Scheur binnenmuur structureel? Hoe te repareren?

Taktijs

 • #1
Beste klussers,

ik ben een ervaren klusser die nu bezig is met het verbouwen/renoveren van mijn huis wat ik net gekocht heb. Nu loop ik tegen de volgende scheur aan op de 1e etage:op de etage daaronder (begane grond) is de scheur alleen te zien in de rechter hoek:Als ik aan de buitenzijde kijk, zie ik daar geen scheur, dus het is alleen de binnenmuur die deze scheuren vertoont. Zeer waarschijnlijk zijn ze ontstaan toen de houten kozijnen in 2000 vervangen zijn door kunststof kozijnen. Ik zie op de eerste etage ook geen lateien boven de ramen zitten. Nu gaat de achtergevel van de woning eruit omdat er een uitbouw geplaatst zal worden. Om te zorgen dat de muur erboven niet mee naar beneden komt/verder zal scheuren zal ik naast het goed onderstempelen deze scheur eerst goed moeten repareren. Nu zegt mijn gevoel dat ik hier meer moet doen dan alleen het dichtsmeren van deze scheuren, mijn vraag is wat hier de beste oplossing voor is? zelf denk ik aan het eventueel afbereken van dit stuk muur en deze vervolgens dan opnieuw op te bouwen, maar wellicht zijn er andere oplossingen. Kunnen jullie met me meedenken hierover?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Mijn eerste gedachte is afbreken, (stalton)latei erin en opnieuw opmetselen.

  Er steunen geen vloerbalken of kap op de muur?
   

  Taktijs

  • #3
  De vloerbalken worden alleen ondersteund door de zijmuren, de kap steunt wel op de voor en achtermuur, maar de steunbalk die daar op ligt, ligt op de buitenmuur. Ik vermoed dat de bovenste laag stenen overdwars ligt met daarover een laagje cement. Ik zou deze laag kunnen laten zitten en alles tussen die laag en de bovenkant van het raam opnieuw opbouwen.
  Ik zit te denken om de scheuren onder het raam uit te slijpen, en overdwars wat krammen van betonijzer erin te metselen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De bovenste laag laten zitten is best lastig :roll:

  Normaal betonijzer is niet geschikt. Dit gaan roesten. Er is speciale wapening te koop om scheuren constructief te repareren:  Dat wordt in een compleet pakket verkocht, samen met een reparatiemortel.
   

  Taktijs

  • #5
  Ik heb uiteindelijk inderdaad een dergelijke reparatieset gekocht, met RVS spiralen. Horizontaal gleuven ingeslepen, deze deels gevuld met constructiebeton, de spiralen erin gedrukt (4 per scheur, om de 20 cm hoogte). En vervolgens verder afgevuld met beton. Het bedrijf waar ik eea van gekocht heb zei dat je zo in feite wat betonnen lateien creëert in de muur. E.e.a. is inmiddels meer dan een maand geleden en ziet er goed en solide uit.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu