Schoorsteenpijp vergroten

HardBaLLz

  • #1
Beste mensen,

Momenteel ben ik in bezit van een eigen huis en die zijn we alles aan het verbouwen. Huis is van '66.

Wij willen een gesloten inbouw gaskachel gaan plaatsen in de huidige schoorsteen/schouw. Voor de toevoer van deze gaskachels is een dubbelwandige pijp vereist van 100bij150mm. Alleen is de bestaande schoorsteenpijp maar 125mm. Hoe wordt dit normaliter vergroot? Uitgeboord of moet je dit uithakken. Volgens zit er nu iets van gietijzer of bladerachtig spul in.

Ik heb al wel gezocht hoe ik dit het beste kan aanpakken maar kan hier toch weinig informatie over vinden, misschien dat iemand het hier weet?

Mvg,

Patrick
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe groot is de afvoer van de kachel dan ?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Als het kanaal rechthoekkig ,en wel ongeveer de zelfde oppervlak heeft ,en het kanaal verder dicht is kun je boven en beneden een sannerings set gebruiken.dan hoef je alleen maar een rvs voering van 100mm te plaatsen .de ruimte om de voering wordt dan als beluchting gebruikt.zorg wel voor een dichte aansluiting op de kachel.
 

HardBaLLz

  • #4
@Jan:
De afvoer van de kachel is dubbelwanding 100/150:

INBOUW+HAARDEN&naam=Fyn+450

@Gdelea:
Het huidig kanaal is rond 125mm. En een versmalling maken van bijvoorbeeld 80/125mm lijkt met niet verstandig in verband met verzekerings werk etc. ofniet? Ik kan eventueel wel een deel van de schoorsteen/schouw weghakken dit vergroten naar 150mm en een aftakking maken naar de buitenmuur voor de toevoer van lucht en die 100mm pijp gewoon doortrekken naar de schoorsteen. Dit scheelt me om de hele schoorsteen/schouw los te hakken.

Iemand nog ideeën of tips?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als de kachel tegen een buiten muur komt te staan, kun je ook na 1 meter rechtstreeks naar buiten, met het concentrisch kanaal.

Let in ieder geval op, met het weghakken van het oude rook kanaal.
Want dat zou ook een asbest buis kunnen zijn, zoals je die omschrijft.
 

HardBaLLz

  • #6
Is die 1 meter wel genoeg in verband met de lucht trek die je moet hebben? Er zou nog iets lucht trek kunnen zijn door de bestaande pijp want je houdt daar 125mm-100mm = 25mm over dus....

Zie foto voor ongeveer het idee.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Als de kachel zoal ik al schreef, tegen de buiten muur komt te staan, kun je het bestaande rookkanaal naar boven helemaal laten vervallen.

Zowel de aanvoer als de afvoer kunnen dan door de muur met een concentrische muur doorlaat.

 

HardBaLLz

  • #8
Dat is eventueel wel een oplossing inderdaad. Eens kijken als dat mooi staat z'n pijp aan de buitenmuur.
 

HardBaLLz

  • #9
Moet ik verder ook nog rekening houden met luchtstromen, want ongeveer 2 meter vanaf de buitenmuur staat de garage van de buurman die ongeveer 2,5 meter hoog is en daarna komt een schutting van ongeveer 2.2 meter.

Vanuit gaand dat de pijp op 2,5 meter hoogte komt.

In de toekomst wil ik hier wel een carport onder maken.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Als het kanaal van onder tot boven 125 ,dan niet proberen de kachel hier zo op aan te sluiten want dan valt de kachel in storing.wil je na een meter door de gevel dan dien je ook rekening te houden met bv gooten, anders eerst even kijken in de plaatsingsvoorschriften.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu