Schemerschakelaar met wisselschakelaar 'overschrijven'

Simmn

  • #1
Hoi allemaal,

Ik zou graag de volgende situatie willen realiseren. Buitenverlichting die normaliter aan gaat o.b.v. schemerschakelaar, maar die ik ook helemaal uit kan zetten 's nachts of juist aan overdag. In het topic 'schemerschakelaar omzeilen' werd gesproken over het parallel inbouwen van een wisselschakelaar aan de schemerschakelaar, maar dan kan je de schemerschakelaar niet 's nachts uitschakelen.

Ik wilde dit op de volgende manier realiseren:
wissel-wisselschakelaar. De linkerschakelaar is dan aan/uit. Bij aan wordt de rechterschakelaar voorzien van spanning. Bij uit is alles uit, ongeacht moment van de dag.
Wanneer de rechterschakelaar in de ene positie staat, worden de lampen direct ingeschakeld. In de andere positie wordt de schemerschakelaar gevoed, zodra het donker is gaat de lamp aan.

De uitgaande draad van de schemerschakelaar wordt dan in dezelfde wago klem gezet als de uitgaande draad van de andere positie van de rechterschakelaar en van de schakeldraden naar de buitenverlichting. Verder uiteraard de schemerschakelaar voorzien van een 0-aansluiting.

Kunnen jullie bevestigen dat dit werkt? Of kan dit op een slimmere manier?

Bedankt alvast!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja dit gaat in principe werken.

Ik zou de schemerschakelaar voeden vanuit de linker schakelaar, niet vanuit het wisselcontact van de rechter. Of zelfs de schakelaar continue onder spanning laten staan en alleen onderbreken tussen de uitgang en de lamp. Een schemerschakelaar wil nog wel eens een testprogramma hebben wanneer deze net onder spanning wordt gezet waarbij het licht bijvoorbeeld 30s gaat branden, het is niet heel erg intuitief als je (overdag) het licht met de rechter schakelaar wilt uitschakelen (eigenlijk overschakelen naar "automatisch") dat het eerst 30s gaat branden.

Kies wel een degelijke schemerschakelaar met relais ingebouwd. Andere types kunnen het soms niet waarderen als je spanning op de geschakelde uitgang zet.

Je zou ook kunnen denken aan een 3-standen schakelaar met 0-1-2 standen.
0 = uit
1 = automatisch
2 = aan
 

Simmn

  • #3
Hi Xander,

Dank voor je reactie! Terechte opmerking, voor de zekerheid ga ik dit maar zo verwerken. De rechterschakelaar wordt dan gevoed door de uitgang van de schemerschakelaar, die continue onder spanning staat. Links blijft aan/uit ongeacht tijdstip en rechts aan/uit ná schemerschakelaar.

De 3-standenschakelaar zou ook kunnen in mijn eerste voorbeeld (eigenlijk wel duidelijker in gebruik), maar dan staat de schemerschakelaar niet standaard onder spanning. (Zover ik weet heeft niet elke stand een eigen fase-aansluiting toch?) (ik gebruik Gira)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De 3 standen schakelaar sluit je dan "andersom" aan. De schakeldraad naar de verlichting sluit je aan op het fasecontact, je sluit een draad met permanent spanning aan op 1 en de uitgang van de schemerschakelaar sluit je aan op 2. Je gebruikt de "uitgangen" dan zeg maar als "ingangen".

Je kunt met de 3-standen schakelaar dan kiezen of de schakeldraad naar de verlichting niet is verbonden, met fase is verbonden of met de schemerschakelaar is verbonden.

In die opzet heeft de schemerschakelaar wel continue spanning natuurlijk.
 
  • Like
Waarderingen: Simmn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu