Schoorsteen correct afgesloten?

Johannesburg80

 • #1
Allemaal,

Onlangs mijn rookkanaal afgesloten door het monteren van 2 vlakke rvs plaatjes op de grespotten op de schoorsteen. Plaatjes zijn in diameter een paar centimeter groter dan de doorsnede van de pot. Ik heb ze iets los gebracht van de pot zodat eventueel vocht er wel 'uit' kan. Het rookgaskanaal in de huiskamer dicht gemaakt waardoor ik nu twijfel of dit niet alsnog vol(?) kan regenen met de buien van de laatste tijd bij slagregen oid.. voorheen zat er een draadbol op dus was het helemaal open maar ik twijfel toch of mijn 'zorg' terecht is en of ik iets van een hoedje zou moeten laren monteren? Of een schoorsteenkap?

Screenshot_20231117_104217_Gallery.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Vol regenen zal niet gebeuren. Maar er zal zeker wel wat water in kunnen lopen. Voorheen werd er gestookt, dus eventueel vocht verdampt wel.

Wat voor pijp zit er in de schoorsteen? Is deze al voorzien van een flexibele metalen pijp, of is het van boven tot ergens halverwegen alleen gres?
 
 • Like
Waarderingen: Johannesburg80

De Bob

 • #3
Hallo
Hebben rvs plaatjes een druiprand, of zijn ze vlak ?
 

Johannesburg80

 • #4
Hallo,

Bedankt voor de reactie(s)
Plaatjes zijn vlak inderdaad. Gres is de laatste 30 centimeter. Het zijn getrokken kanalen in specie in gemetselde schoorsteen. Kanaal met 2 flauwe bochten van zo'n 7 a 8 meter tot in de huiskamer.
 

De Bob

 • #5
Ok, dan kan het water terug lopen via de onderkant, druiprand maken, of de plaatjes vast kitten
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
Waarom niet gewoon 100% afgesloten?
dat scheelt weer stookkosten

metselwerk laat vocht door mocht er nog wat in het kanaal zitten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Wij hebben ook van die potten op de schoorsteen. Bolrooster er in en verder kan er regen in vallen. Ook ik heb mijn vraagtekens over deze situatie. Toch zie ik, nok nok, geen zaken die ik daar aan kan linken.
Vraag me daarom af waarom druiplippen.
Er wordt niet gestookt, alleen lucht trekt door de schoorsteen van binnen naar buiten.
 

Johannesburg80

 • #8
Ik kreeg eerder het advies de plaatjes niet vast op de potten te plaatsen om juist natuurlijke 'trek' te behouden dus ze iets omhoog geplaatst. Ik had ze achteraf wat groter willen hebben met een gefreese rand aan de onderkant als druiprand maar vraag me in tegenstelling tot het bolrooster, wat er voorheen op stond, echt zo'n onwenselijke situatie is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Dat is ook het goede advies, schoorsteen nooit luchtdicht afsluiten.
Een groter plaatje met druiprand is idd beter, maar ten opzichte van de vorige situatie waar er geen afdekking aanwezig was, is dit een behoorlijke vooruitgang.
 
 • Like
Waarderingen: Johannesburg80

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu