Schimmelvorming

Kees1234

  • #1
Hallo,

Wij hebben last van schimmel op het plafond in meerdere plekken van het huis, allemaal tegen het kozijn aan. Het betonnen plafond loopt ongeveer 10 cm door naar buiten. Als het goed is wordt dit veroorzaakt door een koudebrug, ik heb alleen geen idee hoe dit op te lossen. Hebben jullie misschien wat tips en ideeën voor mij?
 

Kacheltje

  • #2
Dat zijn inderdaad koudenbruggen als ik het zo lees.
Van welke bouwperiode stamt jou huis?
Deze probemen zijn heel moeilijk om op te lossen.
 

Kees1234

  • #3
1976

Heeft impregneren van het beton enig zin?
 

Kacheltje

  • #4
Dat zou de schimmel weg kunnen nemen maar niet het vochtprobleem en dus ook de koudebrug.
 

Pepjo

  • #5
Ik weet niet hoeveel speelruimte je hebt, maar een verlaagd plafond met isolatie, desnoods alleen rond de raampartijen zou het probleem al voor een groot deel kunnen ondervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Toch ook eens even meten, hoe hoog is de temperatuur en wat is de luchtvochtigheid in de betreffende ruimtes.
 

Kees1234

  • #7
Het is de laatste week tot 2 weken veel erger geworden. Het beton buiten heeft wel een schilderbeurtje nodig. Werkt verf ook isolerend tegen kou?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het zal alleen maar erger worden. Dat kan tot medio April gaan duren.
Was maar waar dat verf isolerend werkt.
 

Vinimal

  • #9
Je kan om de kozijnen heen een dunne hoogwaardige isolatieplaat plaatsen, wat wel vaker wordt gedaan bij renovaties van flats met doorgestorte betonvloeren, maar het probleem van buitenaf aanpakken werkt het beste (is wel kostbaar). Met hydrofoberen en schilderen voorkom je geen koudebrug, al is de isolatiewaarde van een droog bouwmateriaal iets hoger dan dat van een vochtig materiaal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Is de betonplaat die naar buiten loopt erboven een balkon van een andere woning?

Er is wel isolerende verf, al is de vraag of dit echt werkt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Even snel gekeken. Deze verf laat absoluut geen water en vocht door. Daarom zou het isolerend werken. Als het geen vocht doorlaat vraag ik me af wat er gebeurd als je deze verf aan de buitenzijde aanbrengt. Werkt het positief-of negatief.
 

Kees1234

  • #12
Het is een eengezinswoning dus geen balkon. Een paar maanden geleden zijn er nieuwe kunststof kozijnen in gezet voorheen was het hout. Het probleem met de schimmel was toen ook al. De verflaag op het beton buiten is zo goed als versleten door geen onderhoud, dus dat zou een reden kunnen zijn (hoop ik ten minste).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Die verflaag kan helpen, maar dan moet deze dampopen zijn. Het vocht wat altijd in de woning aanwezig is gaat van binnen naar buiten. Ook door de beton. Zou de verf dampdicht zijn dan verzameld het vocht zich aan de binnenkant van de verflaag en zou bij vorst schade kunnen veroorzaken.
Van welk bouwjaar is je woning. Je kan ook een foto maken van de situatie wil ook wel helpen.
Kijk eerst naar de temperatuur en de luchtvochtigheid. Meten is weten gissen is missen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Kees1234 schreef:
Het is een eengezinswoning dus geen balkon.
Je zal toch wat meer info moeten geven. Plaats wat foto's of tekeningen.

Het best is namelijk de koudebrug wegnemen, bijvoorbeeld door te isoleren. Om hier een advies over te kunnen geven, moeten we eerst weten hoe het er uitziet.
 

Uitterlinden

  • #15
Het lijkt op een koudebrug, dus isoleren,zijn er nog meer woningen van het zelfde type, dan kan je aan hen vragen of zij ook last hebben, het kan ook een probleem zijn die alleen maar bij jou voorkomt, ieder mens heb een eigen stijl van woongedrag, met name ventileren-stookgedrag- soort verwarming. Is het een koophuis of een huurhuis . vanwege de werkzaamheden die je mag uitvoeren.Als je gaat isoleren binnen en buiten, aan de binnenkant zeker een strook van 60 cm breed en 5 cm dik, dit afwerken met een gipsplaat,voor je de gipsplaat vastmaakt eerst nog een plastic folie aanbregen,dit ter voorkoming dat er woonvocht in de constructie kan dringen.Een vuistregel zegt ,stilstaande vochtige lucht daar ontstaat schimmelvorming. Laat weten of je aan deze gegevens genoeg heb, en of je nog aanvullende informatie nodig heb. Succes
 

Kees1234

  • #16
Hier even een dwarsdoorsnede van het probleem gebied. Ik kan nu geen duidelijke foto's maken omdat het donker is. Misschien wordt het met deze tekening iets duidelijker.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Hoe dik schat je dat die laag beton is.
Ook nog even de temperatuur. Kan me voorstellen dat de relatieve luchtvochtigheid wat lastiger is.
 

Kees1234

  • #18
Voorste stuk +/- 25 cm, dunne stuk 20 cm...
Beton voelt koud aan, ik schat zo'n 5 graden (binnen). Kamertemperatuur met verwarming aan waarschijnlijk 18 tot 20 graden. Ik heb niks in huis om het nauwkeuriger te meten.
 

Bernhard

  • #19
Mogelijke oorzaken van de condensatie op het plafond zijn:
- te lage temperatuur van het beton door te grote afkoeling
- te lage temperatuur door het indringen van water via scheuren in de beton.
De afkoeling kan gereduceerd worden door het beton aan de buitenzijde te isoleren en de lekkage verhelpen door het dichten van de gaten.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu