Schoorsteen kanaal en condens?

RemcoGG

  • #1
Hi Klussers,
Ik heb een vraagje. Ik heb in mijn huis de openhaard verwijderd en het rookkanaal in de kamer dichtgemaakt met een plaatje triplex en pur. Daaroverheen is gestuct.
Op dak heeft een erkende dakdekker het kanaal afgedicht door over het gat een zinken plaat te schroeven en daarover een stuk epdm aan te brengen.

Nu heb ik het idee dat ik (vooral 's ochtens denk ik) een plok of drup hoor in die hoek van de woonkamer. Het is nu vrij warm dus misschien zet er iets uit of zo, maar zou het ook condensvorming onderaan die zinken plaat kunnen zijn dat in druppelvorm naar beneden komt? Het lijkt enkel in de ochtend 1 a 2 keer hoorbaar..

Het kanaal bestaat uit betonnen kanaal elementen die op elkaar staan tit aan de schoorsteen...

Wat denken jullie? Komt dat wel eens voor? Ik heb nog geen vochtplekken in het plafond of zo...

Groet Remco
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk je naar het temperatuur verloop van de dag zie en voel je dat het savonds behoorlijk afkoelt.
Door de massa van en in je huis blijft de temeratuur lang hoger dan buiten.
De warme lucht in het kanaal stijgt op en condenseerd tegen het zink en drupt daar weer vanaf als het oppervlak verzadigd is.
Eingenlijk niet zo slim van de erkende dakdekker om het af te sluiten.
Een kier voor een luchtstroom tussen schoorsteen en het zink zou dit hebben voorkomen.
 

RemcoGG

  • #3
Dankje WGB,

Dat dacht ik ook, vrij logisch inderdaad. Toch lijkt dit meer te worden gedaan? Hoe wordt normaal een schoorsteenkanaal dat buiten gebruik is dichtgemaakt? Het moet toch wind en regendicht zijn?

Een kier aanbrengen zou ik alsnog kunnen doen.. Zou de Epdm wat open snijden en de zinken plaat wat open drukken voldoende zijn? Is het dan nog wel regenbestendig?

Groet Remco
 

RemcoGG

  • #4
Als ik er zo nog eens over nadenk: zou het ventileren bij de zinken plaat boven in de schoorsteen het probleem niet erger maken? Er komt dan immers nog meer koude lucht in de schoorsteen?

Groet Remco
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nee. Omdat het kan ventileren wordt de luchtvochtigheid van de warmtestroom in de schoorsteen lager idem het dauwpunt. Dat houd in dat er minder vocht tegen de zinkenplaat kan condenseren.

Wat misschien ook zou kunnen is, in de nacht, voor dat de zon op is en er is een stralende hemel kunnen oppervlakken bij + 0 toch bevriezen. Daardoor onstaat ijs aan de onderzijde van het zink. Zodra de weersomstandigheden veranderen dooit het ijs en drupt.
Hoe groot is die plaat zink.
 

RemcoGG

  • #6
Ik weet eigenlijk niet hoe groot dat plaatje is, iig groot genoeg om het gat van de originele kap te bedekken...
 

RemcoGG

  • #7
De zinekn plaat was 40x40 cm groot. Maar de zinken plaat is eraf en er staat nu een kapje terug op het kanaal:
waardoor het kanaal weer kan ventileren. Rondom vastgezet met een aantal slagpluggen en over de "voet" dakleer gestookt zodat de aansluiting waterdicht is. Aan de zinken plaat zaten inderdaad een boel druppels.

Vanmorgen (zo'n 16 uur na het plaatsen) ben ik opgestaan en ik weet het nog niet helmaal zeker maar volgens mij hoor ik al weer een druppel vallen :shock:
 

RemcoGG

  • #8
Ik heb het wat dagen de tijd gegeven maar het "plokt" nog steeds. Zowel in de avond als in de ochtend is zo af toe een flinke druppel te horen. Met het kapje nu erop is er toch absoluut trek en zou je toch denken dat het minder gecondenseerd maar het is nog exact hetzelfde als in de situatie waarin het kanaal volledig werd afgedekt door de zinken plaat...

Even dacht ik dat het misschien het werken van de gemaakte afdichting aan de onderzijde van de buis was (het plafond in de woonkamer) maar dat lijkt me toch ook niet.

Hoe kom ik van die druppels af?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het enige wat ik kan bedenken is dat er wat lucht van buiten aan de onderzijde van die plaat gaat stromen. Er is te weinig ventilatie. De luchtvochtigheid in jouw kanaal is nog steeds te hoog. Weer je zeker dat er maar een kanaal uitkomt in die schoorsteen. Ergens in het kanaal een opening maken zou ook een oplossing kunnen zijn. Denk ik.
 

RemcoGG

  • #10
Bedankt Wgb voor je antwoord.

Het kanaal was alleen voor de open haard die is weggehaalt, er komt verder niets anders op uit (maar dat kan ik niet zien, aan de buitenzijde van het kanaal zie ik niets)...

Kan zijn dat er nog bouwvocht aanwezig is of zo, het hele huis, wanden en plafonds zijn gestuct en gespachtelt nu ongeveer een maand geleden...

Hoelang zou het normaal gesproken duren voor de lucht in zo'n kanaal minder vochtig wordt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Geen idee, we gaan in ieder geval de goede kant op. Voor berekeningen wordt gebruikt gemaakt dat een constructie van Mei tot Oktober moet drogen en van Oktober tot Mei mag een constructie wat vocht verzamelen. Medio Mei begint het drogen en medio Oktober moet de constructie droog zijn. Na Oktober mag er geen overschot aan vocht zijn. Is er overschot gaat er schimmel ontstaan.
De zinken plaat vrijmaken zodat het kan tochten is dat een lastige onderneming?
 

RemcoGG

  • #12
Hallo Wgb, bedankt dat je de moeite neemt om ovee mijn geval na te denken en te antwoorden!

Ok, er mag best wat tijd overeen gaan dus. Zolang de druppels niet door mijn gips gestuckte planfond slaan wil ik het nog wel even de tijd geven :-)

De zinken plaat heb ik er vorige week afgehaald er zit nu een kapje op zoals op de foto in de vorige post...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Hoe lang of hoog is de schoorsteen. Op de een of andere manier is de luchtvochtigheid te hoog. Zijn er tijdens de werkzaamheden producten gebruikt waar veel water moet worden toegevoegd. Elke liter water blijft even in de woning hangen.
Zou die doorvoer op de schoorsteen voor het oog een beetje oplossing zijn.
 

RemcoGG

  • #14
Hi Wgb,

Zeker, het hele huis is gestuckt. Alle wanden en alle plafonds. Ik heb het teruggezocht en het blijkt dat een aantal weken voordat de stucadoor is begonnen we de schoorsteen al hadden laten dichtmaken aan de bovenkant, later is de onderkant van het kanaal in de huiskamer pas dichtgemaakt. Er zijn ook geen bouwdrogers gebruikt dus er is een hoop vocht in de woning gekomen...

De stenen schoorsteen steekt ongeveer zo'n 50 a 60cm boven het dak uit. Het kanaal is ongeveer 6 meter lang tot de nok van het dak.

Groet Remco
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Is het een beetje gezicht dat ding op de schoorsteen.
Monitoren wat ik al schreef wat drogen betreft gaan we de goede kant op.
 

RemcoGG

  • #16
Hi Wgb,

Ziet er best netjes uit hoor, geen probleem. Ik zal het een tijdje in de gaten houden, bedankt!

Groet Remco
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu