Scheuren buiten- en binnenmuur

Ruud88

  • #1
Goedemiddag,

Een maand geleden heb ik de sleutel gekregen van mijn huis uit 1953. Voor de aankoop uiteraard een bouwkundige keuring laten uitvoeren, waar al wat scheurtjes in de gevel zijn geconstateerd: thermische werking, volgens de inspecteur. Geen groot probleem.

Nu is er begin deze week een enorme scheur in de buitengevel bijgekomen, helemaal van de dakgoot tot aan de grond, via een kozijn. Ik heb wat foto's bijgevoegd. Ik twijfel nu sterk aan het oordeel van de bouwkundige over thermische werking, en ben bang dat het op een verzakking lijkt. Kan een dergelijke grote scheur een relatief onschuldige oorzaak hebben, of denken jullie dat het inderdaad door verzakking of probleem met de fundering kan komen? Aan de binnenkant zit ook een scheur in het stucwerk op min of meer dezelfde plaats, maar die zit er al langer.

Alvast bedankt voor het meedenken!

01.jpg
02.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Begin eens met te vertellen hoe de woning is gefundeerd, en op welke grondsoort deze staat.
 

Ruud88

  • #3
Dank voor de snelle reactie. Ik vermoed op zand (omgeving Tilburg), maar dat zou ik voor de zekerheid moeten laten onderzoeken. De woning is op staal gefundeerd, tekening bijgevoegd
03.jpg
.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Kijk eens op het dinoloket of er een sondering en of boring bij jou in de buurt is.
 

Ruud88

  • #5
Goeie tip, was hier niet bekend mee. Er zijn inderdaad een aantal monsters genomen in de omgeving (op ca. 300m afstand van de woning). Hoofdzakelijk fijn tot grof zand, zie af en toe wat leem voorbijkomen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Met de lage grondwaterstanden van de afgelopen zomers, hebben woningen op staal een extra zetting ondergaan. Dat is geen probleem, zettingsverschillen wel.
Ik zie niets verontrustend, zeker niet voor een huis uit 1953.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Rola Kan de juist zeer hoge grondwaterstand van de afgelopen week daar nog iets in gedaan hebben? (TS zegt dat de zetting zich juist nu heeft voorgedaan). Hier zijn de grondwaterstanden in 30 jaar niet zo hoog geweest als 1 a 2 weken geleden.
 

Ruud88

  • #8
Dank voor de reacties, goed om te horen. Ik houd het in de gaten, en zal in ieder geval de scheuren netjes waterkerend laten dichten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu