Scheur in beton badkamervloer herstellen

Thuis Klusser

  • #1
Beste forumleden,
Wij zijn, noodgedwongen, zelf bezig met een badkamerrenovatie en kunnen daarbij uw advies wel gebruiken. Ik zal eerst de situatie uitleggen. Ons huis is ca. 100 jaar oud en er is ca. 30 jaar geleden op de verdieping een badkamer gemaakt. Nu is er ca. 10 jaar geleden scheurvorming in de tegels opgetreden. Eerst een scheur in de vloer, daar hebben we toen 5 tegels vervangen (gelijmd) en de scheur kwam niet meer terug. Later kwamen ook wat scheuren in de voegen en de wandtegels van de douchehoek. De scheur zit precies op de plaats waar vroeger een wandje stond. Dat wandje is 30 jaar geleden verplaatst, voordat de badkamer gemaakt was. Er is een stalen balk boven het nieuwe wandje geplaatst dus constructief goed, maar de balklaag is blijkbaar gaan werken.

We hebben nu de vloertegels en de dekvloer eruit gesloopt. De scheur zit helaas ook in de betonvloer die op de zwaluwstaartplaten is aangebracht. De scheur loopt haaks op de houten balklaag, dus met de richting van de zwaluwstaartplaten mee, ongeveer 1 m van de kant, over de hele lengte, op de rug van een profiel. Rondom is er een opstand in de betonvloer aangebracht waar de wanden op staan. We willen daarom graag de betonvloer herstellen en niet helemaal vernieuwen.
De scheur hebben we al uitgehakt tot ca. 5 cm breedte

Ons plan is nu als volgt:
- De balklaag eronder verstijven door stroken multiplex aan 2 zijden erop te schroeven.
- Het liefst nog extra balken in de vloer aanbrengen.
- Eventuele losse delen in de scheur verwijderen.
- Het beton bevochtigen en nieuw beton aanbrengen in de scheur.
- Folie aanbrengen op het verse beton en een week later verwijderen.
- Een wapeningsnetje op de beton aanbrengen (het liefst zo dun mogelijk dus een aardingsnetje?).
- Vloerverwarmingsleidingen erop vastmaken.
- Zandcementdekvloer op afschot laten smeren.
De overige werkzaamheden in de badkamer laat ik even buiten beschouwing.
Het stalen bad vervangen we door een kunststof bad en de bakstenen die rondom onder het bad zaten vervangen we door gasbeton. Dat scheelt qua gewicht.
De vloertegels komen in de lijm terwijl ze voorheen in de specie lagen.

Is ons plan goed genoeg om de scheur niet terug te laten komen?
Alvast bedankt voor het meedenken.
Groeten Christa
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst controleren of de vloerbalken voldoen. Kan je de afmetingen, overspanning en h.o.h. geven? Hoeveel buigt de vloer door?

Voor het verstevigen van de vloer moet ie eerst een stukje opgekrikt worden.
 

Thuis Klusser

  • #3
Beste IJkenhout,
Bedankt voor uw reactie. We zijn bij het slopen van de wandbeplating helaas nog een paar flink aangetaste houten regels en stijlen in de wand tegengekomen die we moeten vervangen. Komende week gaan we in de ruimte eronder het verlaagde plafond slopen en dan weet ik meer over de balklaag.
Groeten Christa
 

Thuis Klusser

  • #4
Beste IJkenhout,
De bakklaag is 19,9 cm hoog, 6,6 cm breed, h.o.h. 82,5 cm en 3,1 m lang. Er liggen vloerdelen onder de zwaluwstaartplaat.
Kunnen we volstaan met het op spanning brengen van de balklaag en verstijven van de balklaag met multiplex aan beide zijden?
We zijn benieuwd.
Groeten Christa.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Balken zouden wel moeten kunnen, maar de h.o.h. is wel groot. Tegenwoordig is 600mm maximaal. Is een balk ertussen leggen een optie? Hoe dit zijn de vloerdelen? Als deze dik genoeg zijn, is een grotere hoh ook minder erg.

Aan beide zijden multiplex ertegen is een prima optie. Gebruik bv. underlayment. Een standaardplaat is 2.44m lang, je kan deze in het midden van de balk doen.
 

Thuis Klusser

  • #6
Beste IJkenhout,
Bedankt voor uw feedback.
De vloerdelen zijn 25 mm dik. Balken bijplaatsen wordt erg lastig.
We hebben wel de vermoedelijke oorzaak van de scheur gevonden. Het wandje dat 30 jaar geleden verplaatst is, stond zo te zien strak onder de vloerdelen. Er is daar namelijk te zien dat de vloerdelen iets omhoog zitten t.o.v. de vloerbalken. Er zit dus speling in. We willen deze kromme vloerdelen naar beneden trekken door een plaat eronder te schroeven, of we willen de kieren op de balken met vulplaatjes o.i.d. opvullen.
Ik weet trouwens niet of het lukt om de vloerbalken iets op te krikken zonder de balken op de begane grond naar beneden te duwen. Onder de begane grondvloer kunnen we niet komen, veel te laag. De balklaag hangt zo te zien niet door. Ik kan er nog niet goed bij i.v.m. rachels en elektra.
Groeten Christa
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Vloerdelen zijn lekker dik om de ruime hoh te compenseren :prima:

De zwaluwstaarten zijn dus op de vloerdelen gelegd. Liggen deze vlak erop? Dat daar geen vering tussen zit? Is de dikte van de betonvloer afgestemd op de hoh-maat van de balken?

De ruimte tussen de vloerdelen en balken inderdaad opvullen. Kan gewoon met hout.

De scheur in de betonvloer is het beste te repareren met een betonreparatiemortel, maar met een ander product kan wellicht ook. Ik zou er goed breed kimpasta overheen smeren.
 

Thuis Klusser

  • #8
Beste IJkenhout (of iemand anders natuurlijk),
De vloerbalken zijn goed stijf, je merkt het verschil duidelijk als je nu in de badkamer loopt!
We gaan nu de scheur herstellen. De scheur, na het ophakken van de losse delen ca. 8 cm breed en 2,5 cm diep vanaf de zwaluwstaartplaat gerekend, over een lengte van 2,5 m. Wat kunnen we nu het beste gebruiken om de betonplaat weer zo stijf mogelijk te krijgen? Ons gevoel zegt fijngrindbeton, fijner dan spramex? Maar is een betonreparatiemiddel zonder grind ook goed? Volgens de man van de bouwmarkt zou het zelfs met een vezelversterkt egalisatiemiddel kunnen? Ze hadden daar niet zoveel opties. Wat zou uw advies zijn? Alvast bedankt.
Groeten Christa
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu