Schemerschakelaar/ pulsschakelaar

Gerry185

  • #1
Beste medeklussers,

In mijn tuin wil ik graag 4 tuinlampen achter een schemerschakelaar zetten. 1 van die lampen wil ik tevens ten alle tijden kunnen inschakelen met een pulsschakelaar waarmee ik een dimmer bedien. Als die lamp dan via de schemerschakelaar aangaat moet deze gewoon inschakelen op de laatste dimmerstand. In een oud topic vond ik de volgende tekening, deze schetst enigzins dezelfde situatie:
89734_schemerschakelaar3_1.gif

Dit gaat in de tekening echter via een wisselschakelaar, hier moet dus een pulsschakelaar komen. Daarnaast moet ik mijn andere 3 lampen ergens aansluiten zodat deze enkel via de schemerschakelaar worden gestuurd. deze moeten ook gewoon blijven branden als ik de 1e lamp apart bedien.

Ik hoor graag of dit kan en waar ik wat moet aanpassen.

Alvast bedankt,

Gerry
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wil je het bedraad of draadloos maken?

Bedraad kan e.e.a. met relais worden gedaan maar misschien is draadloos nog wel het makkelijkste om te realiseren.

Zie ook een soortgelijk topic van vandaag;
Link
 

Gerry185

  • #3
Hallo,

Bedankt voor je reactie. Het liefst bedraad dit omdat ik de pulsschakelaar onder het afdak wil hangen. Had onder het afdak toch gerekend op ip44, ook met mist etc. Weet niet hoe een draadloze schakelaar die niet voor buiten geschikt is zich houdt onder een overkapping.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Gerry
 

Gerry185

  • #4
N.B. Aan een relais had ik inderdaad al even gedacht. Deze moet dan tussen de lasdoos en de lamp?! Of zeg ik nu iets raars? Wat voor een soort relais moet er dan in of gewoon zo’n standaard ding?

Gerry
 

Gerry185

  • #5
89734_schemerschakelaar3_1.gif
Kon het even niet laten om het toch even te visualiseren. zou het zo kunnen? De wisselschakelaar, wordt dan een magneetrelais. Uiteraard begin ik bij het magneetrelais met de voeding en ga ik vandaar uit naar de schakelaars. het streepje bovenin is de aftakking van mijn andere 3 lampen die enkel met de bewegingsmelder geschakeld dienen te worden.
Iemand die voor mij kan cross checken of het zo werkt :).

Alvast bedankt!

Gerry
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu