Schakelaar vervangen voor schemerschakelaar

Job23

  • #1
Goedenavond klussers,

Ik zit met een probleem en gezien de vele malen googlen en op klusidee.nl terecht komen hoop ik hier geholpen te kunnen worden.

Ik heb buiten 4 spotjes opgehangen die op 1 schakelaar zitten. Deze 4 kabels komen samen in een 'centraaldoos' vol met epoxy. Daarnaast gaat er 1 kabel uit naar de schakelaar. Nu wil ik de gewone schakelaar vervangen door een schemerschakelaar met timer (aansluitschema zie foto). Voor de schemerschakelaar heb ik dus 2 blauwe en 2 bruine draden nodig terwijl ik maar 1 blauwe en 1 bruine heb. Kan ik dit toch aansluiten of moet ik mijn epoxy centraal doos openen?

Alvast bedankt!

Groeten Job
20230831_210035.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat je nu een blauwe en een bruine draad hebt klopt niet... Dat zouden bruin en zwart moeten zijn. Maar waarschijnlijk is iemand creatief geweest met YMVK of XMVK-kavel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een (gewone) schakelaar en dan één bruine en één blauwe draad op die schakelaar aangesloten?
Dat klopt al niet, een blauwe draad heeft in een schakelaar niets te zoeken.
De daar aanwezige kleuren horen bruin en zwart te zijn.

Dat betekent dat een en ander in die 'centraaldoos' vol epoxy al helemaal foutief is aangesloten en je er niet aan ontkomt om die open te maken, te vervangen door een nieuwe centraaldoos, daar correcte bedrading in te leggen en dan ook meteen blauw, bruin en zwart naar de schemerschakelaar te trekken. Of ingeval van snoeren, 2 x blauw en 2 keer bruin.
 

Job23

  • #4
Het klopt dat het niet klopt inderdaad. In die centraaldoos klopt het wel, alleen de +/- 30 cm van centraaldoos naar schakelaar zijn verkeerd bedraad omdat het waterdicht moest zijn en ik geen zwart in de X/YMVK had.
Buiten deze verkeerde bedrading, is het op te lossen zonder de centraaldoos open te breken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nee.
 

Job23

  • #6
Duidelijk, bedankt voor de tijd.
Is dat epoxy een beetje te ontmantelen (zo ja, hoe?) of is het beter de kabel voor de epoxy af te knippen en opnieuw te beginnen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heb ik geen ervaring mee.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Job23 schreef:
Is dat epoxy een beetje te ontmantelen (zo ja, hoe?) of is het beter de kabel voor de epoxy af te knippen en opnieuw te beginnen?
Dat eerste lijkt me kansloos. Epoxy is een vrij hard materiaal en waarschijnlijk hecht het aan de kabel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Afknippen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu