Scheidingswisselaar bestaande WHT vloerverwarming

Niekey

  • #1
Gisteren heb ik een monteur van de GEAS op bezoek gehad voor een reparatie aan mijn Remeha Calenta CW5 ketel (11 jaar oud). Hij gaf aan dat het water niet meer heel schoon is en dat dit komt doordat het vloerverwarmingssysteem oud is (niet diffuus-dichte leidingen) en er geen scheidingswisselaar aanwezig is.

Mijn vloerverwarming is een WTH systeem (zie foto)

Hij gaf aan dat mijn ketel binnen 1 a 3 jaar vervangen zal moeten worden. Voor goede werking en garantiedoeleinden is het nodig om in elk geval een scheidingswisselaar aan te brengen bij de vloerverwarming en het ook aan te raden is om de leidingen te laten reinigen/spoelen.

Nu heb ik de volgende vragen:

1: Welke scheidingswisselaar/platenwisselaar is voor mijn WHT systeem geschikt?
2: Kan ik dat los laten plaatsen? Of heb ik een hele nieuwe vloerverwarmingsunit met geïntegreerde scheidingswisselaar nodig?

Zie bijlage voor een foto van mijn WTH vloerverwarmingsinstallatie. Ik schat in dat dit in de jaren 80 is geplaatst door de vorige bewoners. Ik woon hier nu 11 jaar en heb het nooit eerder laten reinigen.

Ben benieuwd naar jullie adviezen/reacties. Alvast bedankt.

Vloerverwarming.png
 

Lange Herman

  • #2
U heeft geen nieuwe vloerverwarmingsverdeler nodig.(*)
Wel een aantal andere zaken,
Platen- of scheidingswisselaar, 2e expansievat en overdrukbeveiliging, vulkraan en manometer, ontluchtingspunten.
Voor uw WTH set heeft u geen speciale scheidingswisselaar nodig, gewoon een die voor dit doel geschikt is en die het juiste vermogen kan overdragen.
Overweeg om een vuilafscheider voor de scheidingswisselaar te plaatsen.
Spoel uw cv-installatie en plaats eventueel ook een vuilafscheider voor de ketel.
(*) Zelfs als u de verdeler vervangt heeft u nog steeds een scheidingswisselaar nodig. Het probleem zit in de slangen.
Als u een beetje handig bent kunt u dit zelf. (inlezen op google is altijd handig) Anders een installateur inschakelen.
 

Niekey

  • #3
Hartelijk voor uw reactie. Voor het grootste deel is dit duidelijk. Bedankt voor de tip over de vuilafscheiders. Dat kan nooit kwaad. Ik heb nog wel een aantal vervolgvragen om zeker te stellen dat ik het begrijp:

1: Is een platenwisselaar een ander woord voor scheidingswisselaar? Met zoekterm "scheidingswisselaar" kom ik via internet niet veel tegen. Als ik google op "platenwisselaar" zie ik veel meer modellen. Ook de omschrijving van wat een platenwisselaar doet komt overeen met wat ik nodig heb volgens de GEAS monteur. Ik zie dat er diverse modellen platenwisselaars zijn gebaseerd op het vermogen van de ketel. Hoe hoger het vermogen hoe hoger de prijs.

In mijn geval kost een losse platenwisselaar ongeveer 50% t.o.v. een hele unit (met ingebouwde wisselaar, expansievat, etc etc). Dus ik zal even uitzoeken wat al die losse items (2e Expansievat, vulkraan, mano, overdrukbeveiliging) kosten.

2: Wat is precies de verdeler? Is dat de unit op de foto die ik stuurde?

3:
Gisteren kreeg ik van een fabrikant het volgende antwoord op mijn vraag:

"Het is mogelijk om zelf een gescheiden systeem te maken (losse onderdelen zijn dan uiteraard ook leverbaar). Echter is het wel noodzakelijk om een hydraulisch actieve verdeler te hebben. Dat wil zeggen dat het water aangezogen moet worden uit de wisselaar. Of de reeds geplaatste verdeler hydraulisch actief is durf ik niet te zeggen"

Iemand een idee of deze stelling klopt? Zo ja, hoe kan ik erachter komen of mijn verdeler hydraulisch actief is?

Voor het installeren en spoelen heb ik via email al twee installateurs benaderd. Daar heb ik nog geen reactie op gekregen. In de tussentijds lees ik mezelf in om goed voorbereid te zijn op wat nodig is. Het is altijd fijn als meerdere bronnen hetzelfde bevestigen wat nodig is om deze klus netjes te klaren :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu