Gat schouw vergroten voor inzet haard

Lisboa

  • #1
Voor een nieuw te plaatsen inzet haard moet het gat in onze schouw 3 centimeter hoger worden. Op zich geen probleem maar omdat het met een open hoek is vraag ik me af of dit constructief ondersteund wordt of moet worden? Er zitten op dit moment een aantal ijzeren (platte) hoekprofielen lijkt het aan de binnenkant, dit lijken mij geen constructieve balken. Hopelijk kan iemand aan de hand van de foto's mij hierover adviseren.

4c39accb-5c19-4a97-b95e-fccfa547a585.jpg 42d0ea58-2c3b-4fb5-a4af-b706f1ad080f.jpg Image from iOS.jpg Image from iOS (2).jpg Image from iOS (4).jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Het metselwerk wat op de stalen profielen draagt, blijft niet uit zijn eigen hangen als je de onderste 3 cm weghaalt.
 

Lisboa

  • #3
Bedankt voor je reactie Rola. Ook niet als er straks een stalen inzet haard onder staat? Of zou het een optie zijn om deze profielen eruit te halen, 3cm steen weghalen en terug te plaatsen? Als dat überhaupt te doen is door een handige hobby klusser.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Nee.
 

ABCDE

  • #5
Lisboa schreef:
profielen eruit te halen, 3cm steen weghalen en terug te plaatsen?
Ofwel; schoorsteen weghalen, profielen verplaatsen en schoorsteen weer terugzetten. Anders; nee. Dat spul vormt vaak een juk wat aan de achterkant in de muur vast zit.

Maar er zijn tegenwoordig ook dingen die we "gasgestookte CV ketel" en "radiatoren" noemen. Die eerste kun je gewoon op zolder ophangen en werken prima zonder zo'n schoorsteen in de woonkamer.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
kan niet zo maar even is een dragende constructie de zijkanten zitten in het metselwerk en in de hoek zit meestal iets van een trekstang met een spanner ook steunt het verloop van de openhaard er gedeeltelijk op is er ook een optie om een type kachel uit te zoeken die wel zo past,en dan evt aanpassen met een roset
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu