielaag van pur?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
De delen die omvouwen beginnen bij aan de binnenkant van de staalplaat.
Aan de voorkant direct onder de kop kan je ook iets om te vullen aanbrengen.
Zou de diepe gedeeltes van de sandwich niet als opvulling laten dienen en eerder de lat plank in de diepe gedeeltes leggen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kun je niet gewoon schroeven met een fijne draad gebruiken om het scherm direct op te hangen? Het is niet wezenlijk anders dan schroeven in metal studs; het metaal geeft prima houvast zonder dat je pluggen nodig hebt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Je zou even achter de dikte van de staalplaat moeten komen. Bij parkers wil je uit mijn hoofd minimaal 3x de spoed aan plaatdikte hebben.

Goed toegepast lukt een kilo of 100 per parker over het algemeen wel. Zeker met meerdere parkers zit je dan ruim voldoende.

In dit geval is het ook nog simpel te testen natuurlijk, hang hem op, trek er hard aan. Blijft hij zitten zit je goed, zo niet heb je alvast voorgeboorde gaten voor een ander type bevestiging :lol:
 

Nello

  • #11
Bedankt voor de reacties. Ik heb m gewoon opgehangen met parkers. Zit goed vast. Eraan gaan hangen zou ik niet durven en bij sommige parkers merk ik echt dat die vaster zit dan bij andere (heb echt opgelet dat ze niet te ver door te draaien). Waarschijnlijk dus niet een heel dikke plaat in verhouding tot de spoed van de parker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu