Scheidingswand metalstuc plaatsen

NiekRo

  • #1
Goedemorgen allemaal,

Ik ben nieuw hier en ben ook een beginneling qua klussen. Nu wil ik in de kerstvakantie een inloopkast gaan maken op onze slaapkamer.
Voor de echte klusser natuurlijk piece of cake, maar ik loop toch nog tegen een paar dingen aan die ik niet heel eenvoudig kan vinden.

Ik lees veel informatie over het plaatsen van een metalstuc/gips scheidingswand, maar die staat bijna altijd "ingeklemd" tussen 2 muren.
In mijn geval is mijn kamer 3,25m breed en wil ik een tussenwand maken van 2,25m breed, zodat er een opening van 1,00m overblijft als ingang van de inloopkast. Het idee is om de naden etc. goed af te werken en dan te schilderen. De wand wordt niet volledig gestucd na de tijd.

Daarbij heb ik 2 simpele vragen:
1: Één van de hoekstaanders kan niet tegen een muur geschroefd worden, omdat de wand midden in de ruimte stopt? is dit een probleem of is het systeem voldoende stevig doordat de liggers wel vast zitten?
2: De wand zal dus 4,5+1,25+1,25 = 7cm dik worden. Hoe werk ik de kopse kant dan mooi af? Met een strookje gips van 7cm breed en dan voegband te gebruiken?
3: Ik wil met afgeschuinde kanten werken, maar aan een van beide kanten komt dat natuurlijk niet uit omdat het een halve plaat zal worden. Is dat verstandig om de gezaagde kant aan de muur of bij de kopse kant te doen?
 

NiekRo

  • #2
Niemand die mijn simpele vragen kan of wil beantwoorden?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als de wand ook aan het plafond vast komt, is het geen probleem.
Laat aan beide kanten van de muur de naden van de platen wel een halve plaat verspringen.
 

NiekRo

  • #4
Beste Peter, bedankt voor uw reactie. Ik zag dat ook ergens anders voorbij komen, maar uit dat filmpje werd het me niet helemaal duidelijk. Als de staanders hOh 60cm staan en de gipsplaten zijn 60cm breed, dan kun je de platen toch niet laten verspringen?

Waarvoor dient dat eigenlijk? Want het blijft uiteindelijk 1 ruimte met gewoon een grote opening ernaast, dus isolatie/geluid/warmte maakt voor mij niet uit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dus zet je de staanders h.o.h. 30 cm.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als de platen met de naden wisselen, wordt de wand veel steviger.
Anders gaat die doorbuigen op de naden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu