Schilderen gegronde boarddeur

Hjvnoort

  • #1
Hallo,

Ik moet een aantal nieuwe boarddeuren schilderen. Deze deuren waren reeds standaard gegrond. Deze grondlaag is ruw. Soort golfjes-structuur. Ik ga aflakken met hoogglans en vraag me af of je die structuurlaag er niet doorheen ziet.

Ik heb een deur grotendeels glad geschuurd maar dat is een enorme schuurklus. Mijn vraag is moet die ruwe (overigens gave) laag gladgeschuurd of kan ik hier overheen schilderen?
 

Hjvnoort

  • #2
Is er een schilder die mij technisch advies kan geven?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Die voorgegronde deuren gaan in de fabriek door een lakgordijnmachine. Deze grondlaag haalt echter niet de ( golvende )structuur uit de hardboardplaat. Hoogglanzend afwerken van dergelijke deuren kan wel, maar ze zijn niet voor niets vrijwel altijd zijdeglans. Zijdeglans breekt de glansindex en optisch gezien de golvende structuur.

Wilt u superglad, dan de oppervlakken met lakplamuur egaliseren. Hiervoor moet u wel ervaring hebben met een breed plamuur ( spack) mes.
 

Hjvnoort

  • #4
Dag Kees,

De laag onder de grondverf is glad en vlak genoeg. (Ik heb 1 deur deels kaalgeschuurd) Maar de grondverf zelf is niet glad maar iets ruw. Alle vijf mijn nieuwe binnendeuren hebben zo'n grondlaag en zijn van twee verschillende merken. Het is dus blijkbaar een normale voorbehandeling.
Het gaat dus niet om de golving in de boardlaag.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Beste,

Elke ondergrond moet geschuurd worden, ook al is het een hels karwei. Die grove grondlaag ligt toch echt aan de lakgordijnmachine. De boarddeuren zijn opgebouwd uit een houten frame met als opvullig rasterkarton. Hierover worden de boardplaten aangebracht.
De vlakheid hiervan bepaald mede de structuur voor het verfopppervlak, en ook de afstelling van de sproeiers / snelheid van doorvoeren.

U zult het oppervlak machinaal schuren. P240 is ruim voldoende. Normaliter zijn een onverdunde laag primer en aflaklaag voldoende om een glad oppervlak te verkrijgen.

Ik was eens in een fabriek waar voorstrijkmiddel wordt gefabriceerd. Vanuit dezelfde vulmachine werden daar 3 verschillende bouwmarkten bedient.
Misschien was dat met uw deuren ook het geval.
 

Hjvnoort

  • #6
OK. Ik ga aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu