Scheuren in paneeldeuren

dennisvti

  • #1
Hoi ik heb oude paneeldeuren en ze blijven scheuren op de overgangen. Ik heb als laatst de plekken ongeveer een cm uitgefreesd en gevuld met dure 2k epoxy vuller. Maar er blijven scheuren komen. Hoe los ik dit op. Huis is jaren 30 helemaal gerenoveerd met wtw en warmtepomp. En dus blijft de luchtvochtigheid altijd goed gelijk

Zie fotos

20231215_180633.JPG 20231215_180626.JPG 20231215_180621.JPG
 

erikjak

  • #2
Is deze deur direct overschilderd, of heb je er eerst primer op aangebracht?
 

dennisvti

  • #3
Helemaal kaal tot hout.. daarna met de duurste si....s primer gedaan.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb het zelf bij al mijn eiken paneeldeuren ook. In een ander seizoen trekt alles weer dicht en is onzichtbaar. En een half jaar later trekt alles weer open, en niet zo'n beetje. Schilderen of kitten helpt er niets aan, verf scheurt open en kit wordt er uit gedrukt. Door de hele grote delen heeft een timmerman een keer wat schroeven gezet, dat helpt maar kun je niet overal doen. Ik heb het maar geaccepteerd. Mijn deuren waren ooit blank eiken, toen zag je het veel minder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
dennisvti schreef:
gerenoveerd met wtw en warmtepomp. En dus blijft de luchtvochtigheid altijd goed gelijk
Dan nog kan de RV eenvoudig variëren tussen de 30 en 70%.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je ontkomt hier niet aan. Hout krimpt en zet uit in de breedte en doet dat niet tot nauwelijks in de lengte. De ene houtsoort doet dit ook meer dan de andere.

Vroeger toen deze deuren zijn gemaakt waren er niet zulke goede lijmen als nu, dus krijgt het hout alle kans om te werken. Bovendien zullen de verbindingen niet allemaal meer vast zitten.

De enige oplossing is de deuren helemaal uit elkaar halen, de verbindingen schoon maken van verf en opnieuw in elkaar lijmen. Uiteraard goed haaks en vlak inspannen
tot de lijm droog is.

Dan krijg je de oude deur maar met moderne verlijming. Zoals de timmerman en timmerfabriek tegenwoordig ook de deuren maken. Ook daar heb je horizontaal ((stapel)dorpels) en verticaal (stijlen) hout in de deur en deze naden werken niet zo als in je paneeldeuren.

Je kan het eens bij 1 deur proberen. Niet geschoten is altijd mis.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Ik vind het bij een oude deur ook wel zijn charme hebben, iets wat oud is heeft leefsporen. Wellicht nog niet over nagedacht, maar accepteren is ook een optie :wink:
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
@Job_04
In de tijd dat die deuren geplaatst werden was alles hoofdzakelijk handwerk, klimaatbeheersing onbekend en alles een beetje scheef, krom, scheluw, doorgebogen... Tegenwoordig wil iedereen alles strak en glad hebben, maar dat komt omdat je gewend bent aan moderne materialen en een machinale verwerking en een optimaal binnenklimaat. Tot in de jaren 70 was het binnenhout (lambrizering, deuren, schroten) meestal in zijn natuurlijke kleur en dan zie je wat barstjes en scheurtjes vaak bijna niet. Als je alles glad en wit wil hebben maar het oude materiaal behouden wordt het dan lastig....
 

dennisvti

  • #9
Denk dat het eerst met al die lagen verf ook minder opviel. Nu heb ik er 2 airless strak gespoten en dan zien die scheuren er echt niet uit haha
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het helpt al als je op de plek waar het hout trekt de naden wat rechter / scherper uitsnijdt / freest, zodat je een recht strak lijntje krijgt waar het werkt. Dat is veel minder storend vind ik zelf.
 

dennisvti

  • #11
Hoi,

Als ik een massief stuk multiplex pak en de vierkanten eruit zaag, er platen inmaak en de sierlatjes plaats dan heb ik waarschijnlijk niet meer het probleem van scheuren? Ik wil dezelfde style hebben. Maar niet meer het 100 jaar kromme van toen en dat ze strak blijven. Heb opzich de beschikking over een grote werkplaats om het te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Met een bovenfrees 3D gestuurd moet zoiets te uit een plaat multiplex te maken zijn. Toch.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Met cnc is dit prima te maken, alleen ik zou geen plex gebruiken. Door de kruislingse verlijming worden de profielkanten niet echt mooi, vooral op langere termijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu