Schoorsteen hermetselen

Timar

  • #1
In het voorjaar zou ik graag mijn schoorsteen hermetselen. Reeds verscheidene aannemers zijn komen kijken, maar niemand die achteraf nog reactie geeft.
Daarom zou ik hetzelf doen : hoe pak ik dat het beste aan ?
Het betreft een schoorsteen die op het dak staat op de scheiding met de buren, bestaande uit vier aparte schoorstenen waar er nog slechts twee worden van gebruikt.
Gebruik ik hiervoor gewone metselspecie ? Wat kan ik er inleggen tegen vogels ? Dient de bovenkant verstevigd te worden ? Maak ik de onderkant waterdicht met de dakpannen door middel van lood en hoe pak ik dat het beste aan ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is niets voor een leek.
U hebt bovendien valbeveiliging en speciale steigers nodig waarvoor vakkennis nodig is om die verantwoordt te plaatsen.

Is vastgesteld dat de schoorsteen opnieuw gemetseld moet worden ?
Vaak is opnieuw voegen al voldoende.

Voor bescherming tegen vogels kunt u rvs bolroosters plaatsen.
 

Timar

  • #3
Schoorsteen begint scheef te zakken en vertoont scheuren. Ik heb die zelf nog hervoegd 18 jaar geleden. Heb ook wel een basiskennis metselen, maar wou graag een soort stappenplan hebben. Stellingen kan je huren he.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom zouden die aannemers afhaken denkt u ?
Het is niet zo'n fijn klusje en er zijn niet zoveel metselaars bereid om een schoorsteen te metselen.
Huren van passend steigermateriaal is niet moeilijk, het goed plaatsen wel.
 

Timar

  • #5
Ja, goed, maar het probleem stelt zich en moet opgelost worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien is een prefab schoorsteen een optie? Verkrijgbaar gemetseld maar ook van kunststof met metselwerkuitstraling e.d.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Is er misschien ook een reden dat de schoorsteen is weggezakt .normaal gesproken de schoorsteen afbreken tot aan het lood ,dan zien hoe het metselwerk er onder is .de schoorsteen is 4 kannaals gewoon weer in de zelfde grote opmetselen.als er kanalen zijn die niet meer gebruikt worden dan die evt afsluiten zijn er kanalen die wel gebruikt worden dan die vertinnen[metselwerk aan binnenkant met veger cement dichtsmeren ]de kop het liefst uitmetselen ongeveer 1.5 a 2cm liever geen rollaag ivm inwateren .dan kan je aan de binnenkant latjes plaatsen om de schoorsteenpotten te steunen geen betonijzer want dan ligt binnen een paar jaar de kop los .de mooiste steen om een schoorsteen te metselen is hardgrauw .metselen kun je gewoon met zand cement 1 op 4 a5 met kalk .om te voegen 1 op 4 a 4.5 zonder kalk en voor op de kop om af te werken 1op 2 zonder kalk . ook zou je dan de kop nog kunnen insmeren met bitumen.als het kanaal nog gebruikt wordt, geen stootvoegen open boven het lood of de schoorsteen moet in spouw wezen.bereken ook even goed hoeveel stenen erin gaan ,de meeste mensen verkijken zich daarop
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Het lijkt mij dat wanneer de schorsteen scheef zakt er onvoldoende steun is aan de onderzijde. Hebben U of uw buren toevallig de kanalen binnenshuis weggesloopt? Dan krijg je namelijk verzakkingen als je de schoorsteen niet goed opvangt.

Het lijkt me dat je er niet bent met het alleen opnieuw opmetselen van de schoorsteen. Waarschijnlijk zul je eerst een goede onderconstructie moeten maken. En overleg met de buren natuurlijk als je dat nog niet gedaan hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu