Scheuren in binnenmuur herstellen?

Flash

 • #1
Beste Klussers,

Ik heb in mijn woning een aantal scheuren die ik het liefst wil herstellen. Op de scheurenwijzer van Vereniging Eigen Huis kwam ik tot de conclusie dat het geen ernstige scheuren zijn, maar toch wil ik het liefst de stevigheid terugbrengen. Hoe kan ik dit het beste doen? Op internet las ik over een 2K injectiehars om in de scheur te injecteren. Is dat een goede oplossing?

Alvast bedankt

Scheurenwijzer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Ik ken geen hars die op zichzelf al voldoende sterk is om een scheur constructief te repareren. Normaal lijm je van die wokkels (speciale wapeningsstaven) in de voegen.

Plaats eens een foto van de scheur.
 

Flash

 • #3
Hierbij een aantal foto's van de binnenmuur op de eerste etage. De scheurvorming is in dit geval bij het raamkozijn. Zou deze 2k injectielijm daar uitkomst voor kunnen bieden?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Commerciele links zijn hier niet toegestaan.

Deze scheuren zijn serieus. Ik zou toch eerst maar even kijken wat de achterliggende oorzaak is. Bv. bij die lateien is er echt iets aan de hand. Dit is denk ik niet te repareren door er een goedje in te spuiten.
 

Flash

 • #5
De scheuren zitten er al vele jaren. Mij is toen verteld dat het niet op instorten staat, maar visueel is het natuurlijk niet mooi. Kan ik het anders ook gewoon dicht smeren met cement? Ik denk alleen dat de twee componenten betonlijm dan toch een sterker effect geeft?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Scheur komt dan op een andere plaats terug, dit is zeer waarschijnlijk het gevolg van thermische werking.
Hoe ziet de buitenkant eruit op deze positie.
 

Flash

 • #7
De buitenkant heb ik weinig scheuren kunnen aantreffen. Daarnaast lopen ze niet op exact dezelfde plek. Heeft dit een betekenis?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Flash schreef:
Mij is toen verteld dat het niet op instorten staat, maar visueel is het natuurlijk niet mooi. Kan ik het anders ook gewoon dicht smeren met cement? Ik denk alleen dat de twee componenten betonlijm dan toch een sterker effect geeft?
Gelukkig staat het niet op instorten. Maar dat is geen reden om maar niets te doen.

Is de genoemde twee componenten betonlijm bedoeld voor deze toepassing?

Een constructieve scheur herstel je door eerst de oorzaak van schade weg te nemen en dan opnieuw opmetselen of de voegen versterken door er wapening in te zetten. Andere opties ken ik niet. Ik ken geen vulsel van scheuren die de scheur hersteld. Opvullen kan uiteraard wel, maar dat geeft geen versteviging.

Ik geef je als advies er iemand bij te halen met kennis van zaken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
Je kan beter iets als glasvlies toepassen.
2k hars maakt de scheuren dicht maar op termijn gaan ze weer openstaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Het is wel wat meer werk maar ik heb hier de kapotte stenen gewoon er uitgeboord en er nieuwe in gezet samen met om de 2 lagen een stuk bouwstaal.
Met een flinke boor die zo dik is als de voeg boor je de voeg er over het algemeen zo uit en als de 1e steen weg is gaat de rest een heel stuk eenvoudiger.

Bij mij waren de scheuren ontstaan omdat men juist te zware lateien had gebruikt (had de eigenaar zelf gemaakt omdat de kozijnen hier buiten aan het huis hangen)
Na alle herstelwerkzaamheden de muren weer aangesmeerd en wit gemaakt zodat het behang klaar was en er vinylbehang op geplakt kon worden.
Nu na bijna 30 jaar is er beneden nog geen scheurtje ontstaan, boven, boven de trap wel maar dat heeft een andere oorzaak.

suc6

Gerrit
 

Flash

 • #11
De oude kapotte stenen uithakken lijkt mij inderdaad een goed idee. Met welk stuk gereedschap kan ik dat het beste doen? Moet ik verder ook nog rekening houden met het stutten van de stenen muur?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
Ik heb alleen de steenboor gebruikt en dan hoofdzakelijk zonder klopfunctie (alleen als het heel hard werd even) en als een steen los zat dan even een gerichte tik met een moker om hem er geheel uit te slaan.
Maar over het algemeen gebruikt men voor binnenmuren meer kalk in de specie waardoor de voegen er vrij makkelijk uit te boren zijn.

Ga geen beitels gebruiken want je wilt de stenen er omheen wel heel houden en met een beitel loop je wel een groot risico dat je ze stuk slaat.

suc6

Gerrit
 

Flash

 • #13
Heel erg bedankt voor de goede uitleg. Nu gaat het zeker lukken :D
 

Renander

 • #14
Is dit geen klampmuur / klamplaag, van een rommelige steen, puinsteen, drijfsteen o.i.d.?

Ik zou me toch wel een beetje zorgen maken. Iets mis met een geveldrager waar deze bovenop rust?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #15
Ik vermoed dat de scheuren al gerepareerd zijn gezien de datum. :wink:
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #16
Ik zie deze soort scheuren met regelmaat. Wat deze scheuren veroorzaakt kan ik je niet verklaren. Gaasband aanbrengen en opnieuw sausklaar opleveren volstaat in de meeste gevallen. Of oude pleisterlaag volledig wegkappen wapeningsweefsel aanbrengen en opnieuw stukadoren We hebben nooit mensen gehoord waarbij ze zijn terug gekomen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Ouderdom, verkeerstrillingen, zettingen in de bodem, verkeerde detailleringen... Genoeg om spanning in het metselwerk te veroorzaken. En aangezien trekkrachten slecht opgenomen worden ontstaan er scheuren.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
 • #18
Nou ja precies! Zeg het maar welke de oorzaak is of het is de samenloop van al die omstandigheden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu