Scheidingswand welke constructie?

DCB

 • #1
Hoi!

Op onze nieuwe zolder komt een dakkapel. Daarna wil ik de zolder opdelen in een minimaal trapportaal en 2 kamers. Zie schets hieronder.Vraag 1: Het trapportaal wil ik 1 m vrije breedte aanhouden,omdat anders de kleine kamer erg smal wordt. Is dat voldoende?

De donker oranje scheidingswand wil ik van vloer tot aan nok maken (~4m hoog), dakhoek 50 graden. In deze wand zit dus een sparing voor de trap en de deur naar de rechter kamer.

In de wand verdwijnt het huidige stalen spant dat de gordingen halverwege de zolder ondersteunt. Zie foto.Vraag 2: Welke constructie is het meest geschikt om deze wand van te maken?

Ik twijfel of metal stud stevig genoeg is. Elders op het forum:
"Ik vind stijlen hoh 50cm in ieder geval niet stevig genoeg. Ik doe alles om de 30cm, en ook van hout. Metal stut is bedacht voor kantorenbouw, en zo zie ik het nog steeds. Dus niet voor een woning."

Voor het trapportaal en in mindere mate de ombouw van de trap zelf, zou ik in de toekomst graag de optie openhouden om daar een hoogslaper op te maken, zeg maar op t plafond.

Vraag 3: Gegeven deze vraag, welke constructie zou dan de voorkeur genieten om de wanden van te maken. Gasbeton?

Ik zou de wanden echter liever niet stuccen en goedkoop afwerken met bijvoorbeeld glasvlies behang. Kan dat op gasbeton? Dan moet je wel heel netjes werken denk ik?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Een metalstud wand, is hier perfect voor geschikt.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Je kunt een metalstud wand maken maar ben je minder handig met een blikschaar dan kun je ook gewoon een wand met 40 60 balkjes maken en spijkeren/schroeven. Gips aan beide zijden met isolatie er tussen en je wand is al zo goed als klaar.
  De schroefgaten dichtmaken en band aanbrengen tussen de overgangen, dit glad afwerken en je wand is gereed voor vliesbehang ed.
  Of gasbeton geschikt is durf ik te betwijfelen, dat is meestal veel te ruw voor een goede hechting.
  Maar is ook veel arbeidsintensiever om te bouwen tov. een gipswand.

  suc6

  Gerrit
   

  DCB

  • #4
  Staat dat wandje niet te zwabberen als een idioot?

  De quote die ik hierboven toegevoegd heb is uit een topic waar iemand zelfs een OSB plaat toegevoegd had en dan nog was het niet stabiel.  Ik maak me wat gasbeton vooral zorgen om het gewicht eigenlijk. Een wandje van 10cm zou 1700 kg wegen.

  Gips/metalstud 500 kg
  Gips/underlayment beide zijden/1000 kg
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Als het wandje staat te zwabberen dan is er ergens iets fout gegaan in de constructie.
  Meestal zijn er dan lengtes gebruikt die eigenlijk te lang zijn of de bevestiging aan wanden/vloer/plafond is niet goed geweest.
  Wat ook voorkomt is dat men een dergelijke wand maakt maar er dan een zware massieve deur in gaat hangen welke bepaald niet zachtjes open en dicht wordt gedaan zonder het juiste kozijn te gebruiken en daardoor alles los wordt geslagen.
  Maar hier op kantoor hebben ze zo (van balkjes 60x40)een wand gemaakt van 11m lang en 2m40 hoog en ik merk niets van zwabberen oid.

  suc6

  Gerrit
   

  DCB

  • #6
  Https://www.klusidee.nl/Forum/metal-stud-onstevig-t62430.html

  Zie topic hierboven.

  Zouden jullie het dan wel met underlayment of iets doen ertussen?

  Over een jaartje of 14 liggen mijn puber kinderen ieder aan 1 zijde van de muur. Vandaar mijn vraag. :)
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #7
  Het topic wat je aanhaalt kent een paar problemen.
  1 er wordt genoemd dat aan zijde 1 cm los staat van de wand
  2 de wand is maar aan 1 kant bekleed met platen.

  beide zijn funest voor de stevigheid.
  Ga je rondom bevestigen en de studs aan 2 zijden bekleden dan wordt het al een stuk steviger.
  Gebruik je hout als geraamte dan is het nog steviger.

  Zo zag het er bij ons uit


  Om de hoeveel bij ons de balken zitten weet ik zo niet maar dit is dus buitenwerks 11m lang

  De laag er bovenop was eigenlijk niet de bedoeling maar we wilden het plafond 20 cm hoger vandaar dat die er bovenop zit.

  suc6

  Gerrit
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Metal stud kan prima, de platen verzorgen de stabiliteit van de wand. Voor de sterkte kan je ook dubbel gips aan elke zijde toepassen, een gat schop je er dan niet meer in. Spouw vullen met glas of steenwol voor de geluidisolatie.
  Kan je wel grote gipsplaten boven krijgen?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Als er aan beide kanten gips wordt geplaatst, dan moeten de naden altijd een halve plaat verspringen aan beide zijden.
  Anders heb je geen stabiele wand.

  En een blikschaar heb je niet nodig, met een slijpschijfje gaat het 10 x sneller om de metalstud profielen op maat te maken.
   

  DCB

  • #10
  Hoi

  Het wordt dus metal stud.

  Wat is het voordeel van dubbel gips ten opzichte van underlayment-gips of OSB-gips?

  Mn zwager zit zelf in de bouw, doet veel houtskeletbouw. Hij adviseerde profielen van 75 mm te gebruiken. Waar is dat voordelig voor?

  Grootste probleem waar ik nu tegen aanloop is de breedte van het deurkozijn. De meeste kozijnen zijn geschikt voor wanden van 70 of 90 mm dik.

  Stel ik pak:
  - profiel 75 + underlayment 2x18 + gips 2x12,5 = 136 mm
  - profiel 75 + OSB 2x9 + gips 2x12,5 = 118 mm
  - profiel 50 + OSB 2x9 + gips 2x12,5 = 93 mm
  - profiel 50 + OSB 2x9 + gips 2x10 = 88 mm

  Kan ik ergens bredere kozijnen krijgen?


  In mijn originele vraag stond overigens dat ik bovenop de overloop een hoogslaper wilde maken. Dat zal niet op een metal stud wandje kunnen rusten lijkt me. Hoe los ik dat op?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Voor de hoogslaper zijn er meerdere opties:
  - wandje van hout
  - wandje van gasbeton 100mm
  - staanders onder de hoogslaper (en stabiliteitsverbindingen)

  Jouw wandjes hebben veel hoeken erin, dus dat maakt erg stabiel. De problemen zoals in dat andere topic heb je dus niet.

  Wat voor verdiepingsvloer is er? In verband met het extra gewicht van de wand.
   

  Bernhard

  • #12
  Voor het reduceren van overspraak gebruik je dubbele gipsplaten, blauwe gipsplaaten, deze isoleren veel beter dan underlaymentplaten . Als het geluid via een omweg kan gaan heeft de isolatie in de muren geen toegevoegde waarde. Indien nodig isoleer ook de vloer, het plafond en plaatst deuren met isolatie. bernhard
   

  DCB

  • #13
  Hi

  Beton vloer , weet niet wat voor constructie.

  Inderdaad in verband met hoogslaper stelde ik de vraag. Ene wand van gasbeton en de rest metal stud, is dat logisch?

  Reden van underlayment is vooral stevigheid wat mij betreft.

  Vraag is het stalen spant. Eigenlijk zou ik de wand daar recht onder willen hebben. Maar daar kan ik natuurlijk geen metal stud op vastschroeven lijkt mij? Daarnaast zit er ruimte tussen spant en dakplaten... Zie foto. Flink geluidslek en niet mooi af te werken denk ik?

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
  Het voordeel van gipsplaat boven underlayment is dat dit makkelijker op maat te maken is en dat je maar een soort materiaal hebt. Hoe breed is het stalen spant? De gipsplaat aan beide zijden laten doorlopen tot tegen het dakbeschot en de naad afdichten met een extra lat. Ruimte tussen spant en dakplaat dichtstoppen met steenwol. Cprofiel kan je gewoon aan het spant bevestigen middels parkers en lijm.
   

  DCB

  • #15
  Woensdag sleutel, dus dan kan ik spant opmeten, vermoed wat te breed.

  Als ik gipsplaten er net langs krijg, is dat wellicht het mooist. Wel wat ruimte laten van het dakbeschot neem ik aan ivm contactgeluid overdracht?


  Ik heb een profielenplan gemaakt hoe het wandje wellicht kan worden. Kunnen jullie daar je mening eens over geven?

  Belangrijk is de hoogte? Ik verwacht dat de nok 4meter is. Kan ik de staanders beter helemaal doortrekken? Of is de dubbele ligger constructie een logische manier om de boel stevig te krijgen?

  Moeten de gipsplaten in de lengte dan juist over dat stuk doorlopen?

  Onder de tekening zien jullie grijs gestreepte en rood gestreepte blokjes. Rood is de verbinding met de wand aan de rechterzijde van de hoofdwand en zwart aan de linkerzijde van de hoofdwand (zie eerste tekening bovenin).

  Hoe verbind ik deze wandjes allemaal aan elkaar?


   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Als het spant breder is dan de wand, kan je het bijvoorbeeld aan één kant gelijk laten lopen en de andere kant uittimmeren.

  Zo'n hoge wand van metal stut weet ik niet, mag iemand anders beantwoorden. De gipsplaten zeker door laten lopen.

  Gipsplaten rondom iets loslaten en de naad afkitten is het beste tegen geluid. De profielen rondom voorzien van schuimband.
   

  DCB

  • #17
  Iemand die wel iets kan zeggen over t profielenplan?

  Alternatief is staanders volledig tot in nok door laten lopen. Is dat beter?

  Andere vraag die ik heb is hoe de horizontale profielen van de trapombouw en overloop bevestigt moeten worden? Aangezien deze niet tot aan het dak zullen komen, maar ik hier dus een vlonder achtige constructie op wil maken.
   

  DCB

  • #18
  Hoi

  Ik denk erover om 75mm metal stud te nemen. Maar bij de bouwmarkt verkopen ze verder alleen 60 en 80 mm glaswol. Is 80 te adviseren? Of beter op zoek naar een specialistische leverancier die ook 70mm verkoopt?

  Ik kwam ook van een gipsmerk Acoustic mineraalwol platen tegen. Die schijnen minder te prikken dan glaswol. Suggestie is dat ze ook beter zijn voor geluidsisolatie. Wat denken jullie ervan?  Ik doe dus een plaat underlayment aan beide zijden en dan kan ik het spant precies in de muur wegwerken.

  Iemand gaf me als tip om onder de wand en de underlayment platen, stroken steenwol te gebruiken die normaal tussen lewisplaten en balken gebruikt worden.

  Betere geluidsisolatie en steviger dan zo'n foambandje wat ze in het systeem adviseren. Zeker voor n 75mm metal stud profiel.

  Leek me een goed idee?
   

  Tiho

  • #19
  Als je de 80 indrukt naar 75 wordt de isolatiewaarde ongeveer omgerekend naar de 75. Bij 70 is deze gewoon die van 70. Plus dat het dan niet opgesloten zit en dus zou kunnen zakken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu