Scheidingswand tegen bestaand gipsen wand/plafond?

R&D

 • #1
Goedemiddag,

Na veel advies, tips & kennis reeds van dit forum geplukt te hebben, zit ik nu toch met een vraag waarop ik het antwoord niet kan vinden.

Ik wil onze zolder gaan opdelen in twee slaapkamers. Hiervoor ga ik een aantal metalstudwanden plaatsen.
Eén scheidingswand is hieronder schematisch afgebeeld, inclusief deur.
Het laminaat ga ik volledig doorzagen zodat ik de grondliggers op de ondervloer (OSB) kan bevestigen om contactgeluid tussen de kamers te reduceren.

InkedIMG-20210522-WA0000_LI.jpg


Nu mijn vraag:

Is het voor de wanden van belang dat ik de plafondliggers en zijwandstaanders (over de volle lengte) tegen een houten rachel, dan wel houten staander schroef?
Of kan ik deze ook tegen de gipsplaten van het bestaande plafond dan wel muren schroeven?

Alvast bedankt voor het delen van de kennis!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Bij een houten balklaag met beschot loopt het geluid gewoon om de wand heen.
  De geluidsisolatie zal matig blijven, tenzij je op de vloer voorzieningen treft.
  Zelfde geldt bij het plafond, vastzetten aan de rachels van de gipsplaten gaat prima, maar het geluid loopt gewoon rond.
   

  R&D

  • #3
  Rola, bedankt voor je reactie.

  Ik snap dat geluid eventueel door het beschot en balken nog tussen de kamers doorgegeven kan worden, dit lijkt me inherent aan deze constructie. Maar de vloer verzwaren is (voor nu) iets teveel van het goede.
  In de kamers ligt laminaat met een (goede) ondervloer. Welke maatregelen, behalve die te onderbreken, zijn er verder nog te treffen?

  Wat betreft de muren en plafond; mijn vraag was eigenlijk of ik de staanders en ligger enkel aan gipsplaten kan schroeven, zonder dat er een rachel of balk achter zit.
  Maar ik weet al wat ik ga doen; ik ga de plafondplaten onderbreken en een houten frame rondom maken waar ik de staanders en liggers tegenaan schroef.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu