Schoorsteen lekt - opknapbeurt geven

Frank van den Brink

  • #1
Onze schoorsteen lekt water bij hevige regenval. Het loopt dan langs de gemetselde stenen van de schoorsteen aan de binnenkant van de zolder.
De voegen op het dak zijn flink uitgesleten. Het lood is best grijzig maar misschien nog wel goed. Ik wil de schoorsteen een opknapbeurt geven en die lekkage weggewerkt hebben. Hoe ga ik te werk ?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Een schoorsteen op het dak heeft van binnen en van buiten te lijden, je zou soms een schoorsteen kunnen voegen , maar als de cement erachter verzand is geeft dat weinig, en vaak is het al te laat als je het van onderaf kan zien . mijn advies laat iemand met verstand van zaken er naar kijken.
 

Frank van den Brink

  • #3
Dat is ook de bedoeling, maar er komen verschillende ideeën op tafel met uiteenlopende priizen, vandaar mijn vraag. Men heeft het bv ook over impregneren en dat dan elke 2 jaar herhalen à ong 100 euro per keer.
 

Droid

  • #4
Impregneren zodat het water niet de steen in trekt.

Moet bij mij thuis ook nog gebeuren. Zelfde situatie.
 

Frank van den Brink

  • #5
Maar vroeger werd een schoorsteen nooit geimpregneert, is de losse voegen schoonmaken en opnieuw voegen en afwerken niet voldoende om hem waterdicht te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als er zoveel water binnenkomt zit het lood nog wel goed in de voeg.
Zou het water niet achter het lood langs naar binnen komen.
Hoe oud zou die schoorsteen kunnen zijn.
 

Droid

  • #7
Klopt, normaal is dat ook niet nodig.

Maar de hoeveelheid regen wat de afgelopen tijd is gevallen is ook niet normaal, donderdag 26 augustus is hier 138mm gevallen regen gevallen.

Als een steen normaal nat wordt verdampt dat weer en weg, maar als een steen zoooo nat wordt is hij op een gegeven moment gewoon verzadigd en slaat het er doorheen. Volkomen normaal, alleen heb je in een schoorsteen geen spouw die dat water af kan voeren (zoals bij een normale gevel), dus komt het er binnen ergens uit.

Om zoveel water te weren, kun je de schoorsteen impregneren, dan wordt het water afgestoten ipv opgenomen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Hangt er ook vanaf hoe het lood in de schoorsteen zit, normaal als een schoorsteen goed is , verdamd er ook een heleboel water.maar je geeft zelf al aan dat je binnen ook lekkage hebt, dan kan het dus wezen dat het water achter het lood langsloopt , dit is vaak zo als het lood er maar een stukje inzit, soms scheurt het lood zelfs in het metselwerk, dan kun je smeren en voegen tot je een ons weegt .maar dit geeft dan niks , als er gaskachels op gestookt worden kan je ook beter niet impregneren. want dan krijg je vocht van binnen uit.
 

Dewaddenkruiser

  • #9
Hallo Frank hoe is de situatie boven je schoorsteen heb je wel een regenkap zo ja dan zou ik de schoorsteen bezetten met een stucmortel en daarna inpregneren en de rest goed nakijken dus aansluiting loodslap en gerust siliconenkit gebruiken voor de diverse spleetjes want dat is goed voor de dichting en kan ook goed tegen warmte de groeten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu