Plafond laten schilderen door een schilder en is tot 2 x toe niet goed gegaan

Evelien Var

 • #1
Hallo,

Ik heb mijn plafond laten schilderen 2 weken terug door iemand die bij een schildersbedrijf werkt en toen zag het er zo uit. Zie eerste 2 foto's . Ook niet echt goed gegaan, je ziet allemaal banen lopen. Dat is 2 weken terug geweest en gewit met een mono dek latex van de bouwmarkt. Nu is er gisteren iemand geweest die een eigen schilders bedrijf heeft en die van te voren was komen kijken en zei dat dit geen probleem was om te herstellen en nu ziet mijn plafond er nog veel slechter uit. Zie de laatste 2 foto's. Wat is hier allemaal mis gegaan? Ik woon hier al 23 jaar en vroeger heeft mijn vader die zelf geen schilder was mijn plafonds gedaan en nooit geen problemen ook met deze soort latex. Nooit strepen af wat dan ook. De schilder kon hier geen verklaring voor geven en het lag niet aan hem hij zei dat dit aan mij plafond ligt terwijl deze juist voor dat deze zijn gewit helemaal perfect zonder banen liep. Ik wil dit natuurlijk oplossen maar geen idee wat nu te doen. Ik baal hier echt enorm van. Ik wil dat dit herstelt wordt. Hoop dat iemand mij advies kan geven hoe deze strepen weer weg gekregen kunnen worden, las hier op het forum al met extreem matte latex. Maar zou toch ook willen weten waarom dit zo geworden is.

IMG_3537.JPG IMG_3539.JPG IMG_3612.JPG IMG_3610.JPG
 
Laatst bewerkt:

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #2
Beste Evelien, op dit forum kritiseren we geen werk van anderen. Het feit dat uw plafond niet naar tevredenheid is afgewerkt kunnen we vanaf hier niet beoordelen. Er zijn wel een paar factoren die het ontstaan van baanvorming en bontheid veroorzaken: een spackgespoten plafond dat niet met een primer laag is voorbehandeld, een product dat niet geschikt is voor uw plafond, gebruik en toepassing ongeschikte gereedschappen en tenslotte strijklicht.
Een extreem matte muurverf ( en dat is geen monodek) met een drogingsvertrager kan de banenbontheid en streepvorming wel sterk reduceren.
 

Evelien Var

 • #3
Beste Kees, bedankt voor je reactie je hoeft ook geen werk te bekritiseren van anderen, ik zou alleen willen weten hoe dit kan komen en wat de oplossing zou kunnen zijn. Het is geen spack gespoten plafond en gewoon betonnen plafond, wat al door de jaren heen altijd met gewone latex is gewit. Met strijklicht bedoel je dan beginnen van het licht ( het raam ) naar het donker want dat is helaas niet gebeurt. Maar met extreem matte muurverf en een drogingsvertrager moet dit nog te herstellen zijn? Is er nog een merk wat je kan adviezen of mag er geen merk genoemd worden.
 
 • Like
Waarderingen: Pbouthoorn

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
De laatste schilder had toch gezegd dat hij het op kon lossen.
Laat het hem dan ook oplossen, je hebt er tenslotte voor betaald.
 

Evelien Var

 • #5
De laatste schilder is al geweest afgelopen zaterdag en nu is mijn plafond helemaal niet mooi meer. Hij wist niet hoe dit op te lossen, want dit had hij nog nooit meegemaakt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Het kan dat er de eerste keer te droog gewerkt is of dat er te lang nagerold is.
Daardoor kan er een structuur in de verf komen. Dat komt met een gewone extra laag verf dan niet goed. Volgens mij zie ik een deel van dezelfde strepen terug op de 3e en 4e foto.

Als dat het is, dan kan je dat waarschijnlijk zien en voelen. Vlakbij met je gezicht, lampje erbij en je ziet en voelt de banen.
 

Evelien Var

 • #7
Hallo Jackd,

Dank je wel voor je reactie
De eerste keer zag je ook banen lopen van wat dik en dun wat meer structuur op sommige stukken, de schilder van afgelopen zaterdag zou er een dikke laag opzetten en dan horizontaal want de vorige liepen verticaal nu zijn de verticale bijna niet meer zichtbaar alleen is nu mijn hele plafond met horizontale banen. Ik heb net gekeken met de lamp en inderdaad je voelt soort banen lopen en de structuur is soms glad en dan weer wat zie je weer meer structuur. Dus er is te droog gewerkt waardoor er weer nieuwe banen zijn ontstaan. Maar hoe krijgen we deze banen nu weer weg. Wat moet hiervoor gedaan worden?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Meer verf of schuren.
Ik heb dit één keer gezien met een bouwmarkt verf waar ik goeie ervaring mee had. We waren met meerdere mensen bezig, ik zag (en hoorde want je hoort het als de roller veel te droog is) dat het fout ging, maar was te duf/moe om me ermee te bemoeien.

Gelukkig op een muur en niet op een plafond. Vijf lagen verder, zag het er goed genoeg uit., maar nog niet perfect.
Als ik dit ooit weer tegenkom, dan pak ik waarschijnlijk de schuurmachine,
aan de andere kant is er bij jou wel een verbetering en is een deel nu van structuur naar glad gegaan, met een beetje geluk is nog een dikke laag genoeg.

ps. Ik denk dat de 2e schilder weinig te verwijten valt, hoewel hij wel van tevoren heeft gezien waar hij aan begon.
pps. ik denk dat een bekende monodek niet meer de verf is die het 20 jaar geleden was, maar ik heb geen pot van 20 jaar oud om te vergelijken.
 

Fmrama

 • #9
Ervaring van een leek:
Ik denk dat het een kwestie is geweest van verkeerde roller op stok en dan van heen en weer. Het is weg te krijgen door de juiste roller met dikke vacht en dan in alle richtingen kleine oppervlakte. En dan nat in nat blijven. En niet je verwarming hoog opstoken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Dat horizontaal sauzen is goed te zien en dat is juist de bedoeling niet.
Ik denk dat de open tijd niet lang genoeg is, ga neer een verfspeciaalzaak en koop een middel waarmee je de open tijd kunt verlengen.
Het is van belang niet te vaak over hetzelfde stuk te gaan, gebruik een geschikte (goede) roller die je goed verzadigd.
 

Evelien Var

 • #11
Hallo Jackd,
Je schrijft dat het een verbetering is van de 2 de schilder en dat is het juist niet mijn hele plfond heeft nu horizontale strepen lopen van dik en dun. Nou ik denk dat ik het schuren van mijn plafond niet zo zie zitten. Ik zal een beter verf gaan halen bij de verf speciaal zaak. Misschien is idd de monodek veranderd ik heb geen idee maar voor een plafond zal ik het in ieder geval nooit meer aanschaven. Ik hoop echt dat het goed gaat komen. Bedankt in ieder geval voor je reactie
 

Evelien Var

 • #12
Hallo Fmrama,

Bedankt voor je reactie, hij wist waar hij aan begon dus ook welk materiaal hij moest gebruiken neem ik aan. De verwarming stond in ieder geval niet aan maar was 19 graden binnen omdat ik 2 grote ramen heb op het zuiden en was lekker weer zaterdag. maar heb wel gemerkt dat het snel droogt idd dus waarschijnlijk te droog gerold en te snel gedroogd. Bedankt in ieder geval
 

Evelien Var

 • #13
Hallo Jan,

Dank je wel voor je reactie ja dat klopt deze strepen horizontaal zijn heel erg goed te zien echt van begin tot aan het raam toe. Ik zal het met de schilder overleggen dat we een kwaliteit verf moeten hebben en dan met een vertrager erin. Of misschien is bv een extreem matte latex al voldoende ik heb er geen verstand van. Dank je wel in ieder geval zo komen we elke keer weer een stap verder. Nu maar hopen dat hij ze weg gaat krijgen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #14
Nogmaals: 1. Gebruik een extreem matte plafondacryl (verder kan ik vanwege reclameverbod niet gaan) Hoe matter de verf, des te hoger de brekingsindex van glans om even technies te doen. Deze heeft een langere droogtijd die nog met Owatrol verlengd kan worden. 2. Gebruik de juiste 25 cm roller: voor een harde ondergrond een laagpolige roller met harde kern, voor een ruwer oppervlak een roller met hogere pool en zachte kern. 3. Roller uiteraard zeer goed verzadigen met verf onverdund en nat-in-nat ( bij grote oppervlakken met 2 man) verwerken.
Bovenstaande moet gewoon gesneden koek zijn voor een vakschilder en daar twijfel ik niet aan. Dan nog: waar zich eenmaal banenbontheid en aanzetten hebben gevormd is een 100 % resultaat niet gewaarborgd. Zelfs al zou het overgespoten worden, dan nog bestaat de kans dat door niveauverschillen deze oiv strijklicht ( en hiervoor is echt geen 2 zijdig lichtinval nodig) onder bepaalde hoek zichtbaar blijven.
 
 • Informatief
Waarderingen: Jan

Evelien Var

 • #15
Hallo Kees,

Dank je wel voor je reactie, ik hoop dat het nog goed gaat komen.
 
 • Like
Waarderingen: Joep12

Joep12

 • #16
Evelien, hoe is het afgelopen en hoe hangt het plafond er nu bij?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu