Schilderen op nieuw bezette muren

Klusenco

  • #1
Miserie troef! We trekken weldra in een nieuw huis met dus ook nieuw bezette muren. Ik was begonnen met de muren van de keuken en de woonkamer te schilderen, netjes primer op gezet, geen problemen (behalve aanzetten, zie ander topic).

De woning is zowat verdeeld in een nacht- en daggedeelte en in het nachtgedeelte hebben we 2 slaapkamers en de nachthal behangen (ook geen problemen), maar de 3de slaapkamer die we als bureau willen gebruiken, gaan we schilderen. Nu was het mij wel al opgevallen dat de muren in het nachtgedeelte wat anders aanvoelden, maar echt veel aandacht had ik er niet aan geschonken, gezien het behang netjes blijft hangen.

Nu vermoed ik dat het nachtgedeelte veel minder verlucht is geweest en dat de muren eigenlijk nog te vochtig zijn (?). De primer in de bureau stond er aanvankelijk netjes op, maar na het bijplamuren van vergeten gaatjes, kwam de primer er hier en daar terug af. Mijn echtgenoot (die geen geloof hecht aan mijn opgedane kennis en een stuk minder geduldig is) heeft dat wat bijgewerkt en een eerste laag geschilderd met acrylaatverf. Dat ging eigenlijk nog verrassend goed, maar vandaag schuurt hij alles lichtjes op en zet er een 2de laag op ... en alle verf inclusief de primer komt er weer af!

Mijn vraag: Wat nu? Alles er weer afschuren? Liever niet, want zo krijgen we het nooit op tijd klaar. Losse delen wegschuren, een vochtwerend product op zetten en dan weer schilderen? Toch maar behangen? Ruimte nog een paar weken verluchten en laten drogen? Ook liever niet, want ze komt over 2 weken vol meubelen te staan en dan kunnen we er niet meer rond.

Graag jullie advies! Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Verfspecialisten, weten jullie dit ?
 

Klusenco

  • #3
Tja, geen antwoorden, dus heb ik maar wat extra rondgelopen en rondgevraagd.

Effe de status meegeven zodat anderen er misschien ook wat aan hebben.

Vandaag ben ik in een doe-het-zelf-zaak geweest om vliesbehang te kopen en dat er dan maar tegen te plakken en dan te schilderen, maar... Volgens de adviseur was dat ook geen goed idee en hij heeft mij leemverf aangesmeerd. Blijkbaar is dat natuurlijke (leem), vochtregulerende en ademende verf. Zo kan de muur, ook nadat hij geverfd is, toch nog vocht afgeven en dus drogen zonder kaal te blijven. Wordt kennelijk ook aangeraden voor astmapatiënten (?).

Nu maar hopen dat het ook waar is, maar eerst alles afschuren... Bah!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou hiermee naar een verfspeciaalzaak gaan, daar weten ze het waarschijnlijk beter, met alle respect voor dhz zaken.
 

Toon

  • #5
Je treft het ook niet erg op het ogenblik. De verfspecialisten zijn tijdelijk even niet aanwezig danwel verminderd aanwezig.

Helaas kan ik je hierbij ook niet helpen.
 

Klusenco

  • #6
Ach, ik tref het met niet veel dezer dagen. :roll: Eigenlijk is het antwoord gewoon: afschuren en nog een paar maanden wachten, maar dat wil ik niet horen. :oops:

Als ik nu niet schilder voor we er in trekken, dan gaat het net als op het huidige adres 5 jaar witte pleister zijn en dan schilderen vlak voor we verhuizen. Heb ik nu eens geen zin in.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #7
Kalkverf of ademende acrylaatverf gebruiken, geen latex, die sluit de muren af.
 

Klusenco

  • #8
Tja, 't was sowieso al acrylaatverf, maar of die ademend is ... Hoe weet ik dat? Als 't op de pot staat, waarschijnlijk?! :D Maar dat zal het dus niet geweest zijn. :cry:

En wat is kalkverf? Dat ben ik nog nergens tegengekomen. Kan je dat vergelijken met die leemverf?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9

Klusenco

  • #10
Leve de zoekfunctie en Klusidee Kees! :D

Enfin, 't zijn dus allebei natuurverven, maar 't zal leemverf worden, want kalkverf is duidelijk een stuk lastiger aan te brengen. 'k Zal laten weten wat het geeft.

Bedankt iedereen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu