Scheur in gemeenschappelijke muur - buurman doet moeilijk

Annabella1980

  • #1
Hi allen, we zijn op dit moment bezig om een oud huis te renoveren. Het huis is in 50 jaar niet aangeraakt en er is veel achterstallig onderhoud. Onze buurman blijft zeggen dat voor alles wat we doen aan onze kant, zodra het de gemeenschappelijk muur betreft we zijn toestemming nodig hebben zelfs als het boren in de wand betreft (hoe moet het nou zo met het ophangen van een schilderij?). Zo hadden we een paar houten latten aangebracht om de wand te isoleren en ook dat was niet akkoord.

Nou hoeven we behalve nieuw stucwerk niet veel te doen aan deze kant maar willen we wel graag een oude scheur in de wand blootleggen en repareren. We hebben gemerkt dat er veel geluid doorheen komt en vermoeden dat er simpelweg over de scheur aan de buurman zijn kant gestuct is. Nu zegt mijn buurman dat we de scheur niet mogen aanraken zonder zijn toestemming... De scheur zit aan onze kant en het enige wat we willen doen is oude stuc afhalen en de scheur vullen. Dit zou toch mogen? We worden er eerlijk gezegd een beetje nerveus van. Structureel is er niets aan de hand en de scheur is al 20 jaar aanwezig.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wij kunnen hier wel helpen bij hóé de scheur kan worden gerepareerd, maar niet óf. Dat hangt af van wetgeving, het koopcontract en eventuele VVE regels. En het gaat ook buiten de doelstelling en regels van dit forum.

Misschien is de Rijdende Rechter een alternatieve vraagbaak?
 

Annabella1980

  • #3
Goed punt en ook daar hebben we hulp nodig. Ik zal zo een foto sturen, ben benieuwd of vullen voldoende is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Bij een woning is de muur is normaal gesproken voor de helft jouw eigendom, tot de erfgrens, of deze moet in de koopovereenkomst bij de notaris specifiek benoemd zijn.
Bij een appartement zijn de regels vaak afwijkend, dan is de vve leidend.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Lekkere buurman.
Veel succes met het woongenot met deze buurman.
Het begint al goed zo.:shock:
Hopelijk ben je wel verzekerd, want gegarandeerd dat er straks schade zal zijn bij de buurman die hij op jou wil verhalen omdat hij er beter van wil worden.
Maak als het kan foto's van zijn binnenmuren, zodat je nu al kunt zien of er al schade was.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Stucwerk hangt aan de muur, het is geen onderdeel van de muur.

Verder zou het voor mij heel simpel zijn:
als het hem niet bevalt gaat ie maar naar de rechter..
Hoewel het fijner zou zijn als een goeie buur nog een optie is.

Weet je wat voor een muur het is en hoe dik? (halfsteens, steens, spouw, ?)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het is op zich handig te weten hoe het juridisch zit (hierboven al wat aanwijzingen), maar het is nog veel belangrijker om een goede verstandhouding met de buren te houden. Je hebt niet alles in de hand, maar wel hoe je het zélf aanpakt.

Ik zou de buurman vertellen dat het de bedoeling is om de scheur op te knappen. Vraag hem wat híj graag wil. Leg uit dat ook hij er profijt van heeft. Iemand kan niet tegen reparatie zijn, zeker niet als daardoor geluidsoverlast vermindert. Als hij bezwaren heeft, vraag waarom (vaak zit er een bepaalde angst achter, bv. voor schade) en vraag hoe dit op te lossen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Als het gebouw niet is opgesplitst in appartementsrechten heb je ook geen VVE. Waarschijnlijk gaat het hier om een woning scheidende tussenmuur. Als deze op de erfgrens staat is het een mandelige muur, dus van jullie beiden.

Als dat zo is, zou je dus in principe moeten overleggen met de buurman. Dat betekent echter niet dat hij alles wat je wil doen kan tegenhouden. Het is immers net zo goed jouw muur en hij zal een reëel belang moeten hebben om te stellen dat jij bepaalde werkzaamheden aan jouw kant niet mag uitvoeren.

Waarschijnlijk is hij i.d.d. bang dat er dingen gebeuren waar hij geen grip op heeft. Dat is een lastige situatie.

Als je graag zo min mogelijk geluid wil horen van de buren, zou ik overwegen om er een wand voorlangs te zetten. Mits goed uitgevoerd, kan dat enorm schelen. Je bent dan gelijk van elke discussie met de buurman verlost.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ook als er een voorzetwand geplaatst wordt, moet eerst de scheur gerepareerd worden. De woningscheidende muur is namelijk de brandscheiding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu