Schimmel onder zeil

Mikili2

  • #1
Hallo, Ik heb zo`n 8 jaar geleden in de slaapkamer op de 3e verdieping zeil gelegd (vinyl) . Het ligt kaal op het beton, dat was glad genoeg. Er ligt dus geen ondervloer onder en ook geen plastic oid. Nu verkleurt het vinyl. Ik heb het opgetild en er zit schimmel onder, ook is de betonvloer vochtig. De vloer is een doorlopende betonplaat die deels balkon is en na de pui dus slaapkamervloer wordt. Op het plafond van de slaapkamer eronder zijn bruine vochtplekjes zichtbaar. Er is geen zichtbare lekkage en een waterleiding of afvoer op die plek in de vloer is ook zeer onwaarschijnlijk.

Ik vermoed dat de vloer een flinke koudebrug is waardoor er vocht condenseert wat vervolgens slecht weg kan waardoor er schimmel ontstaat.

Ik wil nieuwe vloerbedekking leggen., maar zou graag een paar dingen willen weten.

Hoe kan ik het zeil het beste weghalen? mondkapje op?
Hoe kan ik de betonvloer het beste schoonmaken?
Wat voor soort vloerbedekking is aan te raden? Zelf denk ik eraan om een zo open mogelijke vloerbedekking, zoals bijvoorbeeld sisal te gebruiken. Moet ik dan een open ondervloer gebruiken?

Bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Mondkapje is dan wel aan te raden. Ventileer ook goed. Snij het in hapbare repen om op te rollen. Schoonmaken kan gewoon met water+zeep. Als de vloer kan ademen, dan zou de schimmel weg moeten blijven. Zorg uiteraard dat de ventilatie in huis voldoende is.

Zo'n koudebrug aanpakken is mogelijk, maar soms wel ingrijpend. Dan moet bijvoorbeeld het balkon rondom geisoleerd worden. Je kan het (in de winter) met een thermische camera in beeld brengen.
 
  • Like
Waarderingen: Mikili2

Mikili2

  • #3
Bedankt voor je antwoord.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mikili2 schreef:
Wat voor soort vloerbedekking is aan te raden? Zelf denk ik eraan om een zo open mogelijke vloerbedekking, zoals bijvoorbeeld sisal te gebruiken. Moet ik dan een open ondervloer gebruiken?
Inderdaad een dampopen ondervloer. Een dampopenvloer die gemakkelijk schoon te houden is zijn twee dingen.
Wil je ongeveer het zelfde type vloer hebben zou je aandacht kunnen besteden aan de ruimte eronder. Temperatuur omhoog of de luchtvochtigheid daar naar beneden.
Een paar cm isolatie op het balkon zou ook al genoeg kunnen zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Mikili2

Mikili2

  • #5
Dankjewel voor je reactie!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Lekkage vanaf het balkon moet je ook niet uitsluiten. Als het onder het vinyl nat wordt, droogt het nauwelijks meer op. Dus een minieme lekkage is al genoeg om dit soort problemen te krijgen.
 

Mikili2

  • #7
Bedankt Mn22. Ik ga denk ik eerst het slechte stuk eruit snijden, beton schoonmaken en gewoon maar eens in de gaten houden. Beter even de tijd nemen om goed te analyseren.
 

Mikili2

  • #8
Je had gelijk Mn22! Er blijkt inderdaad een lekkage te zitten. Vochtplekje is vrijdag ineens groter geworden en er is een bolle plek in de verf van het plafond van de onderste slaapkamer ontstaan waar een kopje water uit kwam. Dit is dus onder de pui. Verzekering kijkt er nu naar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu