Volgorde schilderen kozijnen

Harryyy

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil graag zelf mijn kozijnen en hout buiten gaan schilderen. Nu heb ik buiten niet eerder geschilderd en heb ik een aantal vragen. De vragen hebben betrekking op de volgorde voor de aanpak. Ik kan online namelijk niet goed vinden in welke stap van het proces ik nu slechte kit (bij de beglazing) moet verwijderen en opnieuw aan moet brengen. Ik denk nu aan deze volgorde. Maar ik zou graag horen of dit de juiste aanpak is of niet:

1. Schoonmaken
2. Herstellen van evt houtrot
4. Verwijderen beglazingskit die vervangen moet worden (hier twijfel ik dus over)
3. Schuren (k120)
4. Nieuwe beglazingskit aanbrengen (hier twijfel ik dus over)
5. Grondverf (laag 1)
6. Schuren (k240)
7. Lakken (laag 1)

Daarnaast ben ik benieuwd of de lagen die ik voorstel voldoende zijn. Het schilderwerk (zie foto's) is op veel plekken best nog aardig.

Ik heb ook een voorbeeld foto toegevoegd van de staat van de kit bij een kozijn waar ik denk dat dit vervangen moet worden.

Alvast bedank voor jullie hulp!!

IMG_0260 normaal.png IMG_0264 normaal.png IMG_0265 normaal.png
 

Robbie's

  • #2
1. Vetvrij schoonmaken met St Marc. Ammonia moeten we niet doen ivm millieu
2. Herstellen van evt houtrot met twee componenten spul
3. Verwijderen beglazingskit die vervangen moet worden. Beglazingskit die gescheurd is vervangen. Vaak is alleen vervanging van de kit onderste glaslat voldoende. Die heeft immers het meeste te lijden.
4. Schuren. Ik gebruik eerste keer op bestaande goede lak (en daar lijkt het op) korrel 180
5. Nieuwe beglazingskit aanbrengen als dat nodig is maar als je bij insnijden / weghalen oude kit het hout hebt beschadigd zou ik dit eerst voorzien van goede grondverf
6. Grondverf alleen voor kale plekken gebruiken maar die zie ik niet.
7. Schuren (k240)
8. Lakken

Zelf ben ik mijn kozijnen momenteel aan het verven en ondanks dat de vorige lak er na 8 jaar nog goed op zit heb ik het advies van mijn vader (ex huisschilder) gekregen om 1 keer voor te lakken (is mix 50% grondverf en 50% aflak) en daarna nog 1 keer af te lakken.

Mening tussen schilders over aanpak zal verschillen. Ik kan in ieder geval zeggen dat mijn verfwerk er na 8 jaar nog zeer goed uitzag (zonder bladderen..) maar nu vind ik het tijd om wel aan te pakken.

Koop de beste verf voor buitenwerk. Dus bijvoorbeeld Sik..ns of Si..ma.

Succes.
 
  • Like
Waarderingen: Harryyy

Harryyy

  • #3
IMG_0305.jpeg
IMG_0296.jpeg
IMG_0295.jpeg
Hallo Robbie,

Super bedankt voor jouw reactie. Duidelijk zo voor mij. Heb goede verf ingeslagen (Sikkens Rubbol).

Nog een andere vraag, ik heb aan de zijkanten van mijn balkon houten platen. Aan de onderkant van deze platen is het hout een beetje kapot (zie foto’s). Het is niet super zacht moet ik zeggen. Ook heb ik het vochtgehalte gemeten, dit komt uit op ca 19%. Hebben jullie een idee hoe ik dit netjes kan krijgen? Welk materiaal ik hiervoor kan gebruiken. Of gewoon flink opschuren en opnieuw gronden?

Daarnaast nog 1 andere vraag. Bij de inspectie van mijn kozijn kwam ik bij de onderste lat deze zwarte strepen / plekken tegen. (Zie foto). Het is niet zacht, en bij het tikken op het hout klinkt het niet hol. Het was eerst ook een stuk zwarter en heb het al minder gekregen door er even met een doekje langs te gaan. Zou dit houtrot kunnen zijn of gewoon dieper vuil wat ik nog beter schoon moet maken / wegschuren?

Alvast bedankt!!
 

Robbie's

  • #4
Denk dat je er beter aan doet om glaslat te vervangen, schade (als die er is) op kozijn onder glaslat te herstellen, in grondverf zetten en bij voorkeur een neuslat plaatsen. Die beschermt het onderliggende kozijn. Zie voorbeeld van mijn kozijn.

De scheurtjes in houten platen twijfel ik over. Lijkt opgetrokken vocht. Je zegt dat hout niet super zacht is maar dus wel zacht. Dat is niet goed en lijkt op vocht.

20231018_164752.jpg
 

Harryyy

  • #5
Hallo Robbie,

Dank weer voor je reactie en advies! Lat ga ik vervangen.

Over de plaat: het is meer de buitenste verflaag die loslaat. Het hout zelf is niet zacht (op 1 plekje na, dit kan ik een heel klein beetje indrukken). Dit dan wellicht wegfrezen en aanvullen met epoxy?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu